Cips, ekmek ve kahvede zehirli madde!
Avrupa Birliği Gıda Maddelerini Denetleme Dairesi (Efsa) patates cipslerinde, kahvede ve ekmekte "akrilamid" olarak adlandırılan kanser yapıcı zehirli maddelere rastlandığını açıkladı
Avrupa Birliği Gıda Maddelerini Denetleme Dairesi'nin 43 bin 419 ayrı yiyecek maddesinde yaptığı araştırma sonucunda; patates cipsi, patates kızartması, ekmek, tahıl bazlı yiyecekler ve kahvede kanser yapıcı maddeye rastlandığı bildirildi. Açıklama, Finlandiya, İsveç, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerden oluşan İskandinavya’da endişe yarattı.
İsveç Gıda Maddeleri Kontrol Dairesi'nden Toxikolog Lilianne Abramsson Zetterberg “Rapora göre bahsi geçen yiyecek maddelerinde olması gerekenin çok ötesinde tehlikeli madde var. Ancak sınır nedir bu konuda bir açıklama yapılmıyor. Rapora bakıldığında her maddede, değişik miktarlarda kanser yapıcı tehlikeli madde var. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki tehlikeli olmadan yiyebildiğimiz bir şey var mı bilmiyorum” dedi.
İsveç Gıda Maddelerini Kontrol Dairesi'nden gelen bu açıklamanın ardından diğer İskandinav ülkeleri de söz konusu gıda maddelerinin daha iyi kontrol edilmesi için harekete geçtiler.
Ünsal TURAN/DHA
- Eklem ağrıları ve kireçlenme, iltihaplı eklem romatizmasıyla karıştırılabilir
- Türkiye Avrupa'da birinci! 15 bilim insanı Kocaeli'de toplandı!
- 15 farklı kansere sebep oluyor! Uzmanı tütün kullanıma karşı önemli uyarılarda bulundu
- Boğaz kaşıntısı için birebir! Uzmanı önerdi: Rinit hastası olanlar rahatlıkla kullanabilir!
- Çorba içti, vücudunun yüzde 100'ü felç oldu! Konserve ürünlerde görülen ölümcül tehdit