Sağlık Ramazanda su ihtiyacı artıyor

Ramazanda su ihtiyacı artıyor

Paylaş
Ramazanda su ihtiyacı artıyor

Ramazan ayı boyunca bedenimizin sıvı ihtiyacı artmaktadır. Uzun süreli açlık sonrası gerekli olan sıvıyı yerine koyabilmek için iftar-sahur arasında ihtiyacımız olan suyu dengeli bir biçimde düzenli olarak tüketmememiz gerekir.

Canlılar için su ihtiyacı hayati öneme sahiptir. Vücudumuzda sindirim, dolaşım, boşaltım ve vücut ısısının düzenlenmesi gibi birçok yaşamsal aktivite su ile gerçekleşir. Ayrıca su, cilt sağlığını korur. Bununla birlikte toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Dolayısıyla yeterli miktarda su tüketmek sağlığımız ve yaşam kalitemiz açısından oldukça gereklidir.

Haberin Devamı

Ramazan ayı boyunca bedenimizin sıvı ihtiyacı artmaktadır. Uzun süreli açlık sonrası gerekli olan sıvıyı yerine koyabilmek için iftar-sahur arasında dengeli bir biçimde düzenli olarak su tüketmememiz gerekir. Tek seferde yoğun su tüketimi yerine her yarım saatte bir veya saat başı dengeli bir biçimde tüketmek daha sağlıklıdır.

İftardan sahura kadar geçen sürede su kaybını karşılayacak miktarda su içemediğimizde vücudun su oranının düşmesine yani dehidrasyona bağlı olarak çeşitli sağlık sorunları görülebilir.

Ramazan ayında yeterince su tüketimi gerçekleşmezse metabolik denge bozulur. Bu durum tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, bayılma, baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik gibi sorunlara yol açabilir.

Haberin Devamı

Özellikle yaşlılarda, böbrek hastalığı bulunan kişilerde, kalp ve tansiyon hastalarında sıvı tüketiminin doğru hesaplanması ve takibinin yapılması önemli.

Suyun sıcaklığı da önemlidir. Soğuk su midede kasılmalara yol açarak sindirimi zorlaştırır ve hazımsızlığa neden olabilir. Bu nedenle Ramazan ayı boyunca içilen suyun oda sıcaklığında olması önerilir.

İFTAR SONRASI ÇOK FAZLA ÇAY-KAHVE TÜKETMEYİN

Bütün gün süren açlık ve susuzluk nedeniyle akşam iftar sonrası da sıvı tüketim isteği azalabilir. Su içmekte güçlük çekiyorsanız suyun içerisine taze nane yaprakları, limon ve salatalık dilimleri ekleyebilirsiniz.

Eğer bu lezzetlerden hoşlanmıyorsanız çubuk tarçın ve elma dilimleri veya çubuk tarçın ve sevdiğiniz başka meyveleri ekleyerek su tüketiminizi artırabilirsiniz. Ayrıca doğal mineral içeriği nedeniyle maden suları da alternatif sıvı kaynağı olabilirler. Özellikle sodyumu düşük, magnezyum içeriği yüksek olan maden sularını tercih etmelisiniz.

Kafeinli içecekleri fazla tüketmek de susuzluğu artıracağından oruç tutarken iftar sonrası çay-kahve çok fazla tüketilmemelidir.

Oruç tutarken susuzluğa karşı alınacak önlemlerden biri de su içeriği yüksek sebze ve meyvelerden faydalanmaktır. Bunun için sahurda, salatalık ve domates dilimleri sofraya eklenebilir, iftar sofrasında da salata ve sebze yemeklerine daha fazla yer verilebilir.

Haberin Devamı

ORUÇ TUTARKEN SUSUZ KALMAMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT!

Ramazanda yeterli miktarda su tüketmenin yanı sıra, iftar ve sahur öğünlerinde susuzluğa neden olacak sucuk, pastırma, turşu, şalgam gibi tuz ve baharat içeriği yüksek gıdalar tercih edilmemelidir.

Oruçluyken gün içerisinde aşırı terlemeye neden olacak faaliyetlerden ve uzun süre sıcağa maruz kalmaktan da kaçınılmalıdır.

İftar sonrasında tüketilecek suyun içerisine taze limon dilimleri, taze nane yaprakları veya rulo tarçın eklemek hem suya farklı bir aroma katıp içimini kolaylaştırır hem de mideyi rahatlatarak tatlı yeme isteğini bastırabilir.

İFTAR VE SAHUR İÇİN KOMPOSTO VE LİMONATA TARİFLERİ

ŞEKERSİZ LİMONATA

MALZEMELER:

1 litre soğuk su 

6 adet limon

2 adet portakal

1 adet yeşil elma

5 çorba kaşığı bal veya pekmez

7 adet taze nane yaprağı

YAPILIŞI: Limon ve portakalların kabuklarını rendenin ince tarafıyla rendeleyelim, soyup dilimlediğimiz limon ve portakalları rendelenmiş kabuklarıyla karıştıralım. Üzerine bal ekleyerek hepsinin iyice karışması için ovalayalım. Daha sonra karışımı tel süzgeçten geçirelim ve üzerine soğuk suyu ekleyerek karıştırıp servis edelim.

Haberin Devamı

ŞEKERSİZ KOMPOSTO

MALZEMELER:

1 çay bardağı kuru kayısı, kuru siyah üzüm veya yaban mersini

1 çay bardağı kuru üzüm

6-7 adet kuru erik

1 adet kırmızı elma

İstenirse içine karanfil veya çubuk tarçın

YAPILIŞI: Kuru malzemeler yıkandıktan sonra üzerini geçecek kadar su ekleyelim. Kuru meyveler kaynarken elmalar küçük küçük doğrayıp 5-6 dakika sonra kaynayan karışıma ilave edelim. Soğuduktan sonra servis edebiliriz.

ÇORBA TÜKETMEK SIVI İHTİYACINI KARŞILAR

Sahurda tüketeceğiniz tuz içeriği yüksek olan tuzlu peynirler, zeytin, pastırma gibi besinler ertesi gün sizi daha fazla susatır.

Hem iftar hem de sahurda soya sosu, turşu, salamura yiyecekler, fazla tuzlu peynir ve zeytinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. 

Vücudun su ihtiyacının karşılanmasında sıvı içeriği yüksek olan çorba, şekersiz veya az şekerli komposto ve hoşaflar ile maden suyundan yararlanılabilir. Çorbanın yaklaşık yüzde 70-80’i sudan oluşur. Ayrıca şekersiz veya az şekerli yapılacak olan komposto ve hoşaflar da hem sıvı ihtiyacını karşılar hem de besinlerin kolay hazmedilmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı