Sağlık Yerçekimsiz ortamda fıtık tedavisi

Yerçekimsiz ortamda fıtık tedavisi

Paylaş
Yerçekimsiz ortamda fıtık tedavisi

"Omurgada Ameliyatsız Basınç Azaltma Sistemi" ile yerçekimsiz ortam yaratarak bel ve boyun fıtığı ağrısı çeken bir çok hasta ameliyata gerek duymadan tedavi edilebiliyor

Uzaya giden astronotların bel ve boyun fıtığının iyileştiğinin gözlenmesi sonucunda yapılan araştırmalarda, bel ve boyun fıtığını yerçekimsiz ortamın tedavi ettiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Araştırmaların hemen ardından geliştirilen Integrity Dekompresif Traksiyon yöntemi, dünyada yerçekimsiz ortam yaratarak, tedaviye yönelik kullanılmaya başlandı.

Sistem, kişiye özel oluşturulan bilgisayar programı ile omurgada tam hedeflenen bölgede kontrollü ve aşamalı bir çekme kuvveti sağlıyor. Vakum etkisi ile disk içinde negatif basınç oluştururken, iki omur arasına sıkışmış olan disk, ritmik çekme ile sağlanan negatif basınç sayesinde tekrar yerine dönüyor.

Yapılan çalışmalarda başarı oranı yüzde 70-90 arasında verilirken, ilk 10 seans sonunda ağrının yüzde 50 oranında azaldığı tespit edildi. Tedavi sayısı kişinin yaşına ve hastalığının türüne göre değişmekle birlikte tedavi, 6 haftada toplam 20 seansta tamamlanıyor.

Haberin Devamı

2 HAFTADA YÜZDE 50'YE YAKIN DÜZELME

Nişantaşı Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Güneş Yavuzer, yöntemin "Omurgada Ameliyatsız Basınç Azalma Sistemi" şeklinde adlandırıldığını kaydederek, tedavinin prensibini "omurgada basıncı düşürme" olarak açıkladı.

Yavuzer, NASA tarafından yapılan ilk araştırma sonucunda uzaya gönderilen astronotlarda bel ağrılarının iyileşmesinin gözlemlenmesiyle omurgada iki omur arasında yükü alan disklerde yerçekimsiz ortamda basıncın düştüğünün ortaya çıktığını ve bunun yeryüzünde yapılması için sistemin geliştirildiğini anlattı.

Tedavinin, iki omurun birbirinden uzaklaştırılması ve arasındaki diskte oluşturulan negatif basınçla dışarı taşan diskin tekrar yerine alınması ve burada beslenmenin düzeltilmesi prensibine dayandığını belirten Yavuzer, şu bilgileri paylaştı:

"Seçilecek hasta, bel, boyun ağrıları, özellikle bel, boyun fıtıkları, siyatik ağrıları, kola veya bacağa yayılan ağrılar, omurganın arka yapı eklemlerindeki bozukluklar hedef kitleyi oluşturuyor. Omurga bölgesinde kanser, kemik metastazı olan kişiler, kırık öyküsü olanlar, ileri derecede osteoporozu olanlar yakın dönemde, 6 aydan kısa bir dönemden bahsediyoruz, bele yönelik kemik yapıya yönelik ameliyat geçirmiş olanlar bu tedaviden yararlanamıyorlar.

Haberin Devamı

Onun haricinde bel, boyun ağrılarında, özellikle kola, bacağa yayılan ağrılarda ilk 2 haftada yüzde 50’ye yakın düzelme olduğunu gözlemledik. Bu, tedavi edici bir yöntem, yani ağrıyı kesmeye yönelik değil." Yavuzer, tedavide özel bir düzenek giydirilen hastanın sırtüstü, kalça ve dizleri bükük şekilde uzandığını, her seansın 28 dakika sürdüğünü dile getirdi.

AA