Sağlık Erkekler dikkat! Farkında olmadan meme büyümesine neden olabilirsiniz

Erkekler dikkat! Farkında olmadan meme büyümesine neden olabilirsiniz

Paylaş
Erkekler dikkat! Farkında olmadan meme büyümesine neden olabilirsiniz

Gereğinden fazla büyük memeler, kadınlarda bile devasa bir sorun teşkil eder. Peki ya erkeklerde!!! 'Ne alakası var?' dediğinizi duyar gibiyiz. Öyle demeyin büyük memeler artık kadınlar kadar erkeklerin de baş belası olmuş durumda.

Erkeklerde meme neden büyür? Biruni Üniversite Hastanesi Plastik ve Estetik Cerrahisi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Evren Tevfik İşçi, jinekomasti adı verilen erkeklerde meme büyümesi konusunu yazdı:

Erkeklerde meme büyümesi meme dokusunun büyümesinden kaynaklanabildiği gibi yağ dokusundaki artışla da olabilmektedir. Meme dokusu artışından kaynaklanan meme büyümesine tıp dilinde jinekomasti denmekte, yağ dokusu fazlalığından kaynaklanan meme büyümesi lipomasti ya da yalancı jinekomasti olarak adlandırılmaktadır. Aşırı kilo memede de yağ artışına sebep olabilmektedir. Ancak kilosu fazla olmayan bireylerde bile memede yağlanma karşılaşılabilen bir durumdur. Memenin büyümesine çeşitli ilaçlar, böbrek karaciğer hastalıkları, hormonal bozukluklar sebep olabilir.


GİNSENG İÇERENLER ÜRÜNLER TEHLİKELİ


Zinde kalabilmek ve daha sağlıklı olmak adına günümüzde çok çeşitli bitkisel ürünler, haplar tüketilmektedir. Bunların yaygın olarak medyada yer bulduğunu gözlemlemekteyiz. Özellikle Ginseng içeren ürünler bunlardan sadece bir tanesidir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda ginsengin vücutta kadın hormonlarına benzer etkiler gösterebildiği ve erkeklerde jinekomastiye sebep olabildiği gözlemlenmiştir.

Memelerin büyümesi erkeklerde kadınlarda olduğundan çok farklı kaygılara sebep olur. Hasta özellikle yaz aylarında tişört giymekten çekinebilir, sosyal ortamlara giremez, bedeninin görülebileceği arkadaş ortamlarından spor salonlarından uzaklaşır. Bu gibi durumlar hastanın sosyal ve iş hayatını etkiler, psikolojik baskı oluşturur. Ergenlerde bu kaygı sosyofobiye kadar uzanabilir.


TETKİK ŞART


Meme dokusu artışından ya da yağ dokusu artışından kaynaklanan meme büyümesi birbirinden ayırt edilmelidir. Uzman tarafından yapılacak muayene ve gerekirse meme ultrason tetkiki ile bu ayrım yapılabilir. Çoğunlukla meme büyümesine bir hastalığın neden olmadığını söylesek de hastaların hormonal durumunun gözden geçirilmesi, genital tümörler açısından değerlendirilmesi, varsa aldığı ilaçların sorgulanması gerekmektedir.


ÇOK AZ İZ BIRAKILARAK AMELİYAT MÜMKÜN


Hastalar genellikle kilo vermelerine rağmen memelerinin küçülmediğinden yakınırlar. Erkekte meme büyümesinin tedavisi ameliyatla yapılmaktadır. Meme dokusunun aşırı büyüdüğü durumlarda meme dokusunu çıkarılarak tedavi sağlanır. Eskiden çok uzun kesilerle yapılan ameliyatlar günümüzde tercih edilmemektedir. Günümüzde yalnızca yağ dokusu artışından kaynaklanan meme büyüklükleri deride çok az iz bırakacak şekilde kesiler yapılarak lazer destekli yağ emme (liposuction) ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir. Bir miktar meme dokusu büyümesi ile birlikte olan hastalarda da lazer destekli ameliyatlarla iyi sonuçlar alınabilmektedir. Meme dokusunda büyüme ile birlikte aşırı sarkma yoksa ve hastanın cilt kalitesi iyiyse mümkün olan en az izi bırakacak şekilde meme halkası altından birkaç milimetrelik kesiler kullanılarak meme dokusu çıkarılabilmekte ve buna yağ emme (liposuction) de eklenerek iyi sonuçlar elde edilebilmektedir.

Haberin Devamı