Beden Sağlığı Göz sağlığına iyi gelen besinler

Göz sağlığına iyi gelen besinler

Paylaş
Göz sağlığına iyi gelen besinler

Günlük tempoya ayak uydurmaya çalışırken bilgisayar ekranı, telefon, tablet, televizyon gibi birçok etken göz sağlının bozulmasına sebep olur. Fakat bazı besinler var ki göz için oldukça fayda sağlar. Peki, göze iyi gelen besinler nelerdir? Göz sağlığı için hangi besinler faydalıdır? Küçükten büyüğe herkesin gözüne iyi gelecek besinler...

Teknolojinin ilerlemesi hayatımızı birçok yönden kolaylaştırmış olsa da, uzun süre bilgisayar, tablet ve telefon ekranına bakmak göz sağlığını olumsuz etkiliyor. Özellikle teknolojik aletlere çok yakından ve uzun süreli bakmak, gözün yorulmasına neden oluyor. Bununla birlikte bazı hastalıklar, yetersiz beslenme gibi nedenlerden ötürü göz sağlığında bozulmalar meydana geliyor. Bu durum gözlük ve numaralı lens kullanımına yol açıyor. Göz sağlığını koruyan ve güçlendiren vitaminler sayesinde, gözlerinizin bozulmasına dur diyebilirsiniz. Gözlere iyi gelen yiyecekler ve vitaminler nelerdir diye merak edenler için, bu besinleri sizlere sunuyoruz. İşte, göz sağlığını koruyan besinler:

Haberin Devamı

GÖZ SAĞLINA İYİ GELEN VİTAMİNLER

A Vitamini: A vitamini gece görüşünü olumlu yönde etkilemektedir. Gözlerin karanlık ortamlarda daha iyi görmesini ve ışıksız ortamlara daha çabuk alışmaya olanak sağlar. A vitamini düzenli miktarda alındığında gece körlüğüne yakalanma riskini azaltır. Aynı zamanda katarakt başlangıçlarını da önler.

B2 Vitamini: B2 vitamini, göz yorgunluğuna karşı son derece etkilidir. B2 vitamini yeterli düzeyde alınmazsa, gözlerde ışığa karşı hassasiyet ve yanma hissi ortaya çıkıyor. B2 eksikliği, kornea hastalıklarına ve katarakt oluşumuna zemin hazırlar.

C Vitamini: C vitamini, göz sağlığında etkili olan en etkili vitaminlerden biridir. Göz sinirlerindeki hasarı önler, güneş ışınlarındaki zararlı etkilere karşı gözleri korur. Özellikle diyabet hastalarına önerilmektedir.

Haberin Devamı

E Vitamini: E vitamini, kronik göz hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Gözleri dış etkenlere karşı koruyan E vitamini, kronik göz rahatsızlığı olan kişilere önerilen besinlerin başında gelir.

Omega 3 - Omega 6: Omega 3 ve 6 vitaminleri, retina gelişimini destekleyen önemli vitaminlerdendir. İçeriğinde bulunan yağ asitleri sayesinde, göz kuruluğunu azaltır. Gözün nemlenmesini sağlar.

Çinko ve Magnezyum: Göz sağlığında önemli bir yere sahip olan çinko ve magnezyum, diyabetik retinopati, göz alerjileri, katarakt ve glokoma karşı etkilidir. Görme yetisini geliştirirken, göz hastalıkları riskini düşürür.

GÖZ SAĞLIĞINA İYİ GELEN YİYECEKLER

Göz sağlığına iyi gelen yiyeceklerin başında; Havuç, tatlı patates, kabak, portakal, lahana, mango, kırmızı dolmalık biber, kavun, kayısı, brüksel lahanası, balık yağı, turunçgiller, ahududu, kiraz, çilek, kivi, papaya, brokoli, yaban mersini, karnabahar, kırmızı ve yeşil biber geliyor.

Bununla birlikte E vitamini içeren fıstık, buğday tohumu, ay çekirdeği, badem, avokado, keten tohumu, yumurta, şalgam, su teresi, marul, bezelye, mısır, ıspanak, pazı, kabak çekirdeği, deniz ürünleri ve leblebi de göz sağlığına iyi gelen yiyeceklerdendir.

Yiyeceklerin yanı sıra uzun süre tv, telefon ve bilgisayar ekranına bakmamaya da özen göstermeniz gerekiyor. Ayrıca gün içinde bol bol su tüketmek, göz sağlığını korumanın ilk adımlarından biri olarak sayılıyor.

Haberin Devamı