Dini bilgiler Muharrem ayı ne zaman bitiyor, Safer ayı ne zaman başlıyor 2022? Safer ayında yapılacak ibadetler neler?

Muharrem ayı ne zaman bitiyor, Safer ayı ne zaman başlıyor 2022? Safer ayında yapılacak ibadetler neler?

Paylaş
Muharrem ayı ne zaman bitiyor, Safer ayı ne zaman başlıyor 2022? Safer ayında yapılacak ibadetler neler?

Muharrem ayı bu yıl 30 Temmuz itibariyle başladı. İbadet ve dualarla başlayan ayın 8 Ağustos’a denk gelen 10. gününde ise Aşure günü idrak edildi. Aşurelerin yapılıp kapı kapı dağıtıldığı ayın son günleri yaşanırken, ‘Muharrem ayı ne zaman bitiyor, Safer ayı ne zaman başlıyor?’ ve ‘Safer ayında yapılacak ibadetler neler?’ araştırmaları da yoğunluk kazandı…

12 kameri aydan oluşan Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı, aynı zamanda haram olan aylar arasında yer alıyor ve İslamiyet açısından büyük önem taşıyor. Aşure gününü de içinde barındıran bu mübarek ay 30 Temmuz’da başladı. Şimdi gözler Hicri takvimin ikinci ayı olan Safer ayına çevrildi…

Haberin Devamı

MUHARREM AYI NE ZAMAN BİTİYOR?

İbadet, dua ve taatle karşılanan, aşurelerin yapılıp dağıtıldığı Muharrem ayı 30 Temmuz’da başladı ve 27 Ağustos’ta son buluyor.

MUHARREM AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Muharrem ayı Peygamberimiz (s.a.v) tarafından Şehrullah (Allahın Ayı) olarak tanımlanmış, Cenabı Allahın ilahi bereket ve feyzinin, Rabbani ihsan ve kereminin bol bol müminlere ihsan edildiği mübarek bir aydır.

Hicret, Muharrem ve Aşura “Sevgili peygamberimizin Mekke’den Medine’ye hicretinin gerçekleştiği ve rahmet peygamberinin “Allah’ın ayı” olarak nitelendirdiği Muharrem ayı süresince idrak edilecek. Peygamber Efendimiz (sav), Muharrem ayının faziletlerine işaret etmiş, Muharrem ayında tutulan orucun Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç olduğunu belirterek ashabına aşure gününde bir gün öncesi veya sonrası ile birlikte oruç tutmayı tavsiye etmiştir.

Haberin Devamı

Hz. Peygamber Aşûre günü oruç tutmayı teşvik etmiş ve "Aşûre günün orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım" buyurmuştur. Peygamberimiz, hadiste "Aşûra günü'nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir." Ancak, Hz. Peygamberin bildirdiğine göre yalnızca Aşûra günü değil, Muharremin 9, 10 ve 11. günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir.

2022 SAFER AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2022 yılı Muharrem ayının son günü 27 Ağustos, Safer ayının ilk günü ise 28 Ağustos’a denk geliyor.

SAFER AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELER?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamasına göre, Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli de yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır.