Sağlık Ünlülerin yüzleri bunamayı erken teşhis ettirebilir

Ünlülerin yüzleri bunamayı erken teşhis ettirebilir

Paylaş
Ünlülerin yüzleri bunamayı erken teşhis ettirebilir

Rock'n Roll'un efsanevi kralı Elvis Presley ya da Galler Prensesi Diana gibi ünlülerin fotoğrafları, bunamanın erken teşhisine ışık tutabilir

ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nden bilim adamlarının yaptığı araştırmaya, bunamanın nadir rastlanan Primer Progresif Afazi (PPA) türünün erken aşamasındaki hastalar ve sağlıklı kişiler katıldı.

Haberin Devamı

Katılımcılara John F. Kennedy, Albert Einstein ve Martin Luther King’inkinin de aralarında bulunduğu 20 ünlünün siyah beyaz fotoğrafları gösterildi. Tanıdıkları her yüz için puan alan katılımcılardan isimleri hatırlayamadıkları durumlarda, ünlü kişiyle ilgili bilgi vermeleri istendi. PPA teşhisi koyulanların yüz testlerinde başarısız olduğu görüldü.

'YAŞA GÖRE UYARLANMALI'

Bilim adamları, isimlerin ya da yüzlerin zaman zaman unutulmasının herkes için normal olduğunu ancak dünya çapındaki ünlüleri tanımamanın daha "köklü bir sorunu" teşkil ettiğini belirtti. PPA hastalarının beyin görüntülerinin yüz tanımaya ilişkin beyin dokularında kayıplar bulunduğu tespit edildi. Ancak bilim adamları, "ünlü testinin" kişilerin yaşına göre uyarlanması gerektiğini, örneğin 45 yaşındaki bir kişinin 1930’lu yıllardaki bir film yıldızını ya da 80’li yaşlardakilerin son yıllarda ünlenen pop şarkıcılarını tanımayabileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Araştırmaya imza atanlardan Tamar Gefen, bunamanın birçok çeşidi bulunduğunu ve bunların birbirine çok benzediğini belirterek, teşhis için "ünlü testinin" diğer testlerin yanında yer almasının faydalı olabileceğine dikkati çekti.

Doktorlar, bunama teşhisi için zihinsel becerilerin ölçüldüğü testleri uyguluyor.

AA