Beden Sağlığı Bu hatalar trigliserit seviyesinin yükselmesine neden oluyor! Trigliserit seviyesini düşürmek için...

Bu hatalar trigliserit seviyesinin yükselmesine neden oluyor! Trigliserit seviyesini düşürmek için...

Paylaş
Bu hatalar trigliserit seviyesinin yükselmesine neden oluyor! Trigliserit seviyesini düşürmek için...

Trigliserit rutin kan testlerinde bakılan kalp ve damar hastalıkları ve pek çok hastalığı ortaya çıkaran parametrelerden birisidir Trigliseridler vücuttaki endokrin sisteminin çalışma düzeninin sağlanması gibi görevlere sahip olmaktadır. Bu değerin kan testinde belirli aralıklarda olması gerekir. Bazı durumlarda bu değer yüksek çıkmaktadır. Trigliserit nedir? Trigliserit yüksekliği neden olur, belirtileri nelerdir? Posta.com.tr okurları için trigliserit yüksekliği hakkında tüm detayları derledik.

Yapılan kan testlerinde trigliserit değerinin normalden fazla çıkması durumunda trigliserit yüksekliği görülmektedir. Bu değerin aşırı yükselmesi sağlık açısından olumsuz etkilere yol açabilmektedir.

Haberin Devamı

TRİGLİSERİT NEDİR?

Kalp sağlığı risklerini tespit etmek için tansiyon ve kolseterol seviyelerine bakılmaktadır. Bunun yanı sıra bakılan diğer faktör de trigliserit değeridir. Buna göre trigliserit kanda bulunan bir lipid türü olmaktadır. Besinler ile alınan ve o an kullanıma ihtiyaç duyulmayan yağlar vücutta trigliserit formunda depolanır. Bu depolar yağ dokusu içerisinde yer alır. Fazla enerji gerektiren durumlarda ise depolanan bu yağlar kullanılır.

Çok fazla kalorili besinler tüketilmesi ve çok fazla enerji harcanmaması bu yağların fazla depolanmasına neden olmaktadır. Kan lipitlerinin araştırılmasına yönelik yapılan kan testlerinde total kolesterol, LDL, HDL, VLDL gibi lipidlerin de ek olarak trigliserit düzeyleri incelenmektedir.

Haberin Devamı

TRİGLİSERİT YÜKSEKLİĞİ NEDEN OLUR?


Tıp dilinde trigliserit yüksekliği hipertrigliseridemi olarak da adlandırılır. Pek çok hastalığa risk faktörü oluşturan trigliserit yüksekliği obezite, metabolik sendrom gibi rahatsızlıklar ile beraber görülmektedir. Ayrıca trigliserit yüksekliğinin pek çok farklı nedeni olabilmektedir. Buna göre trigliserit yüksekliği nedenleri şunlardır;

  • Sağlıksız beslenme
  • Besinler aracılığıyla sürekli olarak harcadığının üzerinde enerji almak
  • Ailede yüksek kolesterol veya trigliserit yüksekliği öyküsünün bulunması
  • Obezite
  • Genel hastalıklar
  • Alkol ve sigara kullanımı
  • Tiroit metabolizmasına ilişkin hastalıklar
  • Tip diyabet 2 hastalığı
  • Akut veya kronik karaciğer ve böbrek hastalıkları

Bu sebepler trigliserit yüksekliğine neden olabilmektedir. Yüksek kolesterol veya trigliserit seviyeleri sebebiyle tedavi gören hastaların aileleri ve tüm aile bireyleri belirli aralıklar ile erken yaştan itibaren kan lipidlerine baktırmaları gerekmektedir.

TRİGLİSERİT YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kişilerde görülebilen trigliserit yüksekliği çok fazla olmadığı sürece veya ileri düzeyde olmadığı sürece belirti vermemektedir. Kandaki değerin 500 mg / dL'nin üzerine çıkması durumunda kişilerde bazı ciddi belirtiler görülmektedir. Bu belirtiler arasında en yaygın görülenler şunlardır:

  • Pankreas iltihabının oluşması
  • Bağ ağrılarının görülmesi
  • Yorgunluk hissinin görülmesi
  • Dirsek ve eklemlerde nodüllerin oluşması başlıca belirtileri arasındadır.

Bu belirtiler kan değerlerinde trigliserit değerinin aşırı yükselmesi sonucunda kişilerde görülmektedir. Bu seviyeye ilerlemesi durumunda kişilerde ciddi kalp hastalıklarının veya ciddi sağlık sorunlarının görülmesi olası bir durumdur. Bu durumun önüne geçilmesi için trigliserit, kolesterol ve diğer kan lipidlerinin 6 ayda bir rutin kan testleri ile baktırılması ve değerlendirilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı