Sağlık 'Ateşlenmek vücudun koruma sistemi'

'Ateşlenmek vücudun koruma sistemi'

Paylaş
'Ateşlenmek vücudun koruma sistemi'

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Mehmet İğci, ateşin biyolojik ve fiziki etkenlere karşı vücudun koruma reaksiyonu olduğunu söyledi

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Mehmet İğci, vücut ısısının artması aslında korkulacak değil olması gereken bir durum olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Uzman Dr. İğci şunları kaydetti: "Bu nedenle ateşin hangi durumlarda düşürülmesi, hangi durumlarda müdahale edilmemesi gerekir, çok iyi bilinmelidir. Ateş, biyolojik ve fiziki etkenlere karşı organizmayı koruyan, vücudun reaksiyonel bir cevabıdır. Özellikle küçük çocuklarda ve bilhassa bebeklerde ateş korkusuyla soğuk uygulama yapılması, gereksiz ve uygun olmayan ilaçların uygunsuz doz-süre ve aralıklarla kullanılması, organizmanın tabii savunma yöntemi olan ateş silahının elinden alıp vücudun bağışıklık sistemini baskılamış olur."

’AŞI ÖNCESİ ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ VERİLMEMELİ’

Uzman Dr. Mehmet İğci, virüse bağlı enfeksiyonlarda ateşin baskılanmasının hem hastalığa ait bağışıklamanın tam olmayacağını hem de vücut direncinin düşmesi nedeniyle hastalığın uzun ve ağır seyretmesine neden olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Uzman Dr. Mehmet İğci açıklamasını şöyle sürdürdü: "Sıkça yapılan hatalı uygulamalardan biri de, çocukluk çağı rutin aşı için sağlık kurumuna giderken olası bir ateş için önceden ateş düşürücü ilaç verilmesidir. Aşı sonrası aşının cinsine bağlı olarak ateşlenme olması beklenen ve faydalı bir sonuçtur. Riskli seviyelere yükselmemiş ateşin düşürülmesi aşıdan beklenen koruyuculuğun antikor seviyesinin az olmasına neden olabildiği gibi, ateş düşürücü ilaçlar ateş olmadan etki etmeyeceğinden çocuk gereksiz yere ilaç almış olur."

Yaprak KOÇER / SAMSUN, (DHA)