Şifa kaynağı kefir ile hazırlayabileceğiniz 5 basit tarif

Tam bir şifa kaynağı olan kefir evlerden eksik edilmemesi gereken bir içecek. Diyetisyen Fatma Özsel Özcan, kefiri sade olarak tüketmekte zorlananlar ya da farklı ve sağlıklı içecek arayanlar için kefir ile hazırlanan 5 pratik tarif verdi

30 Mayıs 2019, Perşembe 12:41 Son Güncelleme:
A A

Rusçada “keyif veren” anlamına gelen kefirin bilinen birçok faydası var. Kolesterolü düşüren, kalp, böbrek taşı, mantar, ülser, sedef ve egzama gibi rahatsızlıkları gideren, bağışıklık sistemini güçlendiren kefirin özellikle Kafkas bölgesinde çok tüketildiğini belirten Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Arş.Gör. Diyetisyen Fatma Özsel Özcan, “Tam bir şifa kaynağı” dedi.


Özcan, probiyotik organizmaların asit, oksijen ve sıcaklık gibi çevresel stres faktörlerine karşı son derece duyarlı olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle kefirin faydalarından daha çok yararlanmak için ısıl işlem gerektiren tariflerde kullanılmamalı” uyarısında bulundu. 


Özcan, kefiri sade olarak tüketmekte zorlanan ya da farklılık arayanlar için 5 lezzetli tarif de verdi:


1-ÇİLEKLİ NANELİ KEFİR SMOOTHIE

1-ÇİLEKLİ NANELİ KEFİR SMOOTHIE

Malzemeler:


- 200 ml ev yapımı kefir

- 7 – 8 adet çilek (yaban mersini veya ahududu)

- 1 yemek kaşığı süzme yoğurt

- Üzeri için öğütülmüş keten tohumu

- 1 tatlı kaşığı bal


Hazırlanışı: Çilekleri, balı ve süzme yoğurdu çırpıyoruz. Kefiri karışıma ekledikten sonra üzerine öğütülmüş keten tohumu ekleyebilirsiniz.

2-SALATALIKLI KEFİR

2-SALATALIKLI KEFİR

Malzemeler: 


- 300 ml ev yapımı kefir

- 1 adet salatalık

- Yarım şişe maden suyu

- Üzerine taze nane

- Kaya tuzu

- Pul biber


Hazırlanışı: Salatalıkları rendeledikten sonra maden suyu, tuz, pul biber ve kefiri karıştırıyoruz. Taze nane ile üzerini süsleyebilirsiniz.

3-MUZLU, KAKAOLU CHİA KEFİR PUDİNG

3-MUZLU, KAKAOLU CHİA KEFİR PUDİNG

Malzemeler:


- 1 adet olgun muz

- 1 çay kaşığı kakao

- 1 su bardağı (250 ml) kefir

- 3 yemek kaşığı chia


Hazırlanışı: Muz, kakao ve kefiri karıştırdıktan sonra kapaklı bir kaba alıp içerisine 3 yemek kaşığı chia tohumu ekliyoruz. Tamamen karıştırdıktan sonra 3-5 saat buzdolabında bekletiyoruz.

4-KAHVALTILIK KEFİR

4-KAHVALTILIK KEFİR

Malzemeler:


-     1 su bardağı kefir

-     4 yemek kaşığı şekersiz yulaf gevreği

-     Elma

-     Tarçın

-     Kuş üzümü

-     Ceviz

-     1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı

-     1 çay kaşığı vanilya


Hazırlanışı: Kefir, elma, ceviz, hindistan cevizi yağı ve vanilyayı çırpıyoruz. Yulaf gevreği ile karıştırıp elma, kuş üzümü ve tarçınla süslüyoruz.

5-ÇÖREK OTLU, ZERDEÇALLI KEFİR

5-ÇÖREK OTLU, ZERDEÇALLI KEFİR

Malzemeler:


-  Yarım su bardağı tercihen keçi sütünden hazırlanmış kefir

-  Yarım çay kaşığı havanda ezilmiş çörek otu

-  1.5 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zerdeçal

-  Yarım çay kaşığı karabiber

-  Kaya tuzu


Hazırlanışı: Tüm malzemeleri karıştırıyoruz. 

Sıradaki haber yükleniyor...