Zihin Sağlığı Yin yoga ile stres atarken şekillenin! Yorulmadan iyileşin

Yin yoga ile stres atarken şekillenin! Yorulmadan iyileşin

Paylaş
Yin yoga ile stres atarken şekillenin! Yorulmadan iyileşin

Genellikle yoga stüdyolarında yapılan vinyasa, ashtanga gibi canlı, hızlı yoga hareketleri “yang” yoga stilleri olarak bilinir ama tamamen zıt olan aynı derecede önemli bir yoga stili daha var: Yin yoga.  Bu stil, hareketleri ve duruşları özümsemenizi sağlayan daha derin bir içsel bakışa odaklanmanızı sağlayan daha yavaş tempolı bir yoga tarzıdır. Yin yoga nedir? Yin yoga nasıl yapılır? Yin yoga hareketleri nelerdir? Ayrıntıları ile Posta.com.tr okurları için derledik.

Bedenin, ruhun ve zihnin bütünselliği üzerinde duran Yoga, dünyanın en popüler fitness uygulamalarından biridir. Birçok farklı yoga türü vardır. Çoğu yoga tarzı aynı temel yoga nefes çeşitleri ve “asana” denilen yoga pozlarına dayanır. Yang yoga stilleri daha hareketli ve kas çalıştırma odaklıyken yin yoga stilleri çok daha yavaş ve meditatiftir.

Haberin Devamı

Yoga hareketlerini derinden özümseyeceğiniz, yavaşlık ve dikkat odaklı dinginleştirici güçlü bir bir yoga serisine ihtiyacınız varsa “Yin yoga” serileri tam size göre!

YİN YOGA NEDİR?

Yin Yoga, geleneksel Çin tıbbının ilkelerini içeren, diğer stillerden daha uzun süre tutulan asanalarla, egzersiz olarak yavaş tempolu meditatif özelliklere sahip bir yoga tarzıdır. Hareketlerde uzun süre kalarak esnemeyi içerir.  İlk olarak ise Amerikalı Paul Grilley tarafından uygulanmış ve öğretilmeye başlamıştır. Yin yoga, kasları esnetip güçlendirirken ayrıca konsantrasyonu da geliştirir. 

  • Yang yoga kaslarınıza odaklanırken, yin yoga fasya, bağlar, eklemler ve kemikler gibi derin bağ dokularınızı hedefler.
  • Daha yavaş ve daha meditatiftir, size içinize dönmeniz ve hem zihninize hem de bedeninizin fiziksel duyumlarına uyum sağlamanız için alan sağlar.
  • Yin yoga, yavaş olmasına rağmen kas gelişimi ve esneklik sağlamak açısından çok güçlüdür.

Gelişmiş uygulayıcılar yin yogada bir asanada 5 dakika veya daha fazla kalabilirler.

YİN YOGANIN TEMEL FELSEFESİ

Çin felsefesindeki en önemli öğretilerden biri olarak da bilinen Taoizm'e dayanan yin yoganın ilk uygulayıcısı Paul Grilley, yin yogayı Taoist yoga öğretilerine göre geliştirdiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Yin ayrıca iç huzuru bulmanıza yardımcı olan meditatif bir yoga uygulaması olarak da tanımlanabilir.

  • Uzak doğru felsefesinde sıkça karşılaşılan evrensel yaşam enerjisini ifade eden "Çİ (chi) enerjisi" oldukça önemlidir.
  • Yin yumuşak ve dişi enerjileri temsil eder.
  • Yin yogada pozları esneterek ve derinleştirerek, tüm blokajları açmak ve enerjiyi serbest bırakmak düşüncesine odaklanılır.

HEM VÜCUDUNUZU HEM ZİHNİNİZİ GELİŞTİRİYOR


Yin yoga, birçok yoga stili gibi yoganın birçok faydasını beraberinde getirir. Yin yoga ile vücudunuzu gevşetir ve zihninizi de rahatlatırsınız. Eklemlerinizin esnekliğini ve gücünü kullanarak hareketlerdeki kabiliyetinizi de artırırsınız. Esneme sayesinde vücudunuzdaki stresi azaltır ve kaygı ile başa çıkma olasılığınızı da artırırsınız.

  • Esnekliği artırır: Elastik fasya ve hareketli eklemler, düzenli bir yin yoga uygulamasının en önemli faydalarından biri olan daha iyi esnekliğe yol açar.
  • Bağ dokusunu ve kasları uzatır: Bağ dokusu yaş aldıkça kısalır. Bağ dokusu yetersiz kaldığında sertleşir ve daha az elastik hale gelir. Bu da ağrılara ve sertliğe yol açabilir. Yin yoga bu durumun önüne geçmek için en iyi antrenmanlardan biridir. 
  • Dolaşımı artırır: Yin yoga vücudunuza ve kaslarınıza daha fazla oksijen sağlar. Bu, kan akışınızı ve dolaşımınızı artırmanıza yardımcı olur.
  • Stres seviyesini hızla azaltır: Bir yin dersinden sonra hissettiğiniz o sakinlik çok gerçektir; araştırmalar yin yoganın stresi ve kaygıyı azaltmada ve depresyon riskini azaltmada önemli bir etkiye sahip olduğunu bulmuştur. 

NASIL YAPILIR?

Yin yoga, yeni başlayanlar için harika bir yoga çeşididir. Duruşlar 45 saniye ila 2 dakika arasında tutulabilir. Yer çekiminin işin çoğunu yapmasına izin verdiğiniz için zorlanmazsınız. Bununla birlikte ileri seviyelerde uzayan asanalar sayesinde yin yoga, yine çok etkili bir kuvvet çalışması ve derin bir meditasyon imkanı sağlar. 

Yin yoga ısıtılmayan bir odada uygulandığı için her yerde, her zaman yapmak kolaydır. 

Anahtar nokta, Yin yoga yaparken bir harekette uzun süre kalmak gerektiğini bilmek gerekir. Her pozu uzun bir süre, tipik olarak 2 ila 5 dakika (veya ne kadar uzun olabilirse!) tutmaktır. 

Kelebek, öne katlanmış oturuş ve kurbağa pozu gibi birçok yin yoga duruşları, kaslarınızın tamamen gevşemesini gerektirdiğinden, genellikle oturmuş veya uzanmış pozlardır. 

Haberin Devamı

Aktif bir şekilde sürekli hareket değiştirmek yerine bir pozda uzun süre kalmak ve o kasları esnetmek önemlidir.Hatta yin yoga için bağ dokularına ve eklemlere odaklandığını söylemek doğru olur.

Diğer yoga hareketlerinin aksine yin yogada bir pozdan diğerine aktif bir şekilde geçiş yoktur. Harekette uzun süre kalınır ve vücudun esnemesi sağlanır. Aynı pozisyonda uzun süre kalmak iyi bir kas gücü gerektirir. Bu sayede beynin konsantrasyonu önem kazanırken kas sistemi ve beyin arasındaki bağ da güçlenir.

YİN YOGA HAREKETLERİ NELERDİR?

  • Yarım kelebek (half butterfly): Yerde otururken bir bacağınızı uzatır, diğerini ise içe doğru katlarsınız. Sonrasında eliniz ile uzattığınız ayağınızın parmak uçlarına dokunmaya çalışırsınız. Bu poz sayesinde üst bacağınızın arka kısmı çalışır ve omurga boyunca uzanan bağ doku da esnetilir. Ayrıca karaciğer, böbrek ve mesane de uyarılmış olur.
  • Bağcık (shoelace): Yerde otururken bacak bacak üstüne atarsınız ve bir ayağınızı kalçanızın altına alırsınız. Bu poz kalça açıcı bir pozdur. Safra kesesi, böbrek ve karaciğer uyarır.
  • Deve (camel): Dizlerinizin üzerinde dururken ayaklarınız arkaya doğru uzanır. Bedeninizi arkaya doğru vererek arkadaki ayaklarınıza dokunmaya çalışarak kendinizi esnetirsiniz. Bu poz bel bölgesini açar ve ayak bileklerinizin de esnemesini sağlar. Özellikle kambur bir duruşa sahip olanların yapması gereken bir pozdur.