Serpil Dokurel Erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozuklukları
HABERİ PAYLAŞ

Erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozuklukları

Üroloji ve Androloji Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş, boşalma disfonksiyonunun, bir erkeğin cinsel doruk anında penisten semeni verimli bir şekilde boşaltamaması durum olduğunu belirtiyor. Erkek cinsel disfonksiyonunun en yaygın şekli ve erkek kısırlığının da yaygın bir nedeni olan ejakülasyon disfonksiyon 5 gruba ayrılıyor: Erken boşalma, gecikmeli boşalma, semenin mesaneye geri kaçması olan geriye (retrograd) boşalma, boşalma olmaması olarak da bilinen anejakülasyon ve ağrılı boşalma.Üroloji ve Androloji Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş, boşalma disfonksiyonunun, bir erkeğin cinsel doruk anında penisten semeni verimli bir şekilde boşaltamaması durum olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Erkek cinsel disfonksiyonunun en yaygın şekli ve erkek kısırlığının da yaygın bir nedeni olan ejakülasyon disfonksiyon 5 gruba ayrılıyor: Erken boşalma, gecikmeli boşalma, semenin mesaneye geri kaçması olan geriye (retrograd) boşalma, boşalma olmaması olarak da bilinen anejakülasyon ve ağrılı boşalma.

Boşalma bozukluklarının tedavisi ise ilaç kullanımlarını, davranış terapilerini ve bazen de cerrahi müdahaleleri içeriyor.

 

BOŞALMA BOZUKLUĞU NEDİR?

Boşalma bozukluğu ya da disfonksiyonu, bir erkeğin boşalma anında sorun yaşaması anlamına geliyor. Bu sorunlar, erkek ve eşi tarafından zayıf cinsel tatmin, etkisiz üreme ve duygusal travma ile sonuçlanabiliyor.Karataş, boşalma bozukluklarının, doğumda meydana gelen bir sorundan veya hastalık, yaralanma ve ilaç reaksiyonları gibi doğum sonrası edinilmiş işlev bozukluklarından kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ejakülasyon bozukluklarının değerlendirilmesi aşamasında ise ilk olarak hastadan tıbbi bir öykü alınıyor.

Bu sayede sorunun ne zaman başladığı ve sürekliliği olup olmadığı gibi bilgiler edinilebiliyor.

Değerlendirme unsurları ayrıca şunları içeriyor:

• Yapısal problemler için cinsel organların ve testislerin fizik muayenesi, 

• Sperm varlığının ve sağlığının değerlendirilmesi için yapılacak semen analizi,

• Ejakülatın üretilmediği durumlarda ana nedeni doğrulamak amacıyla yapılacak idrar testleri,

Haberin Devamı

• Hormon testleri ve yapısal sorunları aramak için transrektal ultrason.

 

ERKEN BOŞALMANIN NEDENLERİ NELERDİR?

Karataş, erken boşalmanın kesin nedeninin bilinmediğini belirtiyor. Erken boşalma probleminin bir zamanlar sadece psikolojik olduğu düşünülse de günümüzde bu sorunun psikolojik ve biyolojik faktörlerin karmaşık bir etkileşimini içerdiği üzerinde duruluyor.Karataş, Erken boşalma probleminde rol oynayabilecek psikolojik faktörlerin; erken cinsel deneyimler, cinsel istismar, zayıf vücut imajı, depresyon ve endişe, ilişki sorunları, erken boşalma endişesi, cinsel ilişki konusuna yönelik edinilmiş suçluluk duygusu olarak sıralanabileceğini, fiziksel sebeplerin ise; düzensiz hormon seviyeleri, beyin kimyasallarının düzensiz seviyeleri, prostat veya üretranın şişmesi ve enfeksiyonu, kalıtsal özellikler, sertleşme sorunları olarak sıralanabileceğini belirtiyor.

 

ERKEN BOŞALMA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Karataş, erken boşalma için yaygın tedavi seçenekleri arasında davranış teknikleri, ilaçlar ve danışmanlık yer aldığını vurguluyor. Bazı durumlarda, erken boşalma tedavisi basit adımları içeriyor. İlişkiden bir veya iki saat önce mastürbasyon yapmak bunlardan biri arasında yer alıyor. Karataş, ayrıca çeşitli egzersizler ile zayıf olan pelvik taban kaslarının güçlendirilmesinin de cinsel ilişki esnasında bu bölgenin kontrolünü ele almaya yardımcı olacağını belirtiyor. Bu süreçte prezervatif kullanımının da penisi daha az hassas hale getirebileceğini, bunun da boşalmayı geciktirmeye yardımcı olabileceğini vurgulayan Karataş, bazı durumlarda doktor kontrolünde olmak üzere çeşitli topikal uyuşturucu ajanlar ve ilaçlar da kullanılabileceğini söylüyor. Bu noktada boşalmayı geciktirmek amacıyla bazı antidepresanların ve ağrı kesicilerin yan etkisinden yararlanılıyor.

Haberin Devamı

 

GEÇ BOŞALMA NEDİR?

Karataş, gecikmiş boşalmanın, erkeklerin cinsel doruğa ulaşması ve meninin penisten dışarı salınması için uzun bir cinsel uyarım süresi aldığı bir durum olduğunu ve boşalma sorunu olan bazı erkeklerin hiç boşalamadıklarını belirtiyor. Bu problem geçici olabileceği gibi ömür boyu hastaları etkileyebilecek bir durum da oluşturabiliyor. Geç boşalmanın olası nedenleri arasında bazı kronik sağlık sorunları, ameliyatlar ve ilaçlar yer alıyor. Bu sorunun tedavisi ise altta yatan asıl nedene bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Karataş, erkeklerin zaman zaman geç boşalmalarının normal olduğunu ancak, geç boşalma sürekli olarak devam ediyorsa veya partnerler arasında sorun ve strese neden oluyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.Geç boşalma nasıl tedavi ediliyor?Geç boşalmaya neden olabilecek bir ilaç kullanımı söz konusuyla, ilacın dozunu azaltmak veya benzer etkili bir başka ilaçla değiştirmek etkili olabiliyor. Bununla birlikte direkt olarak geç boşalma sorununu tedavi edici bir ilaç bulunmuyor. Ancak, farklı ilaçların bu konudaki yan etkilerinden yararlanılabiliyor. Uygulanacak psikoterapi, depresyon veya anksiyete gibi gecikmiş boşalmaya yol açan altta yatan zihinsel sağlık sorunlarını ele alarak yardımcı olabiliyor.

Ayrıca, kişinin boşalma yeteneğini doğrudan etkileyen psikolojik sorunlar da bu esnada tespit ve tedavi edilebiliyor.

 

KURU BOŞALMA BİÇİMİ OLAN RETROGRAD EJAKÜLASYON KISIRLIK SEBEBİ Mİ?

Karataş, temelde çok tehlikeli bir sorun sayılmasa da spermlerin dışarı atılamadığı bir durum olan retrograd boşalma probleminin bu özelliği ile kısırlığa neden olabildiğini belirtiyor. Bununla birlikte kuru boşalma tedavisi ile hastalara yeniden doğal yolla çocuk sahibi olma becerisinin kazandırılması da mümkün oluyor.Kuru boşalma neden olur?Karataş, kuru boşalma probleminin nedenlerini açıklıyor: “Bir erkek orgazmı sırasında vas deferens adı verilen bir tüp aracılığı ile spermler, meniyi oluşturan diğer sıvılarla birleşmek üzere prostata taşınmaktadır. Bu süreçte mesanenin girişindeki kas, ejakülatın prostattan üretraya geçerken mesaneye kaçmasını önlemek için gerilmektedir. Bu kas aynı zamanda idrar boşaltımına kadar sıvıyı mesane içerisinde tutan kastır. Retrograd ejakülasyonun olduğu durumlarda ise mesane boynu kası gerektiği gibi kasılamamaktadır.

Sonuç olarak sperm, penis yoluyla vücuttan dışarı atılmak yerine mesaneye kaçmaktadır.”Bazı faktörler, boşalma esnasında kapanan bu kasta problem oluşmasına sebep olabiliyor:

• Mesane boynu veya prostat ameliyatı ile testis kanserine yönelik lenf nodu cerrahileri,• Hipertansiyon, prostat büyümesi ve depresyon tedavisinde kullanılan birtakım ilaçlar,• Parkinson hastalığı, multipl skleroz veya omurilik yaralanması gibi tıbbi bir durumdan kaynaklı sinir hasarı

,• Prostatın veya mesanenin cerrahi olarak çıkarılması,

• Pelvik bölgedeki kanseri tedavi etmek üzere uygulanan radyasyon tedavisi.Boşalma olmamasının nedenleri ve tedavisiAnejakülasyon, boşalma olmaması anlamına geliyor. Orgazm olduğu halde penisinden meni çıkmadığında buna anejakülasyon deniyor.

Erektil disfonksiyonu olan kişiler, orgazm ve boşalma için yeterince uzun bir ereksiyon elde edemeyebiliyor veya sürdüremeyebiliyor. Karataş, boşalma sorunu olan çoğu insanda ereksiyon sorunu bulunmadığını belirtiyor.

Bununla birlikte anejakülasyonun potansiyel nedenleri şunları içeriyor: ilişki sorunları ve stres, anksiyete ve depresyon, omurilik yaralanmaları, lenf nodu çıkarılması gibi testis kanseri tedavileri, diyabet ve çeşitli enfeksiyonlar, yüksek tansiyonu veya genişlemiş prostatı tedavi etmek için kullanılan antidepresanlar veya alfa blokerler gibi ilaçlar, mesane ameliyatı, prostat ameliyatı veya pelvik yaralanma veya radyasyondan kaynaklanan sinir hasarı, multipl skleroz ve Parkinson hastalığı gibi sinir sistemi bozuklukları.Karataş, anejakülasyonun uzun süreli bir soruna neden olmadığını ve bu nedenle çoğu durumda tedavi gerektirmediğini, öte yandan tedaviye ihtiyaç duyulan durumlarda ise altta yatan sebebe odaklanıldığını belirtiyor. Psikoterapi, cinsellik terapisi ve anti-anksiyete ilaçları, durumsal boşalmaya neden olan kaygı ve stresi azaltabiliyor.Ağrılı boşalmaÇoğunlukla ürogenital enfeksiyonlar ile ilişkili bir durum olan ağrılı boşalma ayrıca travmalar, geçirilmiş cerrahiler ve ürogenital kanserler ile de ilişkili olabiliyor. Tedavi altta yatan sebebin bulunması ve bu sebebin ortadan kaldırılması ile mümkün olabiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder