Sağlık Göz kapağı düşüklüğüne 'uçurtma kuyruğu'

Göz kapağı düşüklüğüne 'uçurtma kuyruğu'

Paylaş
Göz kapağı düşüklüğüne 'uçurtma kuyruğu'

Uçurtma kuyruğundan esinlenerek göz kapağı düşüklüğü tedavisinde lif dokusunun alındığı bacakta kanama ve estetik görünüm bozukluğu gibi sorunları minimuma indiren cerrahi yöntem geliştirildi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Evereklioğlu, bazı kişilerde doğumsal veya sonradan ortaya çıkan nedenlerle tek ya da çift taraflı göz kapağı düşüklüğü olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bunların daha çok doğuştan kaynaklandığını belirten Evereklioğlu, "Doğuştan kaynaklanan göz kapağı düşüklüklerinde, hastanın vücudunun başka bölgesinden lif dokusu alarak göze aktarma ameliyatı yapıyoruz. Bu cerrahide farklı yaklaşımlar var. Sıklıkla bacaktan 10-15 santimetre uzunluğunda lif alınmakta ancak bu uzun boyutlu doku alımı, başta kanama olmak üzere hastanın bacağında ameliyat sonrası fıtıklaşma, ağrı ve estetik görünüm bozukluğu gibi birçok soruna neden olabilmektedir" diye konuştu.

Geliştirdiği yeni yöntemde, bu komplikasyonları minimuma indirecek farklı bir cerrahi teknik uyguladıklarını ifade eden Evereklioğlu, "Bu küçük doku, daha basit ve pahalı olmayan birkaç cerrahi aletle kolaylıkla alınarak, boyunun birkaç katına kadar uzatılmaktadır" dedi.

Haberin Devamı

Evereklioğlu, yöntem hakkında şu bilgileri verdi:

UÇURTMA KUYRUĞU VE Z-PLASTİ YÖNTEMİ

"Klasik yöntemde 10-15 santimetre uzunluğunda lif alınmakta. Geliştirdiğimiz bu yöntemde ise bacakta sadece 1,5-2 santimetrelik kesi yapıyoruz ve 3-5 santimetrelik lif dokusu alıyoruz. ’Uçurtma kuyruğu’ ve ’Z-Plasti’ yöntemiyle bu dokuyu 10-25 santimetreye kadar uzatarak, hastanın gözüne naklediyoruz. Bu sayede, hastanın göz kapaklarını açabilmesi mümkün olmaktadır."

Bu yöntemi, göz kapağı düşüklüğü bulunan onlarca hastada uyguladığını belirten Evereklioğlu, çalışmanın sonuçlarının "British Journal of Ophthalmology Dergisi"nde yayımlandığını söyledi.

Prof. Dr. Evereklioğlu, "Burada önemli olan bir konu da ameliyatın basit aletlerle yapılabilir hale gelmesidir. Uzmanlık eğitimini fakültemizde tamamlayan asistanlarımız, herhangi bir yere tayin olduklarında, bu hastalığın tedavisini, bulunması zor aletler yerine basit aletlerle yapabilecekler" diye konuştu.

AA