Beden Sağlığı 14 yaşında kabusu yaşadı: Beyin tümörü ameliyatından sonra annesi ve babasını unuttu!

14 yaşında kabusu yaşadı: Beyin tümörü ameliyatından sonra annesi ve babasını unuttu!

Paylaş
14 yaşında kabusu yaşadı: Beyin tümörü ameliyatından sonra annesi ve babasını unuttu!

23 yaşındaki Weronika Fafinska'ya henüz 14 yaşındayken 2. derece yaygın astrositom beyin tümörü teşhisi kondu. Genç kadın ameliyat sonrasında hayata dair bildiği ne varsa hepsini unuttu. Şimdilerde hala bu hastalıkla mücadele ediyor. Bizler de bu tür hastalıklarda ameliyattan çekinen ve beyin tümörü ameliyatı olursam hafıza kaybı yaşar mıyım diye endişelenen hastalar için Beyin ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr. Ramazan Alper Kaya'ya, “Beyin tümörü ameliyatı hafıza kaybına neden olur mu?” sorusunu sorduk.

Serpil Dokurel / Posta.com.tr | İngiltere'nin Edinburgh şehrinde yaşayann Weronika Fafinska sağ kulağından sağır oldu ve daha sonra bir MR taraması sonrası beyin tümörü olduğu ortaya çıktı. 23 yaşındaki Weronika, Şubat 2014'te henüz 14 yaşındayken 2. derece yaygın astrositom beyin tümörü teşhisi kondu. Ameliyat sırasında tümörün büyük kısmı alındı, ancak kendine geldiğinde yatağının yanında oturan anne ve babasını bile tanıyamadı. 

Haberin Devamı

"EVİMİ HATIRLAYAMADIM!"

Weronika, ameliyattan sonra eve dönerken ve evine vardığında yaşadıklarını anlattı: 

"Arabayla eve giderken etrafa bakındığımda hiçbir şeyi hatırlamadığımı ve bilmediğimi fark ettim. Çok korktum çünkü nereye gittiğimi bilmiyordum. Eve geldiğimizde evi tanıyamadım. Yatak odamı tanıyamadım ve oradaki kıyafetlerim de dahil hiçbir şeyi beğenmedim. Çünkü orada bulunan eşyaların bile ne işe yaradığını bilmiyordum."

FIRININ NASIL ÇALIŞTIRILDIĞINI BİLE UNUTTU

Weronika'nın beyin tümörü ameliyatından sonra yaşadığı bir başka tuhaflık ise sadece çevresini tanımamak değil, küçük yaşlardan bu yana hepimizin kolaylıkla öğrendiği ve yaparken çaba bile sarf etmediği bazı standart bilgileri, örneğin fırını yakmayı veya futbola dair temel kuralları bile unutmasıydı.

Haberin Devamı

“Bir fırının nasıl ısındığını veya futbolun ne olduğunu bilmiyordum ama matematik problemleri ve işlemleri gibi şeyleri hemen öğrenebiliyordum ve hatırlıyordum."

Ameliyat sonrası Weronika, okula döndüğünde en yakın arkadaşları dahil kimseyi tanımadığını söyledi.

“Okula döndüğümde yüzlerce insan vardı ve kimseyi tanımıyordum, en yakın arkadaşlarımı bile.”

7 YIL TÜMÖRLE YAŞADI

Weronika'nın tümörünün geri kalanı yedi yıl boyunca sabit kaldı, ancak Mart 2021'de kontol amaçlı yapılan bir taramada ameliyat için yeterli büyüklükte olmasa da tümörün büyüdüğünü ortaya kondu.

TÜMÖR TEKRAR BÜYÜMEYE BAŞLADI

O zamandan bu yana; Ağustos 2021, Mart 2022 ve Ağustos 2022'deki taramaların tümünde tümör hafif bir büyüme gösterdi.


Weronika, “Nasıl büyüdüğü ve tedavinin işe yarayıp yaramayacağı konusundaki belirsizlik bu yıl beni gerçekten kötü etkiledi" dedi ve tümörün hayatını nasıl etkilediğini anlattı:

“Evlenmek güzel bir şey mi, çocuk sahibi olabilir miyim gibi 23 yaşındakilerin düşünmesi gereken şeyler yerine tümörüm ne durumda büyüdü mü diye hep bu düşünceyle yaşamak zorunda kalıyorum.Yani, şu anda uğraşacak ve düşünecek çok daha büyük problemlerim var"

"KAFAMI BAŞKA ŞEYLERLE MEŞGUL EDİYORUM"

Şu anda kendini meşgul tutmak için mücadele veren, bu yüzden dikkatini dağıtmak ve beyin tümörleri hakkında farkındalık yaratmak için beyin tümörü araştırması yapan hayır kurumlarına yardım eden ve onlar için bağış kampanyaları düzenleyen Weronika, "Beyin tümörü araştırmaları yapan kurumların tedavi bulmaya çalışmaları ben de dahil olmak üzere birçok insan için umut ışığı oluyor. Bu nedenden dolayı bu tür kurumları desteklemek bana hem güç hem de umut kaynağı oluyor. Kendimi böyle daha iyi hissediyorum dedi.

Haberin Devamı

BEYİN TÜMÖRÜ AMELİYATLARI HAFIZA KAYBINA NEDEN OLUR MU?

Bu tarz vakaların meydana gelmesi beyin tümörü ameliyatı geçirecek olan kişileri ister istemez endişelendirebiliyor. Beyin tümörü veya beyin ameliyatı olacak kişiler 'hafıza kaybı yaşar mıyım?' sorusunu sıklıkla gündeme getirip endişelenebiliyorlar. Biz de bu gibi haberlerin kafanızda endişe bırakmaması için Beyin ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr. Ramazan Alper Kaya'ya beyin tümörü ameliyatlarından sonra hafıza kaybı olur mu sorusunu sorduk. İşte aldığımız cevaplar...

Beyin ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr. Ramazan Alper Kaya, "Bu soruyu yanıtlamadan önce söylemeliyim ki; günümüzde gelişen teknoloji, cerrahi işlemlerde kazandığımız tecrübeler ile beyin tümör ameliyatları son derece güvenli bir şekilde yapılıp, genellikle hiçbir komplikasyon olmadan hastalarımız taburcu olup evlerine gönderilebilmektedir.

Haberin Devamı

ÇOK NADİR GÖRÜLÜYOR!

Prof. Dr. Kaya, "Ameliyat sonrası hafıza kaybı böyle bir ameliyattan sonra görülebilecek en uç, en nadir komplikasyonlardan biridir ve gerçekleşmesi çok ama çok zordur. Bununla birlikte meslek hayatımızda dediğim gibi çok nadir de olsa ameliyat sonrası bu tarz sorunlarla karşılaşabilmekteyiz. Öncelikle konuyu kavrayabilmek için hafıza konusunda genel bir bilgi vermenin doğru olacağına inanıyorum" diyerek açıklamalarına devam etti.

"Hafızanın tam olarak nasıl çalıştığı günümüzde tam olarak anlaşılamamış olmasına rağmen, şu çok iyi bilinmektedir ki; bu beynimizin birden fazla kısmının sorumluluğundadır ve bir değil, birçok işlem gerektirir. Günümüzde anatomik olarak hafızanın bulunduğu yer tek bir bölgeyi içermediği bilinmesi nedeniyle, hastanın beynindeki tümörün ameliyat sonrası hafıza kaybına yol açıp açmayacağı, ya da nasıl bir hafıza kaybına yol açacağı net olarak tahmin edilemez."

Haberin Devamı

"30 YILDIR BEYİN AMELİYATLARINA GİREN BİR CERRAHIM, BU TÜR KOMPLİKASYONLAR ÇOK NADİR GÖRÜLÜR"

Hafızanın son derece karmaşık yapısı ve doğası nedeniyle birçok yol ve derecede etkilenme durumunun olacağını belirten Prof. Dr. Ramazan Alper Kaya "Beyindeki hasar bir bölgeye ait (lokal) ya da yaygın (diffüz) olabilir. Beyin tümörü ne kadar lokal ya da yaygın bir hasar yaptıysa buna bağlı hafıza kaybı da çeşitlilik gösterecektir. Bununla birlikte hafıza kaybı beyin tümöründen önce olan kayıtlarda kayıp (retrograd) ya da beyin tümörü olduktan sonra (anterograd) yeni öğrenilenleri kaydetmeden güçlük şeklinde de gelişebilir." açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Ramazan Alper Kaya "Beynin 'limbik sistem' dediğimiz ve özellikle bu bölgenin 'hipokampus' dediğimiz bölgesine yerleşmiş tümörlerin, ameliyat öncesi tümör etkisine bağlı olarak ya da ameliyattan sonra bölgenin etkilenmesine bağlı olarak hafızada değişik düzeyde ve tipte kayıplara neden olabilir" dedi

Prof. Dr. Kaya, "30 yıldır beyin ameliyatları yapan bir cerrah olarak tekrar söylemek isterim ki bu tür komplikasyonlar oldukça ender, pek görmediğimiz tipte problemlerdir. Hafıza bir boyutuyla doğduğumuzdan itibaren tüm yaşantımızın beyinde bir yerlerde kayıt altına alınması olduğundan böyle bir bilgiyi tamamen kaybetmek bir ömür boyu yaşanan kazanımların boşa gitmesi, yeniden her şeyi sil baştan öğrenme gibi telafisi imkansız bir deneyim olacağından her zaman insanların ilgisini çeken, kimi zaman romanlara ya da filmlere konu olan bir olay olarak karşımıza çıkar. Ancak az önce açıkladığımız üzere, hafızanın son derece karmaşık farklı boyutları nedeniyle tüm hafızanın kaybedilmesi durumunda böyle bir şey yaşanabilir ki bu son derece zordur ve ancak fantastik kurgularda gerçekleşebilir" diyerek açıklamasını noktaladı.