Sağlık 14 bin kişi ölebilirdi

14 bin kişi ölebilirdi

Paylaş
14 bin kişi ölebilirdi

Hacettepe Üniversitesi'nde yapılan araştırma; Türkiye'de rutin aşılama yapılmasaydı geçen yıl 14 bin 248 kişinin hayatını kaybedebileceğini gösterdi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Enfeksiyon Uzmanı ve Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan başkanlığında, Dünya Aşı Haftası'nda aşının önemini vurgulamak amacıyla "Türkiye'de rutin aşılama yapılmasaydı 2012 yılında tahmin edilen önlenebilir hastalık ve ölüm sayıları" araştırması yapıldı.

Haberin Devamı

AŞI YAPILMASAYDI 14 BİN KİŞİ ÖLEBİLİRDİ

Araştırmada, aşılanan kişi sayısı, Türkiye İstatistik Kurumu, Dünya Sağlık Örgütü ve Bakanlık verileri gibi bilimsel materyaller incelendi. Elde edilen veriler, söz konusu hastalıklara ilişkin ölüm riskiyle orantılanarak hesaplandı.

Çarpıcı rakamların çıktığı araştırmada, Türkiye'nin aşı takviminde yer alan aşıların yapılmaması halinde ilgili hastalıkların toplam 23 milyon 815 bin 313 kişide görüleceği ve bunlardan da 14 bin 248 kişinin hayatını kaybedeceği belirlendi.

Buna göre, tetanozdan 90, pnömokoktan 7 bin 503, BCG'den 338 ve Hepatit B'den 4 bin 725 kişi yaşamını yitirecekti.

TÜRKİYE'DE AŞILAMA ORANI YÜZDE 97'YE ULAŞTI

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşıyla birçok hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu belirterek, Türkiye’nin de aşı programında birçok gelişmiş ülke ile aynı seviyede olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Hastalıklardan korunmada çok önemli adımlar atan Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimini duruma göre güncellediğini ifade eden Ceyhan, son olarak Hepatit A ve suçiçeği aşısının takvime alındığını belirtti. Ceyhan, Türkiye’nin dünyada Hepatit A’yı takvime alan 4. ve suçiçeğinde ise 7. ülke olduğunu söyledi.

Takvimde 13 aşı bulunduğu bilgisini veren Ceyhan, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 6-7 yıl önce Türkiye’yi aşı takvimini geri ve az gelişmiş ülkeler sınıfına koyarken, bugün bu en gelişmiş ülkeler seviyesine çıkardı" diye konuştu.

Ceyhan, Türkiye’de yüzde 70 civarındaki aşılama oranının son 6-7 yılda yüzde 97’ye ulaştığının altını çizerek, başarıda aşılamaya ayrılan yıllık 17 milyon dolarlık kaynağın 300 milyon dolara çıkarılmasının çok büyük etkisi olduğunu ifade etti.

AA