Beden Sağlığı Doğu Karadeniz'de Kırım Kongo vakaları yoğun seyrediyor!

Doğu Karadeniz'de Kırım Kongo vakaları yoğun seyrediyor!

Paylaş
Doğu Karadeniz'de Kırım Kongo vakaları yoğun seyrediyor!

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya: “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili bu sene de diğer seneler gibi oldukça yoğun hasta sayısı ile karşı karşıyayız. Bölgemizde yaşamını yitirenler oldu, bu kişiler yaş grubu olarak da genç insanlardı” dedi.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları yoğun seyrediyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya: "KKKA hastalığı ile ilgili bu sene de diğer seneler gibi oldukça yoğun hasta sayısı ile karşı karşıyayız. Bölgemizde yaşamını yitirenler oldu, yaş grubu olarak genç insanlardı" dedi.

Haberin Devamı

Doğu Karadeniz Bölgesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı vakalarının bu yıl yoğun seyrettiği, vakalar sonrası hayatını kaybedenlerin olduğu belirtildi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Kaya, bu yıl bölgeden gelen vakalarda ciddi bulguların görüldüğünü, bunlar arasında hayatını kaybedenlerin daha çok genç kişiler olduğunu söyledi.

Kene vakalarının Eylül-Ekim ortası azalması yaşanacağını belirten Prof. Dr. Kaya, “KKKA hastalığı bu sene de diğer seneler gibi oldukça yoğun hasta sayısı ile karşı karşıyayız. Bunlar içerisinde bir kısım olgular ciddi seyretti ve ne yazık ki kaybettiklerimiz de oldu. Özellikle geliş anında genel durumu bozuk olan, kanamayla seyreden bilinç sorunlu olgularda gidişat biraz daha kötü oluyor. Bunlar arasında tüm çabalara rağmen kaybettiğimiz olgular da oldu. Büyük bir ihtimalle Eylül-Ekim ortası vaka sayılarının azalmasını sonbahar bitişinde kışa doğru yok denecek sayıya ulaşacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Yatan hastaların büyük bir kısmı şifa bularak taburcu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kaya, “Yatan hastalarımız oldu. Bölgemizde yaşamını yitirenler de oldu. Yaş grubu olarak da bunlar genç insanlardı. Genellikle KKKA için bize Gümüşhane, Bayburt, Artvin’den gelen hastalar oldu. Bu olgular her sene özellikle baharın sonu ve yazın başı açık alanlara ziyaretler, piknikler gibi uygulamalar yaygın olacağı için bu dönemlerde çok daha sık olarak yine görmeye devam ediyor olacak." dedi

KKKA İÇİN NASIL ÖNLEM ALINABİLİR?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne karşı kenelerle mücadelede alınabilecek önlemleri sorduğumuz Prof. Dr. Kaya, keneye karşı yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

  • "Bunlar için vatandaşlarımızın yapması gereken en önemli şey özellikle açık alan ziyaretleri veya kırsal teması yoğun olan vatandaşlarımızın bu ziyaretlerinden sonra kendi muayenelerini dikkatle yapmaları.
  • Kene saplandığı takdirde bu kenenin vücuttan dikkatli ve özenli bir şekilde uzaklaştırılması gerekiyor. Ancak bu uzmanlar tarafından yapılmalı.
  • Kene çıkartıldıktan sonra da hastalık bulguları yönünden de uyanık olunmalı. Kenelerin özellikle 2 haftaya yakın kuluçka dönemi var. Bu süreçte kişi kendini takip etmeli; hastalık belirti ve bulgusu olduğu takdirde de sağlık kuruluşlarına müracaat etmeli.

KENE ISIRMASI VE KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ RİSKİ YÜKSEK BÖLGELER

Bazen haftada 5 vaka geldiğini belirten Kaya, “Vaka sayılarında azalma yok ama çok fazla diyebilmek için sayısal bir değerlendirme yapmak çok doğru olmaz. Bazen haftada 3-5 tane vakanın geldiği de olabiliyor. Genellikle Gümüşhane, Bayburt daha ağırlıklı. KKKA Türkiye’de her bölgenin sorunu değil, özellikle bizim bölgemizde yüksek kesimler, İç Anadolu Bölgesi'nde Sivas, Karadeniz Bölgesinde Tokat, Giresun’un yüksek kesimleri Alucra gibi bölgeler ön planda risk altında” şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı
Sakın bunu yapmayın, hemen enjekte olabiliyor Havaların ısınmasıyla birlikte geri dönen ve son günlerde kabusa dönüşen kene ölümleriyle ilgili Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır, Trakya Bölgesi’nde kene popülasyonunun ciddi arttığını belirterek, kenenin nasıl enjekte olduğunu açıklayıp önemli uyarılarda bulundu.