Beden Sağlığı Lenfoma nedir? Hakan Özoğuz’un hastalığı lenfomanın belirtileri nelerdir? Lenf kanserinin tedavisi var mı?

Lenfoma nedir? Hakan Özoğuz’un hastalığı lenfomanın belirtileri nelerdir? Lenf kanserinin tedavisi var mı?

Paylaş
Lenfoma nedir? Hakan Özoğuz’un hastalığı lenfomanın belirtileri nelerdir? Lenf kanserinin tedavisi var mı?

Lenfoma, kişinin vücudunda bağışıklık için önemli rol oynayan lenfositlerin kanserleşmesine verilen isimdir. Athena Grubu’nun solistlerinden Hakan Özoğuz’un da şu an lenfoma tedavisi gördüğü biliniyor ve lenf kanserinin belirtileri ve tedavisi de oldukça merak ediliyor…

Lenfoma uzmanların yaptığı açıklamalara göre uzun süre hiçbir belirti vermeden ilerleyebiliyor ve en belirgin belirtisi kimi zaman büyümüş lenf bezleri olabiliyor. Ateş, zayıflama gibi daha birçok belirti ile kendini gösteren lenf kanserinde tedavi şeklini ise lenfomanın tipi belirliyor…

Haberin Devamı

LENFOMA (LENF KANSERİ) NEDİR?

Lenfoma adıyla bilinen lenf kanseri vücudun savunma hücreleri olan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesi şeklinde tarif edilir.  Lenf kanseri en sık lenf bezlerinde görülür ki lenf bezleri vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir.

Vücudumuzda binlerce lenf bezi bulunmaktadır ve bunlar enfeksiyon ve hastalıklara karşı direnmemizi sağlayan bağışıklık sisteminin en önemli ögesidir.

Lenf bezleri kişi enfeksiyonla karşı karşıya kaldığında büyür. Hastalık geçtiğinde ise yeniden eski boyutlarına döner. Bu durum oldukça doğal bir durumdur. Ancak lenfoma oluştuğunda, lenfatik sistemin hücreleri olan lenfositler bozulur ve çoğalır, böylece daha anormal hücreler oluşturur.

Lenfomalar esasen Hodgkin ve non-Hodgkin (Hodgkin olmayan) olmak üzere iki grupta incelenir. Her ikisinin de belirtileri benzerdir ve lenfomanın hangi tür olduğu ancak yapılan tetkiklerde rastlanabilecek bir takım özel hücreler ile anlaşılır.

Haberin Devamı

LENFOMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Lenfomanın belirtileri türüne göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel anlamda karşılaşılan belirtiler şu şekildedir;

  • Sebebi bilinmeyen ateş,
  • Ağrısız, büyüyen ve çoğalan lenf bezleri
  • Rahatsız edici gece terlemesi,
  • Açıklanamayan kilo kaybı,
  • Öksürük, solunum problemi ve göğüs ağrısı,
  • Sürekli yorgunluk,
  • Kaşıntı
  • Karında şişlik, şişkinlik, dolgunluk hissi veya ağrı,

LENF KANSERİNİN TEDAVİSİ VAR MI?

Lenfomada tedavi kararını ve şeklini hastalığın evresi, lenfomanın tipi, büyüme ve yayılma hızı, hastanın diğer sağlık problemleri ve hastanın yaşı etkileyebiliyor.

Belirtisi olmayan ve yavaş ilerleye kimi çeşit lenfoma çeşitlerinde kişi, hastalığın ilerlemesi, belirtilerin ortaya çıkması ve tedavi gerekliliğinin doğması açısından düzenli aralıklarla kontrol ediliyor.

Belirtileri olan yavaş seyirli lenfomalarda; kemoterapi, biyolojik tedaviler (monoklonal antikorlar) ve radyoterapi kullanılabiliyor.

Hızlı seyirli lenfoma tedavisinde genellikle kemoterapi ve biyolojik (monoklonal antikorlar) tedaviler tercih ediliyor. Gerektiği durumda radyoterapi tedaviye eklenebiliyor.

Hastalık tedaviye dirençli olduğunda ya da tedaviden sonra hastalık tekrarladığında (nüks ettiğinde) kullanılan tedavi şekilleri ise; biyolojik tedaviler, kemoterapi, yüksek doz tedavi, radyoterapi ile kök hücre veya kemik iliği nakilleri ve Car T Cell tedavisi tercih ediliyor.

Haberin Devamı

Car-T Cell tedavisi bugün için B hücreli Lenfoma için onaylı bir tedavi şeklidir.  Bu tedavi türü hücresel bağışıklık sisteminin ana elemanı olan T hücrelerinin genetiğini değiştirerek kanseri tanımayan bağışıklık sistemi hücrelerini kanseri tanıyan ve onlara savaşan hücrelere dönüştürülmesini esas almaktadır.

Lenfoma tedavisi tamamlandıktan sonra, hastalar nüks olasılığı açısından, ilk 2 yıl daha sık olmak kaydı ile 5 yıla kadar yakın takipte tutuluyorlar.

Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzaklaşarak düzenli egzersiz ve sağlıklı besinler tüketmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri, lenfomalardan korunma noktasında tavsiye ediliyor.