Cinsel Sağlık Belirti vermeden ilerleyip gençleri ölüme sürüklüyor! Tehlikeli hastalıkta vaka sayısı yüzde 128 arttı
HABERİ PAYLAŞ

Belirti vermeden ilerleyip gençleri ölüme sürüklüyor! Tehlikeli hastalıkta vaka sayısı yüzde 128 arttı

Serpil Dokurel / Posta.com.tr | İngiltere Halk Sağlığı Kurumu’nun verileri, ağırlıklı olarak cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan frenginin 2017’de, 2016 yılına oranla yüzde 20 oranında artış gösterdiğini ortaya koydu. Hamile bir annenin, hastalığı bebeğine geçirmesi anlamına gelen 'konjenital sifiliz' vakalarında da 9 kat artış görülmesi, tehlikenin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi.

HAMİLELİK BOYUNCA 3 KEZ FRENGİ TESTİ YAPTIRMAK GEREKİYOR

Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, hamile kadınların kendilerini bebeklerinin ölümüyle sonuçlanabilecek bir enfeksiyondan korumak için doğum öncesi frengi tarama testi yaptırmaları gerektiğinin altını çizdi. Uslu, hamilelik süresince de üç kez frengi testi yaptırılmasını önerdi.

Haberin Devamı

Op. Dr. Dilek Uslu frengi belirtilerini şu şekilde sıraladı:

  • Oral,  anal ve vajinal seks, hastalığın yayılma yollarından bazılarıdır.
  • Frengiye yakalanan bazı kişilerde hiçbir zaman belirti görülmez ve hastalık yıllarca sessiz ve sinsice kalabilir.

Uslu , penisilinin  hem frengiyi hem de konjenital frengiyi tedavi edebildiğini ancak ne yazık ki antibiyotik tedavisinin,  hastalığın ileri evrelerinde meydana gelen hasarı onaramadığını sözlerine ekledi.

Belirti vermeden ilerleyip gençleri ölüme sürüklüyor Tehlikeli hastalıkta vaka sayısı yüzde 128 arttı

HASTALIK İLERLERSE GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYABİLİR

Uzman isim, "Araştırmalar 20'li ve 30'lu yaşlardaki gençler arasında cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı genellikle 'ilgisiz' bir tutum olduğunu gösteriyor. Frenginin sonuçlarının farkında olmamak da bu tutuma neden olabiliyor. Oysa frengi ilerlediğinde geri dönüşü olmayan komplikasyonlar ortaya çıkabiliyor.'' ifadelerini kullandı.

FRENGİ NASIL BULAŞIYOR?

Oral seksin, vajinal veya anal sekse göre daha güvenli bir alternatif olduğuna dair önyargıların doğru olmadığını belirten Uslu, enfekte salgılar varlığında vajinal yol olmadan da bulaş olabileceğini belirtiyor.  

Kişinin birden fazla cinsel partneri varsa veya partnerinin birden fazla kişiyle cinsel ilişkisi varsa, frengi açısından risk altındadır. Ayrıca kondom kullanmadan yaşanılan korunmasız cinsel aktivitelerin de sifiliz riskini artırdığını hatırlatalım.

Belirti vermeden ilerleyip gençleri ölüme sürüklüyor Tehlikeli hastalıkta vaka sayısı yüzde 128 arttı

Op. Dr. Dilek Uslu, "Bakterinin neden olduğu yaralara direkt temas ile sifiliz, kişiden kişiye bulaşabilir. Bu yaralar, dış cinsel bölge, vajina, makat, rektum, ağız ve dudaklarda görülebilir. Sifiliz ayrıca hamilelikte anneden bebeğine geçebilir'' dedi.

Haberin Devamı

BAŞ VE EKLEM AĞRILARINA DİKKAT!

Frengi hastalığının önlenebilir olduğunu belirten Uslu, "Eğer korunmasız cinsel ilişkiniz olduysa ve ağız, anal veya cinsel bölgenizde yaralar çıktıysa mutlaka tarama testi yaptırın. Yaralardan sonra ateş, baş ağrısı veya boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, zayıflama, döküntüler ve yaralar vücudunuzda sifiliz yayıldığında görülebilecek semptomlardır. Hem kendinizin hem de partnerinizin sağlığı için bu şikayetleriniz varsa vakit kaybetmeden muayene olmanızda fayda var'' açıklamasında bulundu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder