Sağlık Sadece yüzde 10 yaşam şansları vardı!

Sadece yüzde 10 yaşam şansları vardı!

Paylaş
Sadece yüzde 10 yaşam şansları vardı!

Anne karnında tamamlanması gereken bir büyüme programı var. Bu süreci tamamlamadan doğan prematüre bebeklerin tıbbi bakım dönemi çok zorlu. Aileleri bebekler normale dönene kadar korku ve endişe dolu bir süreç geçiriyor

Pendik Bölge Hastanesi uzmanlarından Dr. Dilek Erdönmez, tıbbi gelişmelerin bebeklerin hayata kalma şansını artırdığını söyledi.

Haberin Devamı

Premütere doğanların 1 yaşına kadar yaşam şansının düşük olduğunu, hayatta kalanların da solunum sorunları, sarılık, gelişimsel gecikmeler ve görme kaybı gibi birçok problemle karşı karşıya olduğunu belirtti. Bu zorlu süreçte bebeklerin yoğun bakım ünitesinde geçen dönemlerinin çok önemli olduğuna ve yaşam şansının bu süreçte yükseldiğine dikkat çekti.

PALYAÇOLARLA EĞLENDİLER

Riskli dönemi geçirdikten sonra normal büyüme evresine gelen çocuklar, ailelerinin bir kahramanı olarak yaşamını sürdürüyor. Çünkü tıp, onların sadece yüzde 10 yaşam şansı bulunduğunu söylüyor. Pendik Bölge Hastanesi'nde, "Prematüre Bebekler Buluşması"nda hayata erken gelen minik kahramanların aileleri çocuklarıyla bir araya geldi ve "Yaşama merhaba" pastası kesildi. Evdeki yaşam dönemlerinde annelerinin büyük mücadele azmiyle büyüyen, gelişimlerini tamamlayan minikler, palyaço ablalarla neşeli anlar geçirdi.

Haberin Devamı

PREMATÜRE BEBEĞİN ODASI NASIL OLMALI?

Tıbbi komplikasyon tehlikesi daha yüksek olan minikler, genellikle yoğun bakımda günler hatta haftalar, aylar geçirmek zorundalar. Akciğerleri tam olarak gelişmemiş olduğundan enfeksiyonlara daha duyarlı ve solunum problemlerinden muzdaripler. Premütüre bebek potansiyel risk taşıdığından, evde de uzun süre özel tıbbi bakım gerektiren bir süreç yaşıyorlar. Eve geldikten sonra odaları özel olarak uzman kontrolünde düzenlenmeli. Oda sıcaklığı termometre ile takip edilmeli, vücut ısısı devamlı izlenmeli ve ona göre giydirilmeli.

ODASINA ZİYARETÇİ KABUL ETMEYİN

Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde, uzmanların belirlediği sürede tedavi gördükten sonra evlerine gitme sürecini de yine uzman doktor yönetiyor. Yoğun bakımın hareketli, sesli, ışıklı ortamına alışkın olduklarından bir süre evlerini yadırgayabiliyor, huzursuz olabiliyorlar.

Aileleri bu konuda bilinçlendirme amaçlı özel toplantılar düzenleyen Uzm. Dr. Dilek Erdönmez "Bu bebekler enfeksiyonlara çok yatkın. Onun için odasına ziyaretçi kabul edilmemeli. Özellikle kış aylarında kalabalık ve sigara içilen ortamlarda asla bulunmamalı" dedi ve ekledi: "Kaldıkları oda sıcak olmalı. Giysileri de yaşadıkları oda ısısına uygunluk taşımalı. Bebeklerde ateş, beslenme azlığı, aktivitesinde azalma, çok sık dışkılama gibi normalden farklı bir durum gözlendiğinde hemen doktora başvurulmalı."

Haberin Devamı