Sağlık Mangal keneleri kendine çekiyor

Mangal keneleri kendine çekiyor

Paylaş
Mangal keneleri kendine çekiyor

Özellikle piknik yapanların çok sık karşılaştığı kenelere karşı uzmanlar, beyaz havlu ile çevrelerinde tarama yapmalarını önerdi. Uzmanlar ayrıca kenelerin karbondioksite çok duyarlı olduğunu belirterek mangaldan çıkan gazların keneleri ortama çektiğini söyledi

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte gündeme gelen kenelere karşı nasıl tedbir alınması gerektiğin de vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri olmaya devam ediyor. Keneler aracılığıyla bulaşan, çağın önemli ve ölümcül hastalıklarından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nden (KKKA) korunmak, ortamdaki kenelerden sakınabilmek için beyaz havlu ve sopayla oluşturulan "kene bayrağı" yöntemi ise hem kolay hem de etkili olmasıyla dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

BEYAZ HAVLU İLE KENE TUZAĞI

Kenelere karşı beyaz havlu ile önlem alan Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü araştırma görevlisi Mahir Yıldırım, derslerinde öğrencilerine anlattığı yöntemi arazide de deneyerek, başarılı bir sonuç alıyor. Yıldırım, 1,5-2 metre uzunluğunda bir sopa, kısa kenarı en fazla sopanın boyu kadar olan beyaz bir havlu ve düzeneği, arazide çekebilmek için 2 metrelik bir ip kullanıyor.

BEYAZ HAVLU BAYRAĞI NASIL YAPILIR?

Kene toplayabilmek için gayet basit düzeneğin nasıl yapılacağını anlatan Yıldırım, "Bir havlu alıyoruz. Kenenin havluya tutunması için havlunun büyük olmasını tercih ediyoruz. Havluyu bir sopaya tutturarak, sopanın iki ucuna bayrağı çekebilmek için ip bağlıyoruz. Havlunun hem ağırlığını artırmak hem de çekme sırasında katlanmamasını sağlamak için diğer ucunda da benzer özelliklerde bir sopa daha tutturuyoruz. Bilimsel araştırmalar yapılırken araziden kene toplama işlemi bu bayrakla yapılıyor. Özellikle bitki sapları üzerinde bekleyerek, pusuya yatan kenelerin bu bayrağa takılmasını amaçlıyoruz ve çok da etkili oluyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

PİKNİKÇİLER DİKKAT ETMELİ

‘Kene bayrağı’ adı verilen düzeneğin piknik ya da kamp alanında rahatlıkla kullanılabileceğini belirten Yıldırım, "Piknik ya da kamp alanına giden vatandaşlar konaklayacakları yerde beyaz bir havluyu bir sopaya monte ederek 10 metre yarıçaplı bir alanda en azından bir tarama yapabilirler. Havlu ne kadar pamuklu ve büyük olursa, ortamda bulunabilecek kenelerin havluya tutunabilme olasılığı artar. Tarama sırasında keneyle karşılaşmasalar bile çok dikkatli olmalılardır.”

KENELERİ ÇEKİYOR

“Keneler, karbondiokside çok duyarlıdır. İnsanların çıkardığı karbondioksit veya mangaldan çıkan gazlar keneleri ortama çekebilir. Bizim tavsiyemiz, arazideki insanların açık renk giysiler tercih etmeleri, pantolon paçalarını çorap içerisine vermeleri ve birbirlerinin kıyafetlerini sürekli kontrol etmeleridir."

AA