Sağlıklı salata yapmanın püf noktaları

Sağlığınız için sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken salatayı sağlıklı hazırlamanın da kuralları var. Bu kurallara uyulmaması halinde sağlığınıza yarar değil zarar verebilirsiniz. Belki inanmayacaksınız ama doğru hazırlanmamış salatalar ile kilo vermek bir yana kilo bile alabilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, salata hazırlarken aşağıdaki kurallara mutlaka uyulması gerektiğini söylüyor.

31 Temmuz 2019, Çarşamba 15:16 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Önceki Fotoğraflar
3. DOĞAL SANIYORSUNUZ AMA…

3. DOĞAL SANIYORSUNUZ AMA…

‘Bahçe bunlar, doğal, temiz’ diye yanlış bir inanışa kapılmayın. Bahçe yeşillikleri olması onun sağlıklı ve organik olduğu anlamına gelmez. Zira, kanalizasyonun karıştığı sular da ishal gibi hastalıklara yol açabilirken, yol kenarlarında satılan yeşilliklerin ise üzerine yoldan geçen araçların egzozundan gelen zararlı atıklar sinebiliyor ve böylece salata malzemeler zararlı hale gelebiliyor.

4. TAHTA BIÇAKLA DOĞRAYIN

4. TAHTA BIÇAKLA DOĞRAYIN

Yeşillikler doğrarken metal bıçak değil tahta bıçak kullanın. Hatta en iyisi elinizle doğramanız. Metal, yeşilliklerde vitamin ve mineral kaybına yol açıyor k özellikle de küçük çocuklar, hamle ve emzikliler için bu değerler çok önemli. Yeşillikler küçük parçalar yerine büyük parçalar şeklinde doğramak da en faydalısı.

5. ÇOK BEKLETMEYİN

5. ÇOK BEKLETMEYİN

Bu tür yiyecekler besin değerini çabuk kaybettiğinden, tüketmeden hemen önce ve tüketeceğiniz miktarda hazırlamak ideal. Ancak günün yoğun koşuşturmacasının ardından evde hazır olsun diyorsanız tüm yeşillikler ve salata malzemelerini iyice yıkayıp doğramadan buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca bağlayın ya da salatalık malzemelerini hazırlayarak koyduğunuz kabın kapağını hava almaması için iyice kapatın.

6. ET KESTİĞİNİZ KESME TAHTASINI SALATADA KULLANMAYIN

6. ET KESTİĞİNİZ KESME TAHTASINI SALATADA KULLANMAYIN

Salata çiğ tüketilen bir besin olduğundan, kesme tahtasını her kullanımdan önce yıkamaya özen gösterin. Aynı zamanda kesme tahtalarını besinlere göre ayırın. Et kestiğiniz tahta ve çiğ sebzeler doğradığınız kesme tahtasının birbirinden farklı olması çok önemli. Aksi halde kesme tahtasına bulaşabilecek bir mikroorganizma salatanıza geçebilir ve hastalık kapmanıza neden olabilir.

7. ÖNCE YIKAYIP SONRA DOĞRAYIN

7. ÖNCE YIKAYIP SONRA DOĞRAYIN

Çiğ sebze ve salatalarımızı kesinlikle önce iyice yıkamalı, sonra az bıçak darbesi ile veya elle doğramalıyız. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini darbelerden ve sıcaklık gibi faktörlerden kayıplara çok çabuk uğrar. O nedenle örneğin; ıspanaklarımızı veya marullarımızı ilk önce uygun koşullarda yıkayıp sonra doğrayarak tüketmeliyiz


Sıradaki haber yükleniyor...
SIRADAKİ HABER Antalya'nın meşhur böreği 'Fıtır' Guinness yolunda