Sağlık Fındık yağının bilinmeyen yararları şaşırtıyor

Fındık yağının bilinmeyen yararları şaşırtıyor

Paylaş
Fındık yağının bilinmeyen yararları şaşırtıyor

Fındık yağında bol miktarda bulunan E vitamini, üreme sistemine olumlu katkı sağladığı gibi Alzheimer ve Parkinson gibi ciddi hastalıkların önlenmesinde de etkili rol oynuyor

Çoğu kişi fındık yağını duymuştur ama pek de yemeklerinde kullanmayı tercih etmez. Ancak uzmanlar, içeriğinde bolca bulunan E vitamini nedeniyle fındık yağının birçok konuda insan sağlığına ciddi yararları olduğunu belirtiyor. Bunlardan en önemlileri ise Alzheimer ve Parkinson hastalığını önlemeye yardımcı olması.

Haberin Devamı

NELERE İYİ GELMİYOR Kİ!

Bünyesinde diğer yağlardan daha fazla E vitamini bulunan fındık yağının Alzheimer ve Parkinson hastalığını önlediğine dikkat çeken Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurten Budak, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Yapılan birçok araştırma, E vitamini içeren yağların Parkinson hastalığını önlediğini gösteriyor. Fındık yağında bol miktarda bulunan E vitamini üreme sistemine olumlu katkı yaptığı gibi, alyuvarların parçalanmasını önleyerek kan değerlerini düzenliyor. Ayrıca en etkili antioksidan olduğu kadar vücut hücrelerini koruyarak ve yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktiriyor. Alzheimer ve Parkinson hastalığını da önlüyor."

Haberin Devamı

KALP DAMAR HASTALIKLARINA BİREBİR

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Fındık-Çay Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Asım Örem ise fındık yağının kalp damar hastalıklarına karşı adeta bir ilaç olduğunu vurguladı. Fındık yağının yağ asitleri bileşiminde yüzde 85 oranında oleik asit bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Örem, “Bu oran zeytinyağı da dahil diğer bitkisel yağların üzerindedir. Oleik asit; yüksek tansiyon riskini azaltmakta, kötü kolesterolü (LDL) düşürmekte, iyi kolesterolü (HDL) arttırmakta, kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etki göstermekte, diyabetli hastaların insülin ihtiyacını azaltmakta, kan şekerini düzenlemekte ve tümör gelişimini engelleyerek kansere karsı koruyucu etki yapmaktadır.”

ISIYA KARŞI EN DAYANIKLI YAĞ

“Ayrıca fındık yağının yanma noktası diğer yağlardan çok daha yüksektir. Yanma ısısı 220-240 derece olan fındık yağı ısıya karşı en dayanıklı yağdır. Fındık yağı dışındaki diğer yağların, yüksek ısıya dayanamadığından pişirildiklerinde, özellikle yüksek dereceli kızartmalarda fiziksel ve kimyasal yapıları değişerek zehirli (toksik) özellikleri açığa çıkmaktadır. Fındık yağının, kızartmalarda kullanıldığında ortamda ve yiyecekte koku bırakmadığı, hafif ve lezzetli olması nedeniyle hamur işleri de dahil her türlü yemek yapımında çok iyi sonuçlar verdiği bilinmektedir."

Haberin Devamı

İHA