Beden Sağlığı HDL kolesterol yüksekliği nedir, neden olur? HDL kolesterol yüksekliği kaç olmalıdır?

HDL kolesterol yüksekliği nedir, neden olur? HDL kolesterol yüksekliği kaç olmalıdır?

Paylaş
HDL kolesterol yüksekliği nedir, neden olur? HDL kolesterol yüksekliği kaç olmalıdır?

Kolesterol, bütün hücreler tarafından üretilmekte olan mumsu yapıda bir likit olarak bilinmektedir. Tüm hücrelerde üretilmekte olan kolesterol, özellikle karaciğer tarafından doğal olarak üretilmektedir. Kolesterolün mumsu bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir ve kanda bulunmaktadır. Hayvan hücrelerinin zarında bulunan kolesterol, kan plazması tarafından taşınmaktadır. HDL kolesterol ise vücutta bulunan yüksek kolesterolün kandan uzaklaştırılmasına yarayan bir kolesterol olarak ifade edilebilir. Kolesterol hakkında merak edilen detayları Posta.com.tr okurları için derledik.

Kolesterol, vücudun hücreler oluşturmak, vitaminler ve diğer hormonları üretebilmek için ihtiyaç duyduğu mumsu bir yapıdır. Vücutta karaciğer tarafından üretilen kolesterol, hayvansal gıdalar aracılığıyla dışardan alınabilir ancak bu yağlar, karaciğerde fazla kolesterol üretmesine neden olabilir ve fazla kolesterol birçok hastalığa kapı aralar. 

Haberin Devamı

Kanınızdaki kolesterol miktarı arttıkça kalp hastalığı ve felç gibi daha yüksek kardiyovasküler hastalık riskine katkıda bulunur. Bununla birlikte vücudunuzun da bununla savaşmak için bazı yöntemleri var. 
İki tür kolesterol vardır: Kötü olan LDL kolesterol ve iyi olan HDL. 
Peki, HDL kolesterol yüksekliği nedir, neden olur? HDL kolesterol yüksekliği kaç olmalıdır?

HDL KOLESTEROL NEDİR?

Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol, "iyi" kolesterol olarak bilinir çünkü kötü kolesterol olarak bilinen diğer kolesterol formlarını kan dolaşımınızdan uzaklaştırmaya yardımcı olur.

HDL kolesterol, fazla kolesterolün vücuttan uzaklaştırılmasına imkân sağlar. Kolesterolün kanda yüksek çıkmasının kan damarlarına zarar verir. Vücutta bulunan yüksek kolesterolün uzaklaştırılmasına olanak sağlayan HDL kolesterol, damar sağlığının korunmasında oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bununla birlikte HDL kolesterol, LDL kolesterolü tamamen ortadan kaldırmaz. Kan kolesterolünün sadece üçte biri ila dörtte biri HDL tarafından taşınır. Bu nedenle kötü kolesterolün yükselmemesi için dengeli beslenme son derecek önemlidir. 

Haberin Devamı
  • HDL kolesterolün açılımı ise High Density Lipoprotein olarak bilinir. 
  • HDL kolesterolün yüksek çıkmasının, kalp sağlığının iyi bir şekilde korunduğuna dair bir gösterge olduğu söylenebilir. Kalp hastalıklarıyla mücadele edilmesinde de HDL kolesterol oldukça etkilidir. 
  • Ayrıca vücutta D vitamininin sentezlenmesinde HDL kolesterol rol alır.
  • HDL kolesterolünün sağlıklı bir vücutta bazı proteinlerin üretiminde de görev aldığı bilinmektedir. 

HDL KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİ NEDEN OLUR?

HDL kolesterol seviyeleri bazen yüksek çıkabilir ve iyi kolesterolün yüksek olmasında bir sakınca görülmez. HDL kolesterol veya "iyi" kolesterol söz konusu olduğundan genellikle daha yüksek seviyeler hedeftir ancak elbette bunun da bir sınırı var. 

Sağlık uzmanları, erkeklerin desilitre (dL) başına 40 ila 60 miligram (mg) HDL seviyesini hedeflemesi gerektiğini ve kadınların kalp hastalıklarına ve felce karşı korunmak için 50 ila 60 mg/dL'yi hedeflemesi gerektiğini belirtiyor. 

Birkaç şey HDL seviyenizi 60 mg/dL'nin üzerine çıkarabilir. Genetik yapı, beslenme, hormonal bazı sorunlar ve HDL seviyelerini yükselten bazı ilaçlar HDL seviyenizin daha yüksek olmasına neden olabilir. Bunlardan bazıları HDL seviyelerinizi dengelemeye yardımcı olur. 

Bununla birlikte HDL kolesterol seviyelerinin yüksek olması genellikle sağlıklı ve iyi kabul edilir ve yüksek HDL seviyeleri de genellikle endişe konusu değildir ancak bunun da bazı zararları olabileceğine dair yeni araştırmalar olduğunu biliniyor. Damar içinde meydana gelebilecek olan daralmaların HDL kolesterolün yükselmesinin nedenlerinden birisi olarak ifade edilebilir.

Haberin Devamı

Çok yüksek HDL seviyeleri için endişe etmeseniz de, HDL seviyelerinizi de genel kabul görmüş sınırlarda tutmak sağlığınız için daha faydalı olacaktır. Kötü kolesterolü yükselten kırmızı et, kızarmış yiyecekler ve sağlıksız yağlar iyi kolesterolün fazla yüksek çıkmasının nedenleri arasındadır. 

 

Düşük HDL, iyi kolesterolün vücutta düşük miktarda bulunmasının ise ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. HDL seviyesinin düşük olması; iç organlarda, kalp ve damar sağlığında hatta genel sağlık durumunda sorunlara yol açabilmektedir.

HDL değerleri düşük olan kişilerin yaşam kalitesini yükseltmek için zararlı alışkanlıklardan uzak durulması gerekir. 

HDL KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİ KAÇ OLMALIDIR?

Kolesterolün kanda yüksek miktarlarda bulunmasının sağlık için tehlikelidir. HDL, vücutta bulunan fazla kolesterolün uzaklaştırılmasında ve damar sağlığının korunmasında etkilidir. HDL kolesterolün yüksek olmasının endişelenmeyi gerektirecek bir duruma neden olmadığı bilinmektedir.

Haberin Devamı

HDL kolesterolün normal değerlerinde bulunması kalp ve damar sağlığının oldukça iyi bir durumda olduğunun göstergesidir.

Sağlıklı yetişkinlerde HDL kolesterol değerinin kadınlarda ve erkeklerde farklı değerlere sahiptir.

  • Erkeklerde HDL kolesterol değeri, 50 mg/dL'nin üzerinde olmalıdır
  • Kadınlarda ise HDL kolesterol değerinin 40 mg/dL üzerinde olmalıdır

HDL kolesterol düzeyinin 40 mg/dL değerinin altında bulunması durumunda önlem alınması gerekecektir.