Sağlık Profesörden uyarı: Okulları kapatın, çalışanları eve yollayın

Profesörden uyarı: Okulları kapatın, çalışanları eve yollayın

Paylaş
Profesörden uyarı: Okulları kapatın, çalışanları eve yollayın

Prof. Dr. Meltem Tor, partiküler maddede AB standart değerinin 50 mikrogram, Türkiye'de ise 2012 itibariyle 140 mikrogram olarak kabul edildiğini belirterek "Zonguldak'ta 2014 itibariyle bu değer 150 mikrograma yükselmiş. 150 mikrogramın aşıldığı günler var. Bu değerler aşıldığı zaman gerekirse kamu binalarının kapatılması, çalışanların evlere yollanılması, okulların kapatılması gerekir" dedi

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Meltem Tor, Zonguldak’ta kısmen doğal gaza geçilmesine rağmen ciddi boyutta partiküler madde kirliliği yaşandığını söyledi. Prof. Dr. Tor, hava kirliliğinin ana nedeninin de kentteki sanayi tesisleri Türkiye Taşkömürü Kurumu, termik santraller ve Erdemir ile özellikle kış aylarında evsel ısınma ile trafik olduğunu belirtti. Prof. Dr. Tor, konutlarda kullanılan yakıtların kalitesiz olması, kaçak kömür kullanımı, yakma sistemlerinin uygun olmamasının da hava kirliliğine neden olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

'GEREKİRSE KAMU BİNALARI KAPATILMALI, OKULLAR TATİL EDİLMELİ'

Partiküler maddede AB standart değerinin 50 mikrogram, Türkiye’de ise 2012 itibariyle 140 mikrogram olarak kabul edildiğini ifade eden Prof. Dr. Tor, şöyle konuştu:

"Durum böyleyken Zonguldak’ta 2014 itibariyle bu değer 150 mikrograma yükselmiş. Bu sene doğal gaz kullanmaya başlamışız, kısmen azalma görülüyor. Ama 150 mikrogramın aşıldığı hatta uyarı eşik değerlerinin aşıldığı günler var. Bu günlerde bizler maalesef hiç uyarı almadık. Partiküler madde Zonguldak için önemli bir sorun. Zonguldak’ta gözlemlediğimiz hadise doğal gaza geçilmiş olmasına rağmen parküter madde kirliliğinin halen devam ettiği yönünde. Kasım ve Aralık verileri incelendiğinde ölçüm yapılan günlerin çoğunda yine partiküler madde kirliliğinin yoğun olduğu görülüyor. Bunları solumak durumunda kalıyoruz. Çocuklar ve yaşlılar özellikle risk altındalar. Gerekli uyarı mekanizmasının yeterince çalışmadığını görüyorum. Eğer kişiler, bu kirleticilerin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmazlarsa kendileri için çok daha iyi olur. Eşik değerler aşıldığı zaman gerekirse kamu binalarının kapatılması, yani çalışanların işlerinden evlere yollanılması, okulların kapatılması gerekir. Ama biz bugüne kadar Zonguldak’ta hiç bunu yaşamadık. Bu sınır değerlerinin aşıldığı noktada mutlaka halkın uyarılması gerekiyor."

Haberin Devamı

HAVA KİRLİLİĞİ İNSAN ÖMRÜNÜ 1-2 YIL KISALTIYOR

Hava kirliliği olan bölgelerde yaşayanların en az 1-2 yıl ömrünün kısaldığını vurgulayan Prof. Dr. Tor, şöyle devam etti:

"Partiküler madde solunumunda tahriş, iltihap, hava yolu hastalıkları, mevcut astım veya KOAH alevlenmesi, hastanın atak geçirmesi olabilir. Onun dışında daha küçük partiküler, damarsal yapılara da çok rahatlıkla geçebiliyorlar, beyne kadar ulaşabiliyorlar. Kanserde açısından da hava kirliliğine maruz kalan bireylerde artış olduğunu biliyoruz. Anne karnındaki bebeğin gelişimini de etkileyebiliyor. Doğacak çocuktaki astım ve alerji riskini de artırabiliyor. Bu bölgede doğup yaşayan çocuklarda astım bronşit gibi çocukluk çağı solunum yolu hastalıklarının daha sık ortaya çıktığı, çocukların alerjiye daha yatkın oldukları biliniyor. Hava yolu hastalığına etken olan en önemli etmenlerden biri de hava kirliliği. Zonguldak merkez nüfusunda yapılan çalışmada her 5 erişkinde 1 KOAH var. Oldukça sık karşımıza çıkan bir tablo. Sadece sigara içenlerde değil, sigara içmeyenlerde de çok yüksek oranlarda biz KOAH görebiliyoruz."

Haberin Devamı

Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA)