Erkeklerde genital siğil neden olur? Nasıl bulaşır?
Hem kadınlarda hem erkeklerde görülen genital siğiller, cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonun genital bölgedeki belirtisidir. HPV virüsünün 200’den fazla çeşidi bulunur ve bunlardan 40’ı genital siğillere neden olur. En çok siğillere yol açan tip HPV 6 ve HPV 11’dir. Ancak bu HPV tipleri kansere yol açmazlar.
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, erkeklerde genital siğiller hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
Genital siğillerin belirtileri nelerdir?
Genital siğiller deride açık veya koyu kahverengi kabarıklıklar, kimi zaman lekeler halindedir. Tek olarak görülebileceği gibi birden fazla siğil yan yana karnabahar şekilde görünebilir. Siğiller kimi zaman et beni sanılır ya da hiç fark edilmez. Kaşıntı yapabilir ya da cinsel ilişki sırasında kanamaya yol açabilirler.
İnsanların yüzde 60’nın hayatının bir döneminde HPV ile karşılaştığı tahmin edilmektedir. Virüs vücuda girdikten sonra genellikle bağışıklık sistemi tarafından baskılanır. Baskılanmadığı durumlarda genital siğillere yol açan tipler, bulaşma sonrası ortalama bir sene sonra belirti verir.
Virüs belirti verse de vermese de vücutta olduğu için başka kişilere bulaştırma ihtimali bulunur. Dolayısıyla HPV virüsünün ne zaman ve kimden bulaştığı belirlenememektedir. Genital siğiller ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi o kadar kolay olmaktadır. Siğiller kremler, çeşitli yakma yöntemleri ya da büyüklüklerine göre cerrahi ile tedavi edilir.
Genital siğiller nasıl bulaşır?
HPV virüsü her cinsiyette görülebilir ve kişiden kişiye cinsel temasla bulaşır. Vajinal ve anal ilişkinin yanı sıra, kondomun örtmediği genital bölgedeki deri temasıyla da HPV bulaşabilir.
Genital siğiller görünür olmasa da HPV ile enfekte derinin genital bölgeye teması virüsün bulaşması için yeterli olur. HPV bulaştıktan sonra uzun yıllar vücutta sessiz kalabilir ve herkeste genital siğile neden olmaz. Birçok kişide HPV, vücudun savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilir.
Genital siğil yapan HPV tipleri bulaştıktan sonra siğiller birkaç ay ya da birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir. Bu sürede kişi taşıyıcı durumunda olur ve hastalığı başkalarına bulaştırabilir. Genital siğillerin hangi partnerden geçtiğini ve virüsün ne kadar zamandır vücutta olduğunu saptamak mümkün değildir.
Tedavi edilmeyen hastalarda siğiller çoğalabilir ve boyutları büyüyebilir.
Korunma yolları
Cinsel ilişki sırasında her zaman prezervatif kullanın, ancak virüs prezervatif tarafından korunmayan cilt bölgelerinden de bulaşabilir. Genital siğiller için tedavi görürken cinsel ilişkiye girmeyin.
HPV aşısı yaptırın, HPV’den korunmanın en etkili yolu hem kadınlar hem de erkekler için HPV aşısı olmaktır.
Tüm dünyada kullanılan ve bazı ülkelerde çocukluktan itibaren yapılan HPV aşısı, virüsün en sık kanser yapan HPV 16 ve 18 tipine karşı koruyuculuk sağlar. Ayrıca, dörtlü aşının genital siğil yapan 6 ve 11 tiplerine karşı koruyuculuğu da bulunur. Tüm rahim ağzı kanserlerinden yüzde 90 oranından koruyabildiği gibi, siğilden de aynı oranda korur.
Nasıl tedavi edilir?
HPV enfeksiyonunu vücudunuzdan atacak bir tedavi yoktur. Ancak genital siğiller aşağıdaki yöntemlerle yok edilebilir. Tedavide sadece siğillerin yok olması değil, siğilin bulunduğu dokunun tamamen temizlenmesi amaçlanır.
Genital siğiller krem, kriyoterapi (yakma) ya da dondurma, siğil büyükse cerrahi ile tedavi edilir. Kremler, siğil dokusunu kimyasal olarak yakarak tedavi sağlayan ilaçlardır.
Kriyoterapi, siğilin sıvı nitrojen püskürtülerek dondurulması ve dağılmasını sağlar. Anestezi gerektirmez.
Elektrokoterizasyon, siğillerin elektrik akımı yoluyla yakılmasıdır, lokal anestezi ile o bölge uyuşturularak işlem yapılır.
Genital siğillerin cerrahi tedavisi
Genellikle anestezi altında yapılır ve cerrah tarafından siğiller tek tek ameliyatla temizlenir. Tedavideki esas hedef, siğillerin bulunduğu taban dokunun tamamen yok edilmesidir.
Tüm bu tedavi yöntemleriyle mevcut siğiller iyileşir, ancak taşıyıcılık yıllarca devam edebilir. Bu yüzden kişinin immün sistemindeki değişikliklere bağlı olarak siğiller tekrar çıkabilir.
Günümüzde erkeklerde HPV'nin varlığını gösterebilecek bir test bulunmamaktadır.
Siğiller genellikle erkeklerin penis, testis torbası, anüs çevresinde ve kasıklarda görülür. Eğer penis ve çevresinde siğil, et beni, kabarıklık, yara, ülser, beyaz lekeler veya diğer anormal yapılar fark edilirse bu durumda bir uzmana başvurulması gerekir.
HPV'nin genital bölgede siğil oluşumuna neden olabilen HPV tipleri kansere yol açabilen tiplerle aynı değildir. Diğer tipleri ise, penis, anüs ve ağız içi-boğaz kanserlerine yol açabilir. Bununla birlikte, virüs penil, anal ve baş ve boyun gibi nadir görülen kanserler ile bağlantılı olduğundan, HPV'nin önlenmesi önemlidir.
- ‘Akciğer kanseri, her geçen gün daha fazla kişiyi etkiliyor’
- Kışın hastalıklardan korunmak için uzmanından altın değerinde tavsiyeler
- ‘Çocukların neredeyse yüzde 90’ı 2 yaşına kadar en az bir kez enfekte oluyor’
- ‘Soğuk havalar kalp krizini tetikleyebilir’
- Yüksek tansiyon riski artırıyor! Uzmanı uyardı: Folik asit alımına dikkat!