Sağlık Depresyonda mısınız? Instagram'dan öğrenin

Depresyonda mısınız? Instagram'dan öğrenin

Paylaş
Depresyonda mısınız? Instagram'dan öğrenin

Uzmanlara göre Instagram hesabınızda paylaştığınız fotoğraflar ruh haliniz hakkında bilgi veriyor

Elle dergisinin haberine göre kişinin Instagram profili ve kullandığı filtreler psikolojik durumu hakkında bilgi veriyor.Tamamen matematiksel ve yeni geliştirilen bir algoritmaya dayanan bu durum,yüklenen fotoğraflara göre ne derece depresyonda olunduğunun bilgisini veriyor.

Harvard Üniversitesi'nde görev yapan araştırmacı Andrew Reece ve Vermont Üniversitesi'nden Chris Danforth'ın makine öğrenimine dayanarak geliştirdikleri bu algoritma, kullanıcıların Instagram'da paylaştığı fotoğraflar üzerinden detaylı bir depresyon analizi yapıyor.

Instagram'daki 166 kullanıcının 43.950 fotoğrafını inceleyen araştırmacıların edindiği bulgular, depresyona meyilli kişilerin davranışları hakkında ipuçları veriyor.

Örneğin; depresyonda olan kullanıcılar daha çok fotoğraf paylaşıyor ve fotoğrafların çoğunda yüzleri görünmez. Ayrıca siyah/beyaz ve mavi/gri renklerine ağırlık vermek ve 'Inkwell' ve 'Crema' filtrelerinin sıkça kullanımı da depresif bireyleri belli eden sinyaller arasında. Araştırmaya göre sağlıklı kullanıcıların favori filtresiyse, 'Valencia' olarak belirtiliyor. Ancak renk ve yüz de tanıyabilen algoritmanın doğruluk payı şimdilik %70 olduğu için, kesin bir depresyon tanısı için yeterli sayılmıyor.

Haberin Devamı