Sağlık Kadınların korkulu rüyası: Tekrarlayan düşükler

Kadınların korkulu rüyası: Tekrarlayan düşükler

Paylaş
Kadınların korkulu rüyası: Tekrarlayan düşükler

Tekrarlayan düşükler, kadınları oldukça derinden etkiliyor. Özellikle art arda yaşandığında bu durum daha zor olabiliyor. Anne adayları da haklı olarak nedenin tam olarak ne olduğunu anlamak ve bir sonraki gebeliklerinde aynı acı tecrübeyi yaşamamak için tedbir alınmasını istiyor. İşte tekrarlayan düşüklerle ilgili bilinmesi gerekenler...

Prof.Dr. Recai Pabuçcu, gebeliklerin yüzde 15 kadarının maalesef düşükle sonuçlandığını ancak bir kez düşük yapanların büyük bir kısmının diğer gebeliklerinde bebeklerine sağlıklı bir şekilde kavuşabildiklerini belirtti. Prof.Dr. Recai Pabuçcu, "Bu grubun yüzde 5 kadarında ise 2 ve daha fazla düşük gerçekleşebiliyor. Herhangi bir risk faktörü olmayan kadınlarda bile düşükler meydana gelebiliyor. Düşüklerden sonra ise bizi bekleyen bir diğer tehlike rahim duvarının hasar görmesi. Özellikle birden fazla küretaj işlemi uygulanmış ise. Bu konuya çok dikkat edilmeli" dedi.

Haberin Devamı

Prof.Dr. Recai Pabuçcu, konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü:

YARISINDA NEDEN BİLİNMİYOR

"Bir konuyu çok iyi bilmek lazım; her düşük yapan kadına detaylıca inceleme yapmak gereksiz. Ancak 2-3 ve daha fazla gebelik kaybı var ise birtakım incelemeler yapılmalı. Bu incelemeler ile olguların yarısından daha azında neden bulabiliyoruz ancak yarısından fazlasında hiçbir neden ortaya koyamıyoruz. Tabİi bunları anne-baba adayı ile de paylaşmak kolay olmuyor.

İLERİ YAŞ ÖNEMLİ BİR RİSK FAKTÖRÜ

Kadınlarda, ilerleyen zaman ile birlikte yumurta sayısında azalma olduğunu biliyoruz. Maalesef bu azalmanın önüne hiçbir ilaç, kür, davranış ile geçilemiyor. Bu nedenle anne olma yaşını çok ertelemek durumu zorlaştırabiliyor. Özellikle 37-38 yaşından sonra risk artmaya başlıyor ve 40’lı yaşlardan sonra hem gebe kalmak zorlaşıyor hem de düşük olasılığı artıyor. Diğer riskli durumlar; genetik hastalıklar, pıhtılaşma sorunları, rahim içi sorunlar, hormon bozuklukları, çevresel toksinler olarak sayılabilir.

Haberin Devamı

GEREKSİZ YERE KULLANILAN VİTAMİN, TAKVİYE VE KAN SULANDIRICI ZARAR VERİYOR

Tekrarlayan düşük yaşamış kadınlar mutlaka konunun uzmanına görünmeli ve gerekli tetkikleri yaptırıp bir yol haritası belirlemeliler. Gereksiz yere kan sulandırıcıların kullanıldığına çok defalar şahit olmaktayız. Ancak bu ilaçlar, birçok olguda boş yere kullanılıyor ve ciddi zararları olabiliyor."

2'DEN FAZLA GEBELİK KAYBI YAŞADIYSANIZ BU TETKİKLERİ YAPTIRIN

- Anne-baba adaylarından genetik inceleme,

- Düşük materyalinden genetik inceleme,

- Bazı pıhtılaşma testleri (Hepsi değil!)

- Rahim içini değerlendiren tetkikler (histeroskopi veya rahim filmi),

- Hormon incelemeleri