Çocuk Sağlığı Eviniz yeterince güvenli değil! Şikayetler arttı: En fazla çocukları etkiliyor
Paylaş
Eviniz yeterince güvenli değil! Şikayetler arttı: En fazla çocukları etkiliyor

Ev, iş ve çevrenizdeki hava kirliliği birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Değişen yaşam koşulları, mevsim geçişleri, evdeki ve dış ortamdaki hava kirliliği özellikle çocukları çok fazla etkiliyor. Kış aylarının gelmesiyle birlikte çocuklar açık hava yerine vaktinin büyük bir çoğunluğunu ev ortamında geçirmeye başladı. Ancak ev ortamı da çocuklarınızın sağlığını korumak için yeterince güvenli değil. Çocuklar, evlerde ve diğer iç mekanlarda solunum yolu ile alınan mikroplar sebebiyle birçok alerjik hastalıkla karşı karşıya kalıyor. Kışın evde alerjik çocukları bekleyen tehlikeleri uzman isim Posta.com.tr okurları için anlattı.

Aydan Durak/ Posta.com.tr | Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte çocukların çoğu vaktini kapalı ortamlarda geçirmeye başladı. Kapalı ortamda çok fazla vakit geçirmek özellikle alerjisi olan çocukları olumsuz yönde etkiliyor. Çocuklar, evlerde ve diğer iç mekanlarda solunum yolu ile alınan ev tozu akarları, küf sporları, kedi ve köpek tüyleri gibi alerjenlere, hava kirletici partikül maddelere ve sigara dumanına uzun süre maruz kalıyor. Bunun sonucunda burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi alerjik şikayetlerde artış yaşanıyor. Evde alerjik çocukları bekleyen tehlikeleri Çocuk Alerji ve Astım Uzmanı Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu Posta.com.tr okurları için detaylarıyla anlattı.

Haberin Devamı


OCAK VE FIRIN EV İÇİ HAVA KİRLİLİĞİNİN EN BÜYÜK SEBEBİ

Kış aylarıyla birlikte çocuklarda alerjik reaksiyonlar daha çok ortaya çıkıyor. Uzmanlar bu durumu çocukların soğuk havayla birlikte kapalı alanda çok fazla vakit geçirmesinden kaynaklı olduğunu söylüyor. Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, alerjik çocukların yaşadığı ortamdaki hava kirliliği; pencerelerin açılmasıyla dış ortamdaki havadan gelen kirletici partikül maddeler ile ev içindeki çeşitli kaynaklara bağlı kirleticilerden oluşan kompleks bir karışım olduğunu ifade etti.

Ev içerisindeki hava kirleticileri ocak ve fırınlardan kaynaklanan yanma kaynaklı emisyonlar, gaz veya gaz yakıtı ile çalışan ısıtıcılar, odun sobası veya şömineler, kül, parfümler ve diğer kokular, oda-saç spreyleri, klor bazlı temizlik ürünleri, boyalar, pişirme kokuları, küf sporları, duş buharı, tütün ürünleri dumanı, ev ürünlerinden, mobilyalardan ve diğer kaynaklardan salınan uçucu ve yarı-organik organik bileşikler olarak sıralayan Doç. Dr. Nacaroğlu, dış ortamdaki kirliliğin de eve taşındığını belirtiyor.

Haberin Devamı

"Aynı zamanda dış ortamda hava kirliliğine neden olan trafik dumanı, nitrojen dioksit, ozon ve havada asılı partikül maddeler evlerin havalandırılması sırasında iç ortama geçiş yapıyor. Hem iç hem de dış ortam kaynaklı hava kirleticilerine maruz kalmanın sonucu olarak da alerjik çocuklarda burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi alerjik şikayetler artıyor."

EV İÇİ ORTAMDA HAVA KİRLİLİĞİNİ AZALTMAK ŞART!


6 yaşındaki oğlunun yapılan tetkikler sonucu astım alerjisi olduğunu söyleyen Duygu C. çocuğunun hiçbir şeyi yokken böyle bir sorunla karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor. Özellikle anaokuluna başladığı dönemde alerjisinin daha çok arttığını belirterek sürekli hastaneye gittiklerini söylüyor. Peki, alerjik hastalıkların artmasını önlemek için yapılması gerekenler nelerdir? Doç. Dr. Nacaroğlu bu konu hakkında ebeveynleri uyarıyor.

"Alerjik çocukların izleminde, özellikle astıma bağlı şikayetlerin önlenmesi ve astım ataklarına bağlı hastane yatışlarının azaltılması için çok çeşitli olan bu hava kirleticilerinin ve kimyasalların belirlenerek maruziyetin önlenmesi çok önemli. Alerjik çocukların ebeveynleri, astım şikayetleri tetikleyen maddelerden kaçınmak konusunda bilinçli olmalı, ev gibi iç ortamlarda hava kirliliğini azaltmak için gerekli önlemleri mutlaka almalı. Bazı çalışmalarda HEPA filtreli hava temizleyicilerinin kullanılmasının, iç ortamda hava kirletici kimyasal partikül madde yoğunluğunu anlamlı derecede azaltarak, astımlı çocuklarda şikayetsiz gün sayısını arttırdığı ortaya çıkardı."

Haberin Devamı

GRİP VE NEZLE ÇOCUKLARDA ALERJİYİ TETİKLİYOR

Soğuk havalarla birlikte grip ve nezle gibi enfeksiyon hastalıklarında büyük bir artış gözleniyor. Grip saygını alerjisi olan çocukları daha çok etkiliyor. Alerjisi olan çocuklar grip ve nezle olduğunda astım ve alerjik nezle belirtileri gözlemleniyor. Doç. Dr. Nacaroğlu konu hakkında "Ayrıca, nezle, grip, farenjit gibi soğuk havalarda görülme sıklığı artan viral enfeksiyonlarda alerji hastalarını kış aylarında olumsuz etkiliyor. Alerjik çocuklar bu viral enfeksiyonlara maruz kalmaları sonucunda astım ve alerjik nezle belirtileri ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle alerji hastaları; hava kirliliği olan kapalı ortamlardan uzak durmalı, kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmamalı ve sigara dumanından korunmalıdır." dedi.

Haberin Devamı