Sağlık Hem güzelleşin hem de ağrınızdan kurtulun

Hem güzelleşin hem de ağrınızdan kurtulun

Paylaş
Hem güzelleşin hem de ağrınızdan kurtulun

Güzelleşmek için kullanılan botoks yöntemi migren krizlerini 6-8 aya kadar yok ediyor

Haberin Devamı

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nuri Battal, migren cerrahisini anlattı:

Kırışıklıkları gidermek için kullanılan botoks migreni de tedavi eder mi?

Op. Dr. Nuri Battal: Migren krizleri alın, kulak ve ensemizde bulunan sinirlerin sıkışması sonucunda ortaya çıkıyor. Örneğin, kaşlarımızı çattığımızda bu bölgedeki kasların içinden geçen sinirler uyarılıyor ve migren krizi tetikleniyor. Estetik amaçlı yapılan botoks migren krizlerini ortadan kaldırabiliyor ya da hafifletiyor.

Botoks migrene nasıl etki ediyor?

Op. Dr. Nuri Battal: Normalde hastalar kaşlarını çatmasın diye iki kaş arasındaki kasları botoksla durduruyoruz. Kaşlar çatılmayınca içinden geçen sinirler sıkışmadığı için bu hastalarda migren atağı da olmuyor.

Haberin Devamı

Botokstan sonra migren tekrarlar mı?

Op. Dr. Nuri Battal: Hastalar 6-8 ay migren kriziyle karşılaşmıyor. Bu süre sonunda kaslar aktivitesini tekrar kazandığı için işlemi tekrarlamak gerekiyor.

Migren cerrahisi nedir?

Op. Dr. Nuri Battal: Botoks sadece alın bölgesine yapılabiliyor. Ancak ‘endoskopik sinir germe’ dediğimiz bir ameliyat alın, şakak ya da kulak arkasındaki sinirlere bağlı gelişen migrende kullanılabiliyor. Migren cerrahisi 5-6 yıldır uygulanıyor.

Nasıl yapılıyor?

Op. Dr. Nuri Battal: Kapalı ameliyat tekniği ile alnın üst kısımdan 1 santimlik deliklerden girerek kasların içindeki sinirleri ayıklıyoruz. Migren, şakak bölgesindeki sinirlerden kaynaklanıyorsa şakakların hemen üstünde saçlı deriden 2 santimlik bir kesiyle kasın içindeki siniri serbestleştiriyoruz. Ense bölgesinden kaynaklanıyorsa elinizi başınızın arkasına koyduğunuzda üst tarafta fark ettiğiniz sivri çıkıntının sağ ve solundaki sinirleri serbestleştiriyoruz. Sinirler serbest kaldığı için migren atakları olmuyor.

Ameliyat ne kadar sürüyor?

Op. Dr. Nuri Battal: Yarım saat sürüyor. Lokal anesteziyle yapılabilir. Alın bölgesindeki işlem biraz daha hastane şartları gerektirir.

Ameliyattan sonra ağrı sızı oluyor mu?

Op. Dr. Nuri Battal: Hayır. Hasta olumlu etkiyi ameliyattan hemen sonra görüyor. Hastanede yatışa gerek yok. İşlem sonrasında migrenin tekrarlama riski çok düşük. İz de kalmıyor.

Haberin Devamı

Operasyonun yapılacağı bölge nasıl seçiliyor?

Op. Dr. Nuri Battal: Hastanın öyküsünü alarak tespit ediyoruz. Bazı hastaların sadece alnı ağrıyor. Bazılarında ağrı yan tarafta bazılarında da arkada oluyor. Bazı hastalarda ağrı hem şakak, hem alın hem de ensede olabiliyor. Bu durumda üç bölgeye de operasyon yapılıyor.

Her migrenliye bu ameliyat yapılabilir mi?

Op. Dr. Nuri Battal: Yaş sınırı yok. Ancak operasyondan önce hastaya ‘Ne kadar zamandır ağrınız var?’, ‘Migren krizleriniz ayda kaç kez tekrarlıyor?’ gibi sorular yöneltiyoruz. Hastanın ciddi boyutta sıkıntıları varsa ameliyatı öneriyoruz.

Aynı anda yüz estetiği olmak da mümkün mü?

Op. Dr. Nuri Battal: Migrenli kişinin böyle bir talebi varsa mümkün. Hasta aynı anda hem yüzünü gerdirebilir ya da kaşlarını kaldırtabilir hem de migreninin de kurtulabilir.

MİNİ MİGREN TESTİ

Eğer son 3 ayda 2 kez veya daha fazla baş ağrısı yaşadıysanız, ağrılarınız bir doktora danışmayı düşündürdüyse veya günlük yaşamınızı etkilediyse aşağıdaki üç soruyu kendinize sormalısınız:

Haberin Devamı

1) Baş ağrısı sırasında hiç ışıktan rahatsız oldunuz mu?

2) Baş ağrısı sırasında hiç mide bulantısı veya midenizde rahatsızlık hissettiniz mi?

3) Baş ağrısı nedeniyle günlük yaşamınızda en az bir gün kısıtlılık yaşadınız mı? Bu üç sorunun en az ikisine ‘Evet’ yanıtı verdiyseniz, test pozitif ve migren olma olasılığınız yüzde 93.

AĞRIYI AZALTMA İPUÇLARI

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Baş Ağrısı Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Ertaş migren hastalarına önerilerde bulundu:

* Uykunuzu düzene sokun. Hafta içi ve hafta sonu aynı saatte yatın ve kalkın.

* Sigara içmeyin.

* Karanlık, loş, sessiz bir odada dinlenin.

* Ağrının olduğu tarafa soğuk kompres yapın.

* Duş alın.

* Önce şakaklara, sonra da gözlerin dışa bakan tarafına hafif hafif bastırarak başınıza masaj yapın.

* El ve ayaklarınızı sıcak suya sokun.

* Migren ilacını asla doktora danışmadan kullanmayın.

Haberin Devamı

* Ağrınız tekrarlıyorsa, mutlaka hekime başvurun.