Dini bilgiler Tükürük yutmak orucu bozar mı? Oruçluyken yutulan tükürük orucu bozar mı? (Diyanete göre)

Tükürük yutmak orucu bozar mı? Oruçluyken yutulan tükürük orucu bozar mı? (Diyanete göre)

Paylaş
Tükürük yutmak orucu bozar mı? Oruçluyken yutulan tükürük orucu bozar mı? (Diyanete göre)

Tükürük yutmak orucu bozar mı?’ ve ‘Oruçluyken yutulan tükürük orucu bozar mı?’ soruları orucu bozan durumlar arasında en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Farz ibadet olan orucu tutarken dikkat edilmediği durumlarda oruç bozulabiliyor. BU nedenle de kimi zaman kaza, kimi zaman ise kefaret gerekebiliyor. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konuya ilişkin açıklaması…

Orucu bozan durumlar ve haller Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Ramazan ayı içinde tutulan ve İslam’ın 5 şartından biri olan oruç ibadeti genel anlamda yeme ve içmenin kısıtlanması çerçevesinde gerçekleşiyor. Ancak her konuda olduğu gibi oruç tutarken de dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunuyor. Bu çerçevede pek çok kişi “Tükürük yutmak orucu bozar mı?” ve “Oruçluyken yutulan tükürük orucu bozar mı?” sorusuna Diyanet’in verdiği yanıtı arıyor…

Haberin Devamı

TÜKÜRÜK YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan bilgilendirmede normal ağızdaki tükürüğün oruçlu iken yutulmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Tükürük ağız kuruluğunu önler ve vücut sisteminin bir parçasıdır. Oruçluyken de ağız içinde tükürük oluşabilir ve normal olarak yutulabilir. Ancak tükürüğün ağızda biriktirilerek yutulması mekruhtur. Bu nedenle oruçlu iken bu tarz hareketlerden kaçınmak gerekmektedir.

DİŞ KANAMASI VE DİŞ YARASINDAN ÇIKAN KANIN TÜKÜRÜK İLE YUTULMASI ORUCU BOZAR MI?

Diyanet’in bu soruya veridği cevap şu şekildedir:

Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddâd, el-Cevhera, 1/141)

Haberin Devamı

ORUÇ KİMLERE FARZDIR?

İslâm’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle Müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir (Kâsânî, Bedâî’, 2/87).

İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte, ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 26 [494-495]; Tirmizî, Salât, 182 [407]).