Beden Sağlığı Ortopedide 3 boyutlu yazıcı kullanımının faydası var mıdır?

Ortopedide 3 boyutlu yazıcı kullanımının faydası var mıdır?

Paylaş
Ortopedide 3 boyutlu yazıcı kullanımının faydası var mıdır?

3 boyutlu yazıcılar dijital bir dosyadan boyutlu bir katı nesne oluşturma işlemidir. 3 boyutlu yazıcılar, nesnenin ince dilimlenmiş bir bölümünü oluşturan katmanları belirler. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya, sağlık hizmetlerinde 3 boyutlu yazıcı kullanımının avantajlarını sizler için anlattı.

Tıbbi uygulamalar için 3D baskı, bazı patolojileri tedavi etme şeklini dönüştürmek için büyük bir potansiyele sahip. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya sağlık hizmetlerinde 3 boyutlu yazıcı kullanımanın avantajlarını Posta.com.tr için anlattı.

Haberin Devamı

ORTOPEDİDE 3 BOYUTLU YAZISI NASIL KULLANILIR?

3D baskı, kişiselleştirilmiş implantlar, cihazlar ve aletler oluşturmak için yaygın olarak kullanılan bir uygulama. Ortopedide, ameliyat öncesi planlama ve hastalara prosedür hakkında daha ayrıntılı bilgi vermek için kullanılıyor.

ÖZELLİKLE KULLANILDIĞI ALANLAR

  • Ameliyat öncesi planlama
  • 3D baskılı parçaların üretimini hızlandırmak
  • Kemik rekonstrüksiyonu
  • Hastaya özel enstrümantasyon
  • Robotik cerrahi
  • Planlama ve eğitim

ORTOPEDİDE 3D BASKI AMELİYAT ÖNCESİ PLANLAMA İÇİN NASIL KULLANILIR?

3D baskılı modeller üretmek, karmaşık ortopedik vakaların ameliyat öncesi hazırlık ve planlamasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin sıra dışı, sıkıntılı, zor bir eklem replasmanında, olası engelleri keşfetmek ve buna göre plan yapmak için eklemin anatomik model kopyası yazdırılabilir.

Travma vakalarında, kemik kırıklarının 3D kopyalarının kullanılması, cerrahlar için ameliyat başlamadan önce yöntemleri test etmeleri için çok faydalıdır.Aynı durum cerrahi kılavuzlar için de geçerlidir. Bu kılavuzlar, hassas kemik kesimleri almak için intraoperatif olarak kullanılabilir. Bu süreç ameliyat süresini kısaltır ve hasta, cerrah ve hastane için oldukça avantajları vardır.

Haberin Devamı

Ameliyatın süresi ve etkinliği hasta için daha iyi sonuçlar sağlayacak şekilde geliştirilebilir. Karmaşık deformite gibi durumlar, doğrudan kemiğe uyan özel 3D baskılı kılavuz şablonlar kullanılarak daha verimli bir şekilde ele alınabilir.

GELİŞTİRİLEN 3D BASKILI PARÇALAR TEDAVİ SÜRESİNİ HIZLANDIRIYOR

İmplant tasarımındaki iyileştirmeler, küçük değişiklikler bile normal imalatta uzun zaman alır. Artık, 3D baskı teknolojisi ile ürünleri hızlı bir şekilde değiştirebilir ve geliştirebilir. Bu süreç, eski implant tasarım protokollerinden daha hızlı ve çok daha ucuzdur, ayrıca ürün geliştirme sürecini de hızlandırır.

Prototipin doğruluğu kontrol edilebilir ve ortaya çıkan üründe gerekli değişiklikler hızla yapılabilir.

Titanyumun bu 3D yazıcılarda kullanılması onaylanmıştır ve implant üretimine de yardımcı olabilir.

Üretim geliştirmenin hızlanması, kişiselleştirmelerin yolunu açarak, 3D baskılı implantlar ve yedek parçalar büyük avantaj ve konfor sağlıyor.

Haberin Devamı

AMELİYATTA BAŞARIYI ARTIRAN 3D KEMİK REKOSTRÜKSİYONLARI

Kemik rekonstrüksiyonu, tıp alanında 3D baskının başka bir kullanımıdır. Hastalardan alınan kemik kırıklarının 3 boyutlu kopyalarını kullanmak, ortopedik travma ameliyatlarının başarılı ilk sonuçlarını artırmanın mükemmel bir yoludur.

3D baskılı kırık kopyası, ameliyata başlamadan veya kırık bir eklemi açmadan önce kırık hakkında tam olarak bilgi edinilmesini sağlar. Bu durumda amaç, hastaların kronik ağrı olmadan daha hızlı iyileşmesi için ilk denemede ameliyatın başarı oranını artırmaktır.

En yeni 3D baskı teknolojisiyle, geri dönüş süresi altı hafta kadar kısa olabilir. Bu, yeni ameliyat seçenekleri, daha hassas kemik rekonstrüksiyonları ve ameliyat sonrası hastalar için daha yüksek bir yaşam kalitesi olasılığı anlamına gelir.

ORTOPEDİK ROBOTİK CERRAHİDE HASTAYA ÖZEL ENSTRÜMANTASYON VE 3D BASKI

3D baskı teknolojileri, tasarım gerektirmeyen uygun fiyatlı araçların yolunu açtığı için ortopedik robotik cerrahide de aktif rol almaktalar. Bunun da ötesinde, bu teknoloji hızlı prototip oluşturmaya olanak tanır. Teknoloji ve 3D baskı süreçleri geliştikçe, hastaların anatomisine uygun, hastaya özel enstrümantasyon (robotik cerrahi aletler) geliştirilmekte.

Haberin Devamı

Örneğin bir bilgisayarlı tomografi veya MRI makinesi kullanılarak bir dizin görüntülenmesine ve sonuçta robotun nereye gidip gidemeyeceğini belirleyerek tarama yapılmasına imkan tanır. Hedefler belirlenir ve robotik aletin gezinmesi için bir yol tanımlanır. En iyisi seçildikten sonra, bir 3D yazıcı kullanılarak prosedürden önce hızlı bir şekilde oluşturulabilir.

Bu araçlar, insan vücudunun anatomisi gibi sınırlı alanlarda engellerin etrafından dolaşırlar. 3D baskılı tıbbi cihazlar, kullanışlı cerrahi aletlere benzer ve yapay zeka teknolojisinin ortopediye başka bir uygulamasını temsil eder.

3D baskı, kişiselleştirilmiş dijital tıbbın devam eden evrimini desteklemek için kullanılan bir teknolojidir.

DENEYSEL AMAÇLI DOĞAL 3D KEMİK ÜRETİMİ

Özellikle tümör cerrahisi gibi büyük miktarda kemik çıkartılması gerektiğinde, oluşacak boşluğun doldurulması için, kemiği oluşturan kalsiyum gibi yapı taşlarını kullanarak doğal kemik mikroskopisini taklit eden yapay kemik elde edilebilmektedir. Bu yöntem ilerisi için umut vermektedir.

Haberin Devamı