Vejetaryen beslenme kalp hastalıkları ve kanserden koruyor
Yapılan araştırmalara göre vejetaryenler, fazla et yiyenlere göre kalp hastalığına yüzde 30, kansere yüzde 40 daha az yakalanıyor
04 Mayıs 2017 , Perşembe 17:41
Dünyada toplam vejetaryen sayısı 375 milyon. Araştırmalara göre ABD'de erkeklerin yüzde 4’ü ve kadınların yüzde 7’si vejetaryenken Hindistan'da, nüfusun yüzde 31'i vejetaryen. Avrupa'da ise vejetaryenler nüfusun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. Türkiye’de vejetaryen sayısı ile ilgili net bir rakam henüz söylenememekle birlikte bu konuda araştırmalar devam ediyor.
SON 5 YILDIR YÜKSELİŞTE
Vejetaryen ve vegan sayısının son beş yılda yükseldiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek “Sayısı giderek artan vegan marketleri ve restoranları bu yaşam tarzını benimsemeyi giderek kolaylaştırıyor. Bazı insanlar dinsel, ahlaki nedenlerden dolayı hayvanları yemek için öldürmenin yanlış olduğunu ya da bunun ekolojik sistemi olumsuz etkilediğini düşünerek bundan dolayı et yemiyor.
Diğer yandan etsiz beslenmenin daha sağlıklı olduğu gerekçesiyle et yemeyen kişiler de var. Son yıllarda özellikle gelişmiş batı toplumlarında vejetaryenliğin yayılmasının en önemli nedeni sağlık gerekçeleri. Genellikle kalp damar rahatsızlıkları, yüksek kan basıncı, diyabet, şişmanlık ve bazı kanser türleri vejetaryenlerde daha az görülüyor. Yapılan araştırmalara göre vejetaryenler, fazla et yiyenlere göre kalp hastalığına yüzde 30, kansere yüzde 40 daha az yakalanıyor” dedi.
VEJETARYENLİK İYİ UYGULANMAZSA NE OLUR?
Vejetaryen diyetini uygulayan kişilerin sebze, meyve, baklagilleri fazla tükettiklerinden dolayı bol lifli ve az yağlı beslenmiş oldukları için bazı hastalıklara karşı risklerinin düşük olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek “Tabii diyetlerini iyi yönetebildikleri sürece bu durum geçerli. Aksi takdirde bu kişilerde protein, D vitamini, B12 ve Demir eksikliği görülebilir. Veganlarda ek olarak kalsiyum ve çinko takip edilmeli, belli aralıklarla kanda bu değerlere bakılarak takviye edilmesi gerekenler doktor ve diyetisyen tarafından planlanmalı. Özellikle proteini karşılamak için de kuru baklagiller, soya ve tahıl ürünlerini tüketmek gerekir” açıklamasında bulundu.
Haberin Devamı
BUNLARI DA OKUYUN
- ‘Hipertansiyon hastalarının yüzde 60’ı, hastalığının farkında değil’
- Özellikle erkekleri etkiliyor, kısırlık riskiyle karşı karşıya olabilirsiniz!
- Sessiz katil olarak biliniyor, her gün bir uçak dolusu insanı öldürüyor! 100 kişiden 30'unda görülüyor, felç riskini 7 kat, kalp yetersizliği riskini ise 6 kat artırıyor
- Güneş gözlüğünün rengini seçerken bunlara dikkat edin!
- Bu yiyecekleri tüketmek hafızayı siliyor! Yapılan son araştırma şaşırttı