Diğer Sporlar Türk kültürü göçebe oyunlarıyla tanıtılacak
Paylaş
Türk kültürü göçebe oyunlarıyla tanıtılacak

Türkiye 4’üncü Dünya Göçebe Oyunları’na ev sahipliği yapacak. 29 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında İznik’te gerçekleştirilecek organizasyona 102 ülkeden 3 binden fazla sporcu katılacak.

Orta Asya’daki geleneksel sporların ve Türk kültürünün yaşatılması amacıyla düzenlenen ve Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun ana paydaş olarak katkıda bulunduğu bu dev organizasyonun ilki Kırgızistan’ın önerisiyle 2014’te gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

PANDEMİ NEDENİYLE ERTELENMİŞTİ

Dünyanın en önemli spor ve kültür festivallerinden biri olan ve daha önce üç kez Kırgızistan’da düzenlenen oyunlarının dördüncüsünün 2020’de Bursa’da yapılmasına karar verilmiş ancak pandemi nedeniyle ertelenmişti.

LANSMANI YAPILDI

Dünya Göçebe Oyunları’nın lansmanı dün Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Dünya Göçebe Oyunları Komite Başkanı Hakan Kazancı, Spor Toto Teşkilat Başkanı Bünyamin Bozgeyik ve Dünya Göçebe Oyunları Komitesi Başkan Yardımcısı A. Hadi Turus’un katılımıyla gerçekleştirildi.

TÜRKİYE ORGANİZASYONDA ZİRVE YAPTI

Oyunların bir dayanışma ruhunu temsil ettiğini ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, şunları söyledi: “Türkiye spor organizasyonları noktasında en güçlü bir organizasyonu gerçekleştirme noktasında artık bir marka. Pandemiye rağmen 170’ten fazla uluslararası spor organizasyonları düzenledik.”

Haberin Devamı

EŞSİZ BİR DENEYİM

“Geçtiğimiz aylarda Konya’da 55 İslam ülkesini bir araya getirdik. İslam Oyunları tarihinin en güçlü ve en birleştirici, çıtası en yukarıda olan bir buluşması oldu. Dünya Göçebe Oyunları da göçebe oyunları tarihi açısından bir milat olacak. Burada da Türkiye olarak çıtayı en yukarıya taşıyacağız. Biz bu buluşmayı tarih, kültür ve değerler açısından çok güçlü ortak paydası olan toplulukları, milletleri birleştiren bir dayanışma ruhu olarak görüyoruz. Tüm ziyaretçiler için de eşsiz bir deneyim olacak.”

DÜNYANIN EN BÜYÜK GELENEKSEL ORGANİZASYONU

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ise şu ifadeleri kullandı: “Dünya Göçebe Oyunları 2014 yılında ilki Kırgızistan’da Türk Devletler Teşkilatı’nın devlet başkanları düzeyinde aldığı bir kararla yapılan, daha sonra da 2016 ve 2018 yıllarında Kırgızistan’da ikincisi ve üçüncüsü düzenlenen dünyanın en büyük geleneksel spor organizasyonu.”

ETNOSPOR OLARAK DESTEKLİYORUZ

“Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak 2015 yılından beri 2016 ve 2018 yıllarında Dünya Göçebe Oyunları’na organizasyon partneri olarak destek verdik. Kurulduğumuz 2015 yılından beri dünyada geleneksel sporlar alanında en büyük çatı kuruluş olma özelliğimizi güçlendirdik.”

Haberin Devamı

HUZURLARINIZDA ÖTÜKEN

Dünya Göçebe Oyunları’nın bu yılki maskotu yavrukurt Ötüken. Ötekin’in çocuklar için oyuncakları üretilecek. Aynı zamanda ilerleyen dönemde dijital ortamda da yine çocuklarla buluşması bekleniyor.