Beden Sağlığı Türkiye'deki Kinder sürpriz yumurtada salmonella var mı? Salmonella belirtileri neler? Tedavisi var mı?

Türkiye'deki Kinder sürpriz yumurtada salmonella var mı? Salmonella belirtileri neler? Tedavisi var mı?

Paylaş
Türkiye'deki Kinder sürpriz yumurtada salmonella var mı? Salmonella belirtileri neler? Tedavisi var mı?

Kinder’de son haftalarda yaşanan salmonella krizi günden güne büyüyor. Hollanda ve Belçika'yla, Arlon kentindeki Ferrero çikolata fabrikasında üretilen tüm ürünlerin toplatılması karar verildi. Yurt dışında yaşanan bu gelişmelerin ardından pek çok kişi Türkiye'deki Kinder sürpriz yumurtada salmonella var mı? araştırması yapmaya başladı…

Türkiye’de de çocukların sıklıkla tükettiği Kinder sürpriz yumurta ile ilgili olarak salmonella tehlikesi nedeniyle yurt dışında bir fabrika kapatıldı. Yapılan açıklamada ise Belçika Gıda ve Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu’nun, 15 Aralık'ta tespit edilen bakteri konusunda resmi makamları bilgilendirmeyen Ferrero'nun ruhsatını askıya aldığı kaydedildi. Art arda gelen haberlerin ardından Türkiye'deki Kinder sürpriz yumurtada salmonella var mı? sorusunun yanı sıra, salmonella ile ilgili araştırmalar da yoğunluk kazandı. Peki, salmonella nedir, neden olur, belirtileri neler?

Haberin Devamı

SALMONELLA NEDİR?

Salmonella, Enterobacteriaceae familyasında yer alan, çubuk şeklinde bir bakteridir. Bu bakterinin yaklaşık 2000 alt tipi insanlarda hastalığa yol açar.

Salmonella typhi (tifo) ve Salmonella paratyphi (paratifo) yalnızca insanlarda enterik ateş (tifo, paratifo) olarak adlandırılan ve zaman zaman salgınlarla seyredebilen hastalıklara yol açan türlerdir. Bunların dışında kalan salmonella alt tipleri non-tifoidal salmonellalar olarak adlandırılır.

SALMONELLA NEREDEN VE NASIL BULAŞIR?

  • İnsan ve hayvan atıklarının uygun şekilde bertaraf edilmemesi ve bunların kaynak sularına karışması ile,
  • Kaynağı bilinmeyen, kontamine (bakteri bulaşmış olan) suların içilmesi ve kullanılması ile,
  • Salmonella taşıyan ve iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar ile,
  • Pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynir tüketilmesi ile,
  • İçme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması nedeni ile,
  • Hasta kümes hayvanları ile temas nedeni ile
  • Kontamine (kirli) çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler yolu ile,
  • Özellikle yılan, kaplumbağa, kertenkele gibi sürüngenler, kurbağalar, kuşlar ve civciv gibi evcil hayvanlar ile temastan sonra hijyen kurallarına uyulmaması ile,
  • Hasta insanlara temas ile bulaşabilir.

SALMONELLA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Salmonella bakterisinin vücuda girmesinden yaklaşık 12-72 saat sonra ateş, ishal, bulantı, kusma ve karın krampları şeklinde hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Hastalık genellikle 4-7 gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir. Bazı kişilerde, ishal hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar şiddetli olabilir.

Haberin Devamı

Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyreder.

SALMONELLANIN TEDAVİSİ VAR MI?

Hastalığın tedavisi etkene ilişkin olarak hekim tarafında uygun antibiyotik ve destek tedavisi ile gerçekleştirilmektedir.

TÜRKİYE'DEKİ KİNDER SÜRPRİZ YUMURTADA SALMONELLA VAR MI?

Kinder marka ürünlerdeki salmonella tehlikesi günden güne büyümeye devam ederken, Türkiye’deki sürpriz yumurta ve diğer Kinder ürünlerine ilişkin Sağlık Bakanlığı ve Marka yöneticilerinden henüz bir açıklama yapılmadı.

Konuyla ilgili bir gelişme yaşandığı, bir açıklama yapıldığı takdirde haberimizde bulabilirsiniz.