Sağlık Bayat ekmekler cips olacak

Bayat ekmekler cips olacak

Paylaş
Bayat ekmekler cips olacak

ERÜ Gıda Mühendisliği Bölümü'nün hazırladığı proje kapsamında laboratuvarda öğütülüp toz haline getirilen bayat ekmeklerden yağı azaltılmış cips üretilecek

Ekmek israfının önlenmesi ve cipslerin daha sağlıklı hale getirilebilmesine yönelik hazırlanan proje kapsamında, Gıda Mühendisliği laboratuvarında bayat ekmek tozu kullanılarak üretilen cipslerde yağ oranı yüzde 10 düşürüldü.

Haberin Devamı

ERÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hayta, öğretim görevlileri Ferhat Yüksel ve Sefa Karaman tarafından hazırlanan, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu’na (TÜBİTAK) sunulan projenin başarılı bulunduğunu ve desteklenmesine karar verildiğini söyledi.

Türkiye’de her gün 6 milyon, yılda 2,1 milyar ekmeğin israf edildiğini anımsatan Prof. Dr. Hayta, hazırladıkları proje ile ekmek israfının önemli ölçüde azaltılabileceğini ifade etti.

YAĞ ORANI DÜŞÜK

Hayta, şunları kaydetti: "Piyasada satılan cipslerde yaklaşık yüzde 35 oranında yağ var. Laboratuvar ortamında bayat ekmek kullanarak deneme amaçlı ürettiğimiz mısır ve buğday cipslerinde yağ oranını yüzde 35’den yüzde 25’e düşürdük. Bayat ekmekler, fiziki yapısı ve lezzeti bozulduğu için insanlar tarafından tüketilmeyip çöpe atılıyor. Ancak bayatlayan ekmekte dirençli nişasta oluşuyor. Dirençli nişastanın da özellikle sindirim sistemi üzerinde çok faydalı olduğu biliniyor. Cipslerde bayat ekmek tozunun kullanılması, hem yağ emilimini azaltıyor hem de cipslerin daha sağlıklı gıda ürünü haline gelmesini sağlıyor."

Haberin Devamı

Bayat ekmek tozunu buğday unu ve mısır unu ile karıştırarak cips hamuru elde ettiklerini anlatan araştırma görevlisi Ferhat Yüksel "Cips hamurunu 1 milimetre kalınlığında açabiliyoruz. Bir süre beklettikten sonra yağda kızartarak cips elde ediyoruz" diye konuştu.

AA