Ramazan Oruca niyet etmeyi unutunca ne olur, oruç kabul olur mu? Ramazan orucuna ne zaman ve nasıl niyet edilir?

Oruca niyet etmeyi unutunca ne olur, oruç kabul olur mu? Ramazan orucuna ne zaman ve nasıl niyet edilir?

Paylaş
Oruca niyet etmeyi unutunca ne olur, oruç kabul olur mu? Ramazan orucuna ne zaman ve nasıl niyet edilir?

Oruca niyet etmeyi unutunca ne olur? Oruç kabul olur mu? Ramazan orucuna ne zaman ve nasıl niyet edilir? soruları her sene olduğu gibi bu sene de Ramazan ayının en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Ramazan ayı da dahil olmak üzere dini konularda en net ve kesin bilgi ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılıyor. İşte, Ramazan ayı, oruç ve niyet konularına dair bilgiler…

Niyet etmek her ibadetin başında gelen şartlardan biridir ve Ramazan ayında da oruca başlanmadan önce niyet edilir. Ancak kimi zaman oruca niyet etmek unutulabiliyor ve o zaman da pek çok kişinin aklına “Orucum kabul olur mu?” sorusu takılıyor. İmsak vaktinden iftar vaktine kadar yeme, içme ve türlü şeylerden sakınılarak yerinde getirilen ve İslam’ın 5 şartından biri olan oruç İbadetinde niyetin yerinde dair Diyanet’in paylaştığı bilgileri bir araya getirdik…

Haberin Devamı

RAMAZAN ORUCUNA NE ZAMAN VE NASIL NİYET EDİLİR?

Ramazan orucu için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir. Yani kişi iftarını açtıktan sonra bile ertesi günün orucuna niyet edebilir, bu süre sabah güneş doğuncaya kadar devam eder. Fakat imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “Bugünkü orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Haberin Devamı

ORUCA NİYET ETMEYİ UNUTUNCA NE OLUR? ORUÇ KABUL OLUR MU?

Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli olsa bile bunu niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Bununla birlikte oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın tutulan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).