Dini bilgiler İnfak etmek nedir? İnfak kimlere verilir, örnekleri nelerdir?

İnfak etmek nedir? İnfak kimlere verilir, örnekleri nelerdir?

Paylaş
İnfak etmek nedir? İnfak kimlere verilir, örnekleri nelerdir?

Namaz kılmak, zekat vermek, oruç tutmak, Hacca gitmek ve kelime-i şahadet getirip Allah'ın bir ve tek olduğuna şahitlik etmek, İslam'ın şartları arasında yer alır. Zekat, Kuran'ı Kerim'de salat (namaz) ile birlikte en çok bahsedilen ibadettir.

Hem miktarına hem de veriliş zamanına göre birçok zekat türü vardır. Bunların arasında en bilinenleri sadaka ve infaktır. İnfak etmek nedir? İnfak kimlere verilir, örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar. 

Haberin Devamı

 İnfak kelimesinin içinde yer aldığı kalıp ifadeler: 

1- İnfak-ı fukara: Fakir insanlara maddi yardımda bulunma. 

2- İnfak-ı muhtacin: Muhtaç insanlara yardım eli uzatma 

İNFAK ETMEK NEDİR?

Nafaka ile aynı kökten türeyen infak etmek, hem yedirip içirmek ve ağırlamak hem de malını Allah yolunda harcamak anlamına gelir. Zekatın miktarı belli iken infakın miktarı tamamen kişinin iradesine bırakılmıştır. 

Bakara Suresi'nin 215. ve 219. ayetinde infak etmek ile ilgili detaylı bilgiler verilir. 215. ayette infak edilecek malların kimlere verilmesi gerektiği bildirilir. 219. ayetinde ise her Müslüman'ın ihtiyacından fazlasını ihtiyaç sahiplerine infak etmesi emredilir. 

Her Müslüman bu dünyanın gelip geçici olduğunu bilir. Yerde ve gökte ne varsa her şey Allah'ındır. Bu nedenle iman-ı taklit ile değil iman-ı tahkik ile hareket eden gerçek Müslümanlar, hiçbir şey biriktirmezler. Ellerinde avuçlarında ne varsa yoksul insanlarla paylaşırlar. Bunu yaparak hem ihtiyaç sahibi insanlara yardım etmiş olurlar hem de sevap kazanırlar. 

Haberin Devamı

Hz. Muhammed, her zaman yoksullara yardım etmiş, hiçbir şeyi biriktirmemiştir. Rivayete göre, bir gün evine misafir geldiğinde ikram edecek bir şey olmadığı için savaşta giydiği zırhını satmıştır. Müslümanlar da Hz. Muhammed'i kendilerine örnek alarak, mal biriktirme hırsından sıyrılıp ihtiyacından fazla olan şeyleri, ihtiyacı olan kişilere karşılıksız bir şekilde vermelidir. 

İNFAK KİMLERE VERİLİR?

İnfak öncelikli olarak fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine verilmelidir. İnfak edilecek mallar da temel alınması gereken esas nokta "ihtiyaçtır." Kimin neye ihtiyacı var o belirlenmeli, ona göre infak edilmelidir. Bunun dışında yetimler, yolda kalmış kişiler ve aile de infak edilmesi gereken kişiler arasında yer almaktadır. 

İNFAK ÖRNEKLERİ NELERDİR?

1- Evimizde kullanmadığımız ya da birden fazla olan eşyaları, başkalarına vermek. 

2- Afet bölgesinde evsiz kalmış kişilere yiyecek ve giyecek yardımında bulunmak. 

3- Evsizleri ve yolda kalmış kişileri misafir etmek. 

4- Lokma dağıtmak. 

5- Maddi açıdan müşkül durumda olan kişilere borç vermek ya da karşılıksız para vermek. 

Haberin Devamı

6- Sağlık ve hayır kurumlarına bağışta bulunmak.