Çok pişmiş ette kanser riski
Neredeyse yanmış et tüketmenin pankreas kanserini tetiklediği bildirildi
ABD'nin Minnesota Üniversitesinden Kristin Anderson ve ekibinin yaptığı araştırma, eti ızgarada ya da tavada pişirirken ısının azaltılması gerektiğini, yanan etin pankreas kanseri riskini yüzde 60 oranında artırabileceğini gösterdi.
Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği yıllık konferansında açıklanan araştırmada, bilim insanları 9 yıl boyunca sağlıklı 62 bin 581 kişinin beslenme alışkanlıklarını inceledi. Bu süreçte 208 pankreas kanserine raslandı.
Eti çok pişmiş tercih edenlerin pankreas kanserine yakalanma riskinin, daha az pişmiş sevenlere ya da hiç et yemeyenlere göre yüzde 60 fazla olduğu belirlendi. Araştırmanın başındaki Anderson, et sevenlerin pişirme sırasında ısıyı azaltması ya da yanmış parçaları ayırması gerektiğini vurguladı.
- Eklem ağrıları ve kireçlenme, iltihaplı eklem romatizmasıyla karıştırılabilir
- Türkiye Avrupa'da birinci! 15 bilim insanı Kocaeli'de toplandı!
- 15 farklı kansere sebep oluyor! Uzmanı tütün kullanıma karşı önemli uyarılarda bulundu
- Boğaz kaşıntısı için birebir! Uzmanı önerdi: Rinit hastası olanlar rahatlıkla kullanabilir!
- Çorba içti, vücudunun yüzde 100'ü felç oldu! Konserve ürünlerde görülen ölümcül tehdit