Beden Sağlığı D Vitamini içeren besinler nelerdir? En çok D vitamini hangi gıdalarda var?

D Vitamini içeren besinler nelerdir? En çok D vitamini hangi gıdalarda var?

Paylaş
D Vitamini içeren besinler nelerdir? En çok D vitamini hangi gıdalarda var?

Besinlerde bulunan vitamin ve mineraller sağlık için oldukça önemlidir. Düzenli olarak tüketilen gıdalar sayesinde vücudun vitamin ihtiyacı giderilir. D vitamini de en çok ihtiyaç duyulan vitaminler arasında yer almaktadır. D vitamini genellikle balık türlerinde bulunur. D vitamini içeren besinleri sizler için ayrıntıları ile derledik.

D vitamini çoğunlukla somon, sardalya ve istavrit balıklarında bulunmaktadır. Ton balığı yoğun olarak D vitamini barındırır. D vitamini kemik gelişimi ve kemik sağlığı için çok gereklidir. D vitamini kaynağı güneş olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

 

D VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

 D vitamini, güneş ışınlarının vücutta doğrudan sentezlenmesinin yanı sıra bazı besinlerde de bulunur. D vitamini içeren bazı besinler şunlardır:

Somon: Somon, omega-3 yağ asitleri açısından zengin olduğu gibi D vitamini açısından da oldukça zengindir. Yaklaşık 100 gram somonda günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılayacak kadar D vitamini bulunur.

Sardalya: Sardalya, küçük bir balık olmasına rağmen D vitamini açısından oldukça zengindir. Yaklaşık 100 gram sardalyada günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayacak kadar D vitamini bulunur.

İnek sütü: İnek sütü, D vitamini açısından zengin bir besindir. Yaklaşık bir bardak sütte günlük D vitamini ihtiyacının %21'i bulunur.

Haberin Devamı

Yumurta: Yumurta, D vitamini açısından zengin bir besindir. Yaklaşık bir büyük yumurtada günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 10'u bulunur.

Mantar: Güneş ışığına maruz kalmış mantarlar D vitamini açısından oldukça zengindir. Yaklaşık 100 gram mantarda günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 23'ü bulunur.

Ton balığı: Ton balığı, omega-3 yağ asitleri açısından zengin olduğu gibi D vitamini açısından da oldukça zengindir. Yaklaşık 100 gram ton balığında günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 16'sı bulunur.

Karaciğer: Hayvanların karaciğeri D vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Yaklaşık 100 gram dana karaciğerinde günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 50'si bulunur. D vitamini açısından zengin olan besinler arasında daha birçok seçenek bulunmaktadır. Bununla birlikte, D vitamini ihtiyacını karşılamak için genellikle güneş ışığına maruz kalmak ve/veya D vitamini takviyeleri kullanmak da önerilmektedir.

 

EN ÇOK D VİTAMİNİ HANGİ GIDALARDA VAR?

D vitamini, güneş ışınları tarafından sentezlenebilir, ancak bazı besinler de doğal olarak veya suni olarak D vitamini içerebilir. Yağsız süt yoğun olarak D vitamini içermektedir. D vitamini takviyesi ile güçlendirilmiş bir bardak yağsız süt, yaklaşık olarak günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 25'ini karşılar.

Balık yağı, D vitamini bakımından zengindir ve takviye olarak alınabilir. Bir büyük yumurta sarısında, yaklaşık günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 6'sı bulunur. Yaklaşık 100 gram ton balığında günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 16'sı bulunur.

Haberin Devamı

Bir bardak sütte günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 21'i bulunur. Güneş ışığına maruz kalmış mantarlar D vitamini açısından oldukça zengindir. Yaklaşık 100 gram mantarda günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 23'ü bulunur. Kırmızı et, D vitamini açısından zengindir. Ayrıca, bazı tahıllar, portakal suyu ve bazı D vitamini takviyeleri de D vitamini kaynaklarıdır.