Beden Sağlığı Sosyal medyada viral oldu, resmen tehlike saçıyor! Bir anda kör olabilirsiniz

Sosyal medyada viral oldu, resmen tehlike saçıyor! Bir anda kör olabilirsiniz

Paylaş
Sosyal medyada viral oldu, resmen tehlike saçıyor! Bir anda kör olabilirsiniz

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin California eyaletinde doktorları bile şaşkına çeviren bir olay yaşandı. Uyumadan önce lenslerini çıkarmayan bir hastanın gözünden tam 23 adet kontakt lens çıkarıldı. Yaşanan olayın görüntüleri sosyal medyada adeta viral oldu. Pratik kullanımı sebebiyle oldukça masum görünen kontakt lenslerin doğru kullanılmazsa kalıcı görme kaybına yol açtığı ortaya çıktı. Kontakt lens kullanımının zararlarını ve göz sağlığına olumsuz etkilerini Posta.com.tr okurları için uzman isme sorduk.

Aydan Durak/ Posta.com.tr | Kontak lensler kullanımı açısından oldukça kolay ve rahat görünse de doğru kullanılmadığında göz sağlığınız için tehlike saçıyor. Geçtiğimiz yıllarda İngiltere'de yapılan bir araştırmada göz uzmanları nadir görülen ve körlüğe yol açan bir enfeksiyon nedeniyle kontakt lens kullananları hijyen kurallarına dikkat etmeleri konusunda uyarmıştı. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aylin Kılıç, Posta.com.tr okurları için kontakt lens kullanmanın zararlarını ve doğru lens kullanımını anlatırken, kontakt lens kullananlarda oluşabilecek kuru göz sendromu ve göz kapağında düşme üzerine uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

20 YILLIK DOKTOR BİLE GÖRDÜKLERİNE ŞAŞIRDI

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin California eyaletinde akıllara durgunluk veren bir olay yaşanmıştı. Bir hastanın gözünden tam 23 adet kontakt lens çıkarılmıştı. Sosyal medyada büyük ilgi gören olayla ilgili açıklama yapan Doktor Katerina Kurteeva "Lensler zincir şeklinde göz kapağından aşağı sarkıyordu. Çok fazla kontakt lens vardı, bunun benim Guinness Rekorlar Kitabı anım olabileceğini düşündüm. Yaklaşık 20 yıllık meslek hayatımda hiç böyle bir şey görmemiştim. Hasta da buna inanamadı ve saydığım sayıdan emin olup olmadığımı sordu." demişti.

DİKKATLİ KULLANILMAZSA FELAKET OLABİLİR!

Sosyal medyada büyük yankı uyandıran bu olay üzerine kontakt lens kullanımının zararlarına değinen Doç. Dr. Aylin Kılıç, kontakt lensin gözlüğe göre daha masum görünmesine rağmen tehlikelerine dikkat çekti.

Haberin Devamı

“Kontakt lens günümüzde birçok kişinin gözlükten kurtulmak için tercih ettiği bir yöntemdir. Hayat kalitemizi arttırıyor gibi görünse de aslında hayatımızı bir bakıma zorlaştırıyor ve görmemizi riske atıyor. Kontakt lensler her zaman masummuş gibi görünür fakat dikkatli kullanmazsak, bakımına dikkat etmezsek kalıcı görme kaybına neden olabilir. Lensler hakkında birçok araştırma yapılıyor. Yapılan bilimsel bir çalışmayı ele alırsak; kontakt lense bağlı gözde kalıcı batma hissi yüzde 23 ila 94 arasında değişiyor. Tabİi bu lensin kullanımı ve hastanın gözündeki kuruluk miktarı ile değişebilir”

Kontakt lensin korneada yeni damarlar oluşturabildiğini belirterek gece lensle uyuyanlara karşı uyarıda bulunan Doç. Dr. Aylin Kılıç; "Korneada gelişen yeni damarlar uzun süreli lens kullanımlarında meydana geliyor. Meydana gelme oranı kabaca yüzde 1 ila 20 arasındadır. Yüzde 20 olan grupta da kontakt lensten sonra lazer cerrahisi sırasında çok sıkıntı çekiyoruz. Bunun sebebi lazer esnasında kanama olmasıdır. Özellikle yüksek miyobu, astigmatı olanlarda ve gece lensle uyuyanlarda çok görülüyor. Herpes dediğimiz uçuk virüsü de bu duruma eklenebiliyor. Bunları gerçekten yok etmek ve oluşmasına engel olmak için çok dikkatli lens kullanmamız lazım. Göz yüzeyinde yüzde 8 oranında epitel defektifi meydana getiriyor. Gözün şekliyle ve yaş ile ilgili daha çok değişim gösterebilir." dedi.

Haberin Devamı

KONTAKT LENSLER KÖR EDEBİLİR

Lenslerin bakteriyel enfeksiyona neden olduğunu söyleyen Doç. Dr. Aylin Kılıç, "Kontakt lensler kalıcı görme kaybına neden olabilir" diyerek uyarıda bulundu.

"Kontakt lenslerin yapabileceği bakteriyel enfeksiyon çok ciddi kalıcı görme kaybına sebep olabiliyor. Araştırmalarda yüzde 25’e kadar oran veren raporlar var. Özellikle gözde hipoksi gelişmesi, lensin gözde mikro travmaya neden olması, normal gözü sağlıklı gözyaşı korurken kontakt lensin enfeksiyonu artırması görülebilir. Akantamoba keratit dediğimiz parazit milyonda 33 gözükür. Ancak lens solüsyonu yerine su veya başka bir solüsyon ile lens yıkanırsa durum kornea nakline kadar gidebilir. Hatta mantar enfeksiyonuna kadar gidebilir bu da gözü kaybetmeye yol açar."

"Uzun süre kontakt lens kullananlarda yüzde 47 oranında alerji konjonktivitler gelişebilir." diyerek sözlerine devam eden Doç. Dr. Kılıç, Göz kapaklarının altında mantara benzeyen kitlelerin oluşabildiğini de belirtti.

Haberin Devamı

KURU GÖZ SENDROMUNA VE GÖZ KAPAĞINDA DÜŞMEYE BİLE YOL AÇABİLİYOR!

"Kontakt lens kullanımında kuru göze çok sık rastlıyoruz, bu yüzden lazerini ertelediğimiz çok hasta oluyor." diyen Doç. Dr. Kılıç, gözdeki düşüklüklerin de kontakt lensten kaynaklanabileceğini belirtti.

Kontakt lensi uzun süredir kullanıyorsanız ve göz kapağınızda düşüklük varsa kontakt lens buna sebep olabilir. Kornea ödemi, alerjinin artması, uzayan sekresyonlar ve uçuk virüsünün tekrar aktive olmasını meydana getirebilir. Kontakt lens kaynaklı sıkıntıları lazerle çözmek ve lens kullanımına son vermek mümkün.