Spor Filenin Sultanları final istiyor

Filenin Sultanları final istiyor

Paylaş
Filenin Sultanları final istiyor

Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası'nda son dünya şampiyonu Rusya'yı 3-0 yenen, Türkiye, ev sahibi Sırbistan'la finale çıkmak için mücadele edecek

10. kez Avrupa Şampiyonası finallerine katılan Filenin Sultanları, yarı finalde Sırbistan’ı yenerek tarihinde ikinci kez finale yükselmek istiyor.

Avrupa Şampiyonası’nda bugüne kadar bir ikinciliği ve bir de beşinciliği bulunan Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı, şampiyonalarda 63 maçta 25 galibiyet ve 38 mağlubiyet aldı.

1949 yılından itibaren düzenlenen şampiyonalarda 2003 yılına kadar başarılı olmakta zorlanan Türkiye, Ankara’da elde edilen Avrupa 2’nciliğinin ardından bir ivme yakaladı.

2003 yılına kadar düzenlenen 22 şampiyonanın 5’ine katılan Filenin Sultanları, 2003 yılından itibaren düzenlenen tüm şampiyonalarda boy göstermeyi başardı. 2003 yılında Avrupa 2’ncisi olan Filenin Sultanları, 2009 yılında ise 5’nci olmayı başarmıştı.

2 KEZ EV SAHİPLİĞİ YAPTIK

Bugüne kadar 27 kez düzenlenen Avrupa şampiyonalarına Türkiye, 2 kez ev sahipliği yaptı. 1967 yılında İstanbul ve Ankara’da düzenlenen şampiyonada Türkiye, 15 ülke arasında 12’nci olurken, Ankara’nın ev sahipliğinde 2003 yılında düzenlenen şampiyonada Türkiye, 12 ülke arasında gümüş madalya kazanmıştı.

1967 yılında finalde Rusya’ya mağlup olan ve 2’nci olan Polonya, 2003 yılında Türkiye’yi yenerek Avrupa şampiyonu olmuştu.

13 ÜLKENİN MADALYASI VAR

1949 yılından bu yana yapılan Avrupa şampiyonalarında bugüne kadar 13 ülke madalya kazanmayı başardı. Bugüne kadar düzenlenen 26 şampiyonada Rusya, topladığı 24 madalyayla dikkat çekiyor.

17 altın, 4 gümüş ve 3 bronz madalyası bulunan Rusya, sadece 2003 ve 2000 yıllarında podyuma çıkamamıştı. Devam etmekte olan şampiyonada Rusya’yı mağlup eden Filenin Sultanları, Rusya’ya 3’üncü kez bu acıyı yaşattı.

Rusya’nın ardından Polonya 2 altın, 4 gümüş ve 5 bronz ile toplam 11 madalyayla 2’nci sırada bulunuyor. Çek Cumhuriyeti 9 madalyayla 3’üncü sırada bulunurken, son 2 Avrupa şampiyonu İtalya’nın da 6 madalyası bulunuyor. Türkiye, 1 gümüş madalyayla 13 ülke arasında 11’inci sırada bulunuyor.

TÜRKİYE’NİN ŞAMPİYONA GEÇMİŞİ

Türkiye, bayanlarda Avrupa Şampiyonası’na ilk kez 1963 yılında katıldı. Romanya’da düzenlenen şampiyonada Türkiye, grubunda Bulgaristan ve Rusya’ya yenildikten sonra 9-13. sıralar maçlarına çıktı.

Burada Danimarka ve Almanya’yı mağlup eden Filenin Sultanları, Hollanda’ya mağlup olarak 13 ülke arasında 10’ncu oldu. İstanbul ve Ankara’nın ev sahipliğinde 1967 yılında düzenlenen şampiyonada Türkiye, grupta İsveç’i yenerken, Bulgaristan ve İsrail’e mağlup olunca, 9-15. sıra maçlarına çıkmak zorunda kaldı.

İsviçre ve Belçika’yı yenen Ay-yıldızlılar, İtalya, Almanya ve Romanya’ya mağlup olunca 15 ülke arasında 12’nci sırayı aldı. 1967’den 14 yıl sonra 1981’de Bulgaristan’da düzenlenen şampiyonaya katılan Türkiye, 12 ülke arasında sonuncu oldu.

ANKARA SİLKİNİŞİ

Ankara’da düzenlenen şampiyonada Türkiye, A Grubu’nda Rusya, Romanya, Sırbistan ve Slovakya’yı mağlup ettikten sonra Almanya’ya yenilerek grubu 2’nci sırada tamamladı ve yarı finale yükseldi.

Yarı finalde Hollanda’yı 3-0 mağlup eden Filenin Sultanları, finalde Polonya’ya aynı skorla yenilince gümüş madalyada kaldı. 2005 yılında Hırvatistan’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’na gümüş madalya apoletiyle gelen Türkiye, 12 ülke arasında 6’ncı oldu.

Belçika ve Lüksemburg’un ortak olarak düzenlediği 2007 Avrupa Şampiyonası’na 16 ülke katılırken, Filenin Sultanları 10’ncu sırayı aldı. İlk grupta Hırvatistan’ı yenen Türkiye, Rusya ve Fransa’ya yenilince 3’üncü olarak, 2. tur gruplarına kaldı.

Burada oynadığı maçlarda Azerbaycan’ı yenen, Almanya ve İtalya’ya mağlup olan Ay-yıldızlı voleybolcular, şampiyonayı 10’uncu sırada tamamladı.

KARABIYIK: ZORU SEVİYORUZ

Voleybol Federasyonu Başkanı Erol Ünal Karabıyık’ta, İtalya ve son Dünya Şampiyodu Rusya’yı deviren Sultanların önünde final için bir zor maç daha olduğunu ifade ederek, "İtalya’nın ardından son Dünya Şampiyonu Rusya’yı da devirdik. Kızlarımız zoru seviyor. Sirbistan, ev sahibi avantajına sahip bunu biliyoruz. Birşey daha biliyoruz, bizim gücümüz.. Rakipte bunun farkında" diye konuştu. DHA(UD/FG) DHA-Spor - Türkiye - DHA

Haberin Devamı