Beden Sağlığı Pazardan alıp yediği balık yüzünden 4 uzvunu kaybetti

Pazardan alıp yediği balık yüzünden 4 uzvunu kaybetti

Paylaş
Pazardan alıp yediği balık yüzünden 4 uzvunu kaybetti

ABD'de yaşayan Laura Barajas, pazardan alıp yediği balık yüzünden 4 uzvundan oldu. Vibrio vulnificus isimli ölümcül bir bakteriye yakalanan talihsiz kadın, şimdi yaşam mücadelesi veriyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan Laura Barajas'ın hayatı pazardan aldığı bir balığı yemesi sonucunda tamamen değişti. Kendisine çiğ deniz ürünleri ve deniz suyunda bol miktarda bulunan ve tüketildiği takdirde ölümcül sonuçlara yol açabilen bir bakteri olan Vibrio Vulnificus teşhisi konuldu. Balık yiyerek ölümcül bakteriye yakalanan kadının dört uzvu kesildi.

Haberin Devamı

Laura Barajas, San Jose kentindeki bir pazardan balık satın aldıktan sonra başına geleceklerden habersiz bir şekilde evine gelerek balığı pişirdi. Birkaç gün içinde aniden hastalanan Barajas, hastaneye kaldırıldı.

Talihsiz kadına vibrio vulnificus isimli bakteri teşhisi konuldu ve acilen yoğun bakıma alındı. Aylarca hastanede tedavi gören kadının 2 bacağı ve 2 kolu kesildi. Barajas'ın yakın arkadaşı olan Anna Messina, genç kadının pazardan aldığı tilapia cinsi balığı yedikten sadece birkaç gün sonra fenalaştığını dile getirdi. Messina, "6 yaşında bir oğlu olan Barajas, San Jose'deki yerel bir pazardan satın aldığı balığı yedikten günler sonra fenalaştı. Neredeyse hayatını kaybediyordu. Bir solunum cihazına bağlı. Parmakları siyahtı, ayakları siyahtı, alt dudağı siyahtı. Tam bir sepsisi vardı ve böbrekleri yetmezlik gösteriyordu." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

HER YIL 150-200 VAKA

UCSF Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Dr. Natasha Spottiswoode, bakteri ile enfekte olmuş canlıların yenmesi, ya da açık bir yaranın temas etmesi ile bakterinin insanlara bulaşabileceğini belirtirken ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) her yıl yaklaşık 150 ila 200 enfeksiyon vakası rapor edildiğini ve bunların yaklaşık beşte birinin hayatını kaybettiğini belirtiyor.

Farklı balık türlerinin vibrio vulnificus taşıyabileceğini belirten CDC, insanların tükettikleri balıkları en az 62 derecelik ısıda pişirmesi gerektiğini vurguluyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLAN İNSANLAR İÇİN TEHLİKELİ

Uzmanlar, enfeksiyonun özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar için tehlikeli olduğunu söylüyor. Doktorlar insanların vücutlarında açık bir yara yada kesik olması durumunda güvenmedikleri sulara girmemeleri gerektiğini vurguluyor.