Beden Sağlığı Billur Kalkavan'ın ölümüyle gündeme geldi! Kanserde öldüren 'mantar' detayı

Billur Kalkavan'ın ölümüyle gündeme geldi! Kanserde öldüren 'mantar' detayı

Paylaş
Billur Kalkavan'ın ölümüyle gündeme geldi! Kanserde öldüren 'mantar' detayı

Yaklaşık 6 aydır akciğer kanseri tedavisi gören oyuncu ve sunucu Billur Kalkavan, 59 yaşında hayata veda etti. Kalkavan'ın sevgilisi Buğra Bahadırlı acı haber sonrası yaptığı açıklamada, kanserle mücadele eden ünlü oyuncunun vücudunda mantara bağlı enfeksiyon geliştiğini ve hayatını kaybettiğini açıkladı. Peki vücudun zayıf düşmesi için adeta sinsice pusuda bekleyen mantarlar ne tür sağlık sorunlarına yol açıyor? Mantar enfeksiyonu ile mücadele için neler yapmak gerekir? Uzmanlar çarpıcı uyarılarda bulundu.

Serpil Dokurel / Posta.com.tr Eylül ayında kemoterapi aldıktan sonra hasta yatağından sağlık durumuyla ilgili paylaşım yapan Billur Kalkavan, "Çok iyiyim, her gün daha iyiye gidiyorum. Sonuçlar da güzel çıkıyor. Merak edecek hiçbir şey yok, iyileşiyorum. Kafamdan saç bile çıkıyor da ben kendim kazıtıyorum daha güzel olmadığı için henüz. Yani atlatıyorum ben bu meseleyi" demişti. Ancak acı haber beklenmedik bir anda geldi. Mayıs ayında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Kalkavan'ın kanserle mücadele ettiğini duyuran oyuncu ve yönetmen Hamdi Alkan, ölüm haberinin ardından da bir paylaşım yaptı. Kalkavan'ın fotoğrafını yayınlayan Alkan, "Çok üzgünüm. Işıklar içinde uyu canım Billur" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

13 yıllık hayat arkadaşının ölümünün ardından konuşan Buğra Bahadırlı ise ilginç bilgiler verdi. Bahadırlı, "Kanser tedavisi iyi gidiyordu. Ne var ki kemoterapi sırasında vücudunda bir mantar türemiş. O mantar da enfeksiyona neden olmuş. Buna bağlı olarak bağışıklık sistemi iyice zayıfladı. Son iki hafta ne yemek yiyebildi ne de uyuyabildi. İki gün önce yoğun bakıma alındı ama kalbi daha fazla dayanamadı. Sabah 3.45'te kalbi durdu" dedi.

KANSERDE 'MANTAR' DETAYI!

Yapılan açıklama ünlü oyuncunun mantardan mı yoksa kanserden mi öldüğü sorusunu gündeme getirdi. Biz de bu tür ölümcül mantarlıların kemoterapiye mi yoksa kansere mi bağlı olarak ortaya çıktığını uzmanlara sorduk. 

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof Dr. Kerem Okutur, mantarların çoğunun normalde vücudumuzda bizimle birlikte varlığını sürdüren, sağlıklı kişilerde herhangi bir hastalığa yol açmayan zararsız mikroorganizmalar olduğunu belirterek, ”Bu mantarların çoğalması bağışıklık sistemi ve dokularımızda bulunan bazı yararlı mikroorganizmalar sayesinde kontrol altında tutulur” dedi.

Haberin Devamı

Kanserin bağışıklık sistemini zayıflatarak mantar enfeksiyonuna zemin hazırladığını söyleyen Prof. Dr. Okutur, “Bağışıklık sisteminin zarar gördüğü ve zayıfladığı durumlarda ki bu durumlar arasında sınav stresi ve büyük kayıplar gibi ciddi psikolojik stresler, kanser ve kemoterapiye kadar uzanan geniş bir spektrum vardır, ya da dokuların bütünlüğünün bozulduğu ciddi travmalar, bakteriyel-viral enfeksiyonlar ve elbette kanser gibi sağlık sorunlarında, normalde zararsız olan bu mantarlar bir anda çoğalmaya başlar ve zararlı hale geçerler, hastalıklara yol açarlar. Kanserin bizzat kendisi bağışıklık sistemini zayıflatarak mantar enfeksiyonuna zemin hazırlayabilir. Bunun yanında kemoterapi sürecinde de bağışıklık sistemi desteklenmezse mantar enfeksiyonları bazen görülebilmektedir” diye konuştu.

EN TEHLİKELİ MANTARLAR: CANDİDA ASPERGİLLUS

En sık hastalığa yol açan mantarların Candida ve Aspergillus olduğunu belirten Prof Dr. Kerem Okutur, “Bunlar ciltte, tırnaklarda, akciğerlerde ve idrar yollarında enfeksiyon oluşturur ancak vücudun her yerinde görülebilirler. Cilt ve tırnaklardaki mantar enfeksiyonları genellikle ciddi bir klinik probleme yol açmazken, başta akciğerler olmak üzere organlardaki mantar enfeksiyonları her zaman ölümcül olabilir” dedi. Mantar enfeksiyonuna yol açan altta yatan nedenin düzeltilmesinin tedavide önemli bir yeri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Okutur, “Bu sırada mantar enfeksiyonuna yönelik tedavinin de başlanması gerekir. Tedavide antifungal olarak adlandırdığımız ve mantarlara özgü olarak geliştirilmiş ilaçlar kullanılır. Antibiyotiklerin mantar enfeksiyonlarının tedavisinde yeri yoktur. Tam tersi, antibiyotik tedavileri sırasında dokularda mantarları kontrol altında tutan yararlı mikroorganizmalar da öldüğünden mantarlar kontrol altından çıkıp enfeksiyon yapabilmektedir. Bu nedenle her zaman söylediğimiz gibi gereksiz yere antibiyotik almaktan kaçınılması gerekir" diyerek sözlerini noktaladı.

Haberin Devamı

ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR

Haberin Devamı

Kanser hastalarının tanı ve tedavisi sırasında en sık ölüm nedenlerinden birinin enfeksiyonlar olduğunu belirten Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Suna ise, "Kanser hastaları hem tümör hücrelerinin bizzat kendisinin neden olduğu ya da radyoterapi kemoterapi veya hedef tedavilerin ortaya çıkardığı bağışıklık sisteminin baskılanması sonucunda mantar bakteri ve virüs enfeksiyonlarına kolay yakalanırlar. Özellikle mantar enfeksiyonları ölümcül enfeksiyonlara neden olmaktadırlar" dedi.

 "Maalesef kanser tedavisi iyi de gitse bağışıklığın düşmesiyle mantar enfeksiyonları ölüme götürebilecek boyutlara ulaşabilir"