Dini bilgiler Muharrem ayında oruç tutmanın fazileti nedir? 10 Muharrem orucu tutmanın hükmü nedir, sünnet mi, vacip mi? Nasıl niyet edilir?

Muharrem ayında oruç tutmanın fazileti nedir? 10 Muharrem orucu tutmanın hükmü nedir, sünnet mi, vacip mi? Nasıl niyet edilir?

Paylaş
Muharrem ayında oruç tutmanın fazileti nedir? 10 Muharrem orucu tutmanın hükmü nedir, sünnet mi, vacip mi? Nasıl niyet edilir?

Muharrem ayı 30 Temmuz Cumartesi günü itibariye başladı. Muharrem ayının onuncu idrak edilen Aşure günü ise 8 Ağustos’a denk geliyor. Pek çok kişi bu günlerde oruç tutmaya çalışırken, 10 Muharrem orucu hakkında da araştırmalar devam ediyor…

10 Muharrem orucu için hazırlıklar tamamlandı, niyetler alındı. Haram aylardan olan ve Ramazan ayından sonra en faziletli orucun tutulduğu Muharrem ayı başladı, 28 Ağustos’ta başlayacak olan Safer ayına kadar da devam edecek. Peki, 10 Muharrem orucu tutmanın hükmü nedir, sünnet mi, vacip mi? Nasıl niyet edilir? İşte yanıtı…

Haberin Devamı

MUHARREM AYINDA ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ NEDİR?

“Muharrem” hürmet edilen anlamındadır. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Savm, 40). Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.

Resûlullah (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40)

Muharrem’in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69). Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye gelince, yahudilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bu gün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil’i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu.” dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 127-128). Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de vardır. Bir hadiste, “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur. Başka bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek “Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Tirmizî, Savm, 40) buyurmuştur.

Haberin Devamı

10 MUHARREM ORUCU TUTMANIN HÜKMÜ NEDİR, SÜNNET Mİ, VACİP Mİ?

Hz. Peygamberin (s.a.s.) yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharrem’in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Ebû Dâvûd, Savm, 66); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (Bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, IV, 52; Abdürrezzâk, el-Musannef, IV, 287).

Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 113-126).

Haberin Devamı

MUHARREM AYI ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Muharrem ayı orucuna “Niyet ettim Allah rızası için muharrem ayının orucunu tutmaya” şeklinde niyet edilir. Ancak kişinin eğer Ramazan ayından kalan kazaları varsa şayet “Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını muharrem ayında tutmaya” diye niyet edilir.