Beden Sağlığı Saçlarımız neden yağlanır?

Saçlarımız neden yağlanır?

Paylaş
Saçlarımız neden yağlanır?

Her bir saç telimize bağlı en az 2 en çok 6 adet yağ bezi bulunur, yağ bezleri yağ (sebum) salgılar. Yağ bezinin yağ salgılamasının birçok hedefi vardır; saç derisinin nemini muhafaza etmek, saç derisinin asidik dengesini korumak, saç derisinin bakterilere ve virüslere karşı savunma mekanizmasını artırmak. Ancak bazı durumlar saç derisinin yağ dengesini değiştirir, stres halinde vücut kendini savunmak için adrenalin salgılar ve yağ bezlerinin çalışmasını artırır, hormonal değişim dönemlerinde değişim gösterir.

Kişinin cinsiyetine bağlı olarak da yağ dengesi değişir; erkeklerde yağ bezleri daha hızlı çalışır. Kişinin bulunduğu ortama göre ve aktiviteye göre yine yağ dengesi değişir, spor yaparken ya da masa başında çalışırken farklılık gösterir. Trikolog, Saç Bilimi Uzmanı Serap Öztürk Niya, kuru ve yağlı saçların bakımında nelere dikkat edilmesi ve saçların ne sıklıkta yıkanması gerektiğini tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.

Haberin Devamı

 KURU SAÇ DERİSİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?

Saç derisinin kuruluğunu incelediğimiz zaman burada aslında saç derisinin bir şekilde normal yapısının değiştiğini görmekteyiz. başlıca sebep olarak saç derisinde maya adı verilen mikroorganizmalardan bahsedebiliriz; saç derisi ölü deri hücrelerin üst üste birikmesi ile oluşur. Her bir deri katmanının arasında yağ asitleri bulunur ve zaman içinde bu yağ asitleri maya adı verilen mikroorganizmalara dönüşür ve saçlı deride kabuklanmalar şeklinde kendini gösterir. Bu durumda kaşıntı, hassasiyet ve kabuklanmaların bulunduğu alanda kızarıklık olabilir (seborik dermatitis). Dış görüntü olarak artık yağlı bir saç derisi değil kabuklu ve kepekli bir saç derisi görülür ve kişiler saç derisinin kuru olduğunu düşünerek saç yıkama sıklığını azaltırlar. Bu durum ise kabuklanmaları artırır ve durumu daha kötü hale getirir. Aslında saçı daha sık yıkamak gerekir. Bu durum için özel olarak şampuanlar kullanılabilinir (salisilik asit ve tar, çinko, sülfür veya ketokonazol içeren). Stres ve ısı farkı bu durumu tetikleyebilir.

Haberin Devamı

 YAĞLI VE KURU SAÇLARIN BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Yağlı saçların bakımı için saç her gün uygun şampuan ve ılık su ile yıkanmalıdır. Bazı günler kepekli saçlar için üretilmiş şampuanlar kullanılmalıdır ve saça şekil verdikten sonra dokunulmamalıdır.

Kuru saçların bakımında saç daha az, haftada 2 veya 3 kez uygun şampuanla yıkanmalıdır. Genellikle işlem görmüş, boya veya açma işlemleri uygulanmış saçlar daha kuru görünür. Bu saç tipi mutlaka nemlendirici özelliği olan saç kremleri kullanmalı, haftada bir kez onarıcı özelliği olan saç maskeleri uygulanmalı ve hatta günlük olarak durulanmayan saç kremleri de kullanılmalıdır.

 HER GÜN DUŞ ALMAK SAÇ DÖKÜLMESİNE SEBEP OLUR MU?

Saçı her gün doğru şampuanla yıkamak saç sağlığı için çok faydalıdır. Aksine saçı yıkamadığımızda dışarıdaki kir ve toz gibi maddeler saç derimize zarar verir ve sağlıksızdır. Saç yıkama işleminde en çok 2-3 dakika saç derisinde kalıp durulanan şampuanın ya da yıkama işleminin saçı dökmesi mümkün değildir. Su ve sabun ya da şampuanın saç derisini geçebilmesi ve bu tip sonuçlara yol açabilmesi saçın anatomisi açısından mümkün değildir.

Haberin Devamı