Sahur ve iftar için lezzetli tarifler

Beslenme ve Diyet uzman› Dr. Diyetisyen Tuba Kayan Tapan’dan sahur ve iftar için lezzetli tarifler... Hazırlayan: Özgür Gökmen Çelenk

15 Nisan 2021, Perşembe 12:28 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
SÜTLÜ KARIŞIM

SÜTLÜ KARIŞIM

MALZEMELER: 


l 250 cc süt l 3 yemek kaşığı yulaf 

1 yemek kaşığı chia  

1 adet yerli muz l 4-5 adet çilek  

1 yemek kaşığı fıstık ezmesi

1 çay kaşığı kakao 


HAZIRLANIŞI:


 Sütü yulafla pişirin. Karışım ılıdıktan sonra içine 1 yemek kaşığı chia tohumu atın. 5 saat bekledikten sonra sahurda içine 1 adet yerli muz, 4 adet çilek, 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi, 1 çay kaşığı doğal kakao ekleyin. Sahurda tüketin. 


FAYDALARI: Yulaf, chia, çilekten dolayı lif içeriği yüksek bir öğündür. Ramazan süreci boyunca kabızlığı önler. Kan şekerini dengeler ve tok tutar. Muz ve kakao, potasyum içeriğini artırır. Günde içinde, potasyum, kalsiyum ve çinko daha dinç olmayı sağlar.

ISPANAKLI PATATES PÜRESİ VE KUZU PİRZOLA

ISPANAKLI PATATES PÜRESİ VE KUZU PİRZOLA

MALZEMELER:

8 parça kuzu pirzola 

MARINASYON IÇIN: 

 1 çay bardağı zeytinyağı 

 2 diş sarımsak 

 4 yemek kaşığı taze kekik 

 1 tatlı kaşığı tane karabiber 

ISPANAKLI PATATES PÜRESI IÇIN 

250 g kuzu ıspanak 

 1 yemek kaşığı tereyağı 

 5 haşlanmış patates 

 Tuz, karabiber 

 1/2 çay bardağı süt 

1 yemek kaşığı kaymak 

HAZIRLANIŞI:

 Marinasyon için zeytinyağını yayvan bir kaba alın. Ezdiğiniz sarımsak, taze kekik ve tane karabiberi ilave edip karıştırın. Kuzu pirzolaları sosa ilave edip buzdolabında 40 dakika dinlendirin. Marine olan kuzu pirzolaları yapışmaz yüzeyli bir tavada pişirin. Kuzu ıspanakları tereyağında soteleyin. Yumuşayınca ocaktan alın. Haşlanmış patatesleri geniş bir kaseye alın. Tuz ve karabiberle tatlandırıp bir ezici yardımıyla ezerek püre haline getirin. Ezdiğiniz patatesleri sotelediğiniz ıspanakların üzerine ilave edin. Sütü ekleyip 6-7 dakika pişirin. Kaymağı ilave edip ocaktan alın. Pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar blender’dan geçirin. Ispanaklı patates püresini bir servis tabağına yayın. Üzerine pirzolaları yerleştirin. Taze kekik veya biberiye ile servis edin.


KABAK ÇORBASI

KABAK ÇORBASI

MALZEMELER:

2 adet kabak (rendelenmiş) 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı 

 1 adet orta boy patates (rendelenmiş) l 500 ml süt l 500 ml su l Yarım demet dereotu l Tuz

 ÜZERI IÇIN

20 g tereyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 

HAZIRLANIŞI:

 Patatesi zeytinyağında hafif kavurun. Su ve suyu yavaş yavaş ekleyip karıştırın. Kaynamaya başlayınca kabakları ilave edin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin. Ocaktan aldıktan sonra dereotunu ince kıyarak çorbaya ekleyin. Küçük bir tavada tereyağını eritip kırmızı pul biber ekleyin. Çorbayı servis kaselerine alın. Üzerine biberli yağ dökün ve kıyılmış dereotu serpiştirin.

 

ŞEKERSİZ UNSUZ BROWNİ

ŞEKERSİZ UNSUZ BROWNİ

MALZEMELER


3 adet orta boy havuç 

 2 adet yumurta 

1 su bardağı ceviz içi 

 1/2 su bardağı kuru üzüm l 2 yemek kaşığı pekmez 

 1 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı kabartma tozu 

 1 çay kaşığı tarçın 


HAZIRLANIŞI:

Havuçları rendeleyin. Kuru üzüm ve havuçları, hiç yağ koymadan üstünü kaplayacak kadar su ile 10 dakika pişirin. Cevizleri de ekleyip blendırdan geçirin. 2 yumurtayı 5 dakika çırpın. Ardından tüm malzemeleri karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş pişirme kabına karışımı yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dak pişirin. NOT: İftardan sonra ara öğünde 1 dilim tüketebilirsiniz.

BÜTÜN LAHANA DOLMASI

BÜTÜN LAHANA DOLMASI

 MALZEMELER:


1 küçük veya orta boy lahana 

 400 g kıyma 

 2 soğan 

 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık 

 1 su bardağı pirinç veya bulgur 

 1 kahve fincanı kuş üzümü 

 1 tatlı kaşığı tuz 

 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 

 1 çay kaşığı karabiber 

 1 çay kaşığı kuru nane 

 1 su bardağı zeytinyağı 

 1 yemek kaşığı biber salçası 

 1 yemek kaşığı domates salçası 

 Yarım demet taze nane 

 Yarım demet maydanoz 

 Yarım demet dereotu 

 2 dal taze reyhan veya fesleğen 

HAZIRLANIŞI: 

Lahananın içini temizleyip oyun. Soğanları yemeklik doğrayıp bir tavaya alın. 2 yemek kaşığı yağ ve dolmalık fıstıkları ekleyip birlikte yumuşayana kadar kavurun. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Pirinci ve kuş üzümlerini ayrı kaplarda sıcak suda bekletin. Pirinci beklettikten sonra akan suyun altında yıkayıp süzün. İç malzemesi için kıymayı karıştırma kabına alın. Önceden kavurduğunuz soğan ile dolmalık fıstıkları, tuzu, baharatları, süzmüş olduğunuz kuş üzümlerini, salçayı, pirinci, ince kıyılmış yeşillikleri ekleyip iyice karıştırın. Hazırladığınız iç malzemeyi içini oyduğunuz lahananın içine doldurun. Kalan lahana yapraklarını üzerine kapak olacak şekilde veya tamamen kapatacak şekilde yerleştirin. Lahanayı büyük bir tencerenin içine ters çevirerek yerleştirin. Üzerine zeytinyağını gezdirin, 2 su bardağı su ekleyin. Önce yüksek ateşte 5 dakika pişirin. Daha sonra ateşi kısıp lahana iyice yumuşayana kadar pişirin. Servis tabağına çıkartarak sıcak servis yapın.


Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Ramazanda sağlıklı beslenme rehberi:Pideyi abartırsanız kilo almanız kaçınılmaz