Futbol Ali Koç bir kez daha 'en zor kararını' alacak!
Paylaş
Ali Koç bir kez daha 'en zor kararını' alacak!

Fenerbahçe'nin sezon öncesi gündemi, yıllardır olduğu gibi bu sezon da teknik direktörlük koltuğunun kime emanet edileceği. Ali Koç yönetiminde üst üste iki sezon aynı teknik direktör ile sezona başlayamayan Fenerbahçe, bu sefer de Jorge Jesus ile vedalaşarak teknik direktör arayışlarına başladı.

Mete Utku - Geçtiğimiz yaz 'şampiyon yapacak teknik direktör' olarak takımın başına getirilen ve sarı-lacivertlilerde 80 puan toplayan, Ziraat Türkiye Kupası'nı 2013 yılından sonra ilk kez Fenerbahçe müzesine getiren, UEFA Avrupa Ligi'nde ise turnuvayı şampiyon olarak tamamlayan Sevilla'ya son 16 turunda elenen Portekizli teknik direktör Jorge Jesus ile yollar ayrıldı.

Haberin Devamı

Yıllardır bu sezon şampiyon olmak zorundayız parolasıyla sezona başlayan Fenerbahçe, İsmail Kartal ile vedalaşıp teknik direktörlük koltuğunu Türkiye'ye getirilebilecek belki de en iyi yarışmacı teknik direktörlerden biri olan Jesus'a emanet etmesine rağmen sezonu ikinci sırada tamamlayınca Fenerbahçe yönetimi bir kez daha değişimden yana oldu ve teknik direktör arama çalışmalarına start verdi.

Düzenlenen son Olağan Mali Genel Kurul toplantısında Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un göreve getirilecek teknik direktörün 'camiayı tanıyan yerli teknik direktör' özelliklerine sahip olacağını işaret etmesi, gündemi hızlı bir şekilde değiştirirken seçenekleri de aza indirdi.

Adana Demirspor'da 2 sezon üst üste başarılı işler yapan ve herkesin beğenisini kazanan İtalyan çalıştırıcı Vincenzo Montella'nın koltuğa en yakın aday olduğunun konuşulduğu günlerde, Ali Koç'un bu açıklamasıyla birlikte gözler Aykut Kocaman, İsmail Kartal, Volkan Demirel gibi isimlere döndü. Bunlara ek olarak Sergen Yalçın ve Abdullah Avcı da, isimleri telaffuz edilen diğer teknik direktörler oldu.

Haberin Devamı

Başkanlık görevinde 6.yılına giren ve Philip Cocu, Ersun Yanal, Erol Bulut, Vitor Pereira ve Jorge Jesus ile yola çıktığı sezonlarda Süper Lig zaferi elde edemeyen Ali Koç'un vereceği en zor kararlardan biri kuşkusuz bu seçenekler arasından hangisini göreve getireceğine karar vermesi. Dünyanın en iyileri dahil hiçbir teknik direktör size şampiyonluk garantisi veremez ancak en azından bu isimlerden doğru olanı tercih etmek, sizi yarışa bir adım önde başlatabilir. Şimdi söz konusu olan bu teknik direktör adaylarına bir göz atalım.

İsmail Kartal ile bir kez daha mı?

Fenerbahçe'de teknik direktörlük koltuğu için en kuvvetli adaylardan biri olarak gösterilen İsmail Kartal, taraftarların da büyük bir kısmının desteğini almış gibi gözüküyor. Geçtiğimiz sezon Vitor Pereira'dan boşalan teknik direktörlük koltuğunda başarılı işler yapan ve yokuş aşağı giden takımı sezon sonunda güvenli bir şekilde limana yanaştıran Kartal, dördüncü yıldız için yola çıkılan 2014-2015 sezonunda ise bir önceki yılın şampiyon kadrosu ile yarışı Galatasaray'ın arkasında ikinci olarak tamamlamıştı.

Haberin Devamı

Deneyimli teknik direktör, her ne kadar geçtiğimiz sezon başarılı bir tablo ortaya koysa da bu performansın, Trabzonspor'un uzak ara liderliğini sürdürdüğü ve Galatasaray'ın tarihinin en başarısız sezonlarından birini yaşadığı zaman diliminde ortaya çıkması, söz konusu performansı değerlendirme kısmında futbolseverlere bazı zorluklar çıkarıyor. Nitekim beklentinin ve stres seviyesinin bir hayli yüksek olduğu 2014-2015 sezonunda takım içerisinde yaşanan otorite krizleri hala akıllarda. Bir diğer nokta ise oldukça etkileyici bir futbolla gelen şampiyonluğun ardından, hemen hemen aynı kadro ile bir önceki sezondan oldukça düşük bir oyun gücünün sahaya yansıması, İsmail Kartal'ın hanesine yazan eksilerden biri olarak öne çıkıyor.

Aykut Kocaman'ın dönmesi mümkün gözükmüyor

Tıpkı İsmail Kartal gibi daha önce Fenerbahçe'de iki ayrı dönemde teknik direktörlük yapmış olan Aykut Kocaman'ın ismi de teknik direktör arayan Fenerbahçe'nin gündemine geldiği konuşuluyor. Ancak Ali Koç'un 2018'de göreve geldiği sırada kulübün hali hazırda teknik direktörü olan Aykut Kocaman ile yollar derhal ayrılmış üstelik bu ayrılık çok da sıcak bir havada gerçekleşmemişti. Hatta Kocaman'ın ekibinden dışarı bilgi sızdığı iddiası bile ortaya atılmıştı. Tüm bunlar düşünüldüğünde deneyimli teknik direktörün Ali Koç yönetimindeki Fenerbahçe'ye bir kez daha dönmesi pek olası gözükmüyor.

Haberin Devamı

Volkan Demirel için doğru zaman mı?

Başkan Ali Koç'un işaret ettiği 'camiayı tanıyan yerli hoca' tanımına uyan ilk isimlerden birisi şüphesiz Volkan Demirel. Ali Koç'un açıklamalarından önce de sarı lacivertlilerin listesinde olduğu söylenen genç teknik direktör, Fenerbahçe'de Ersun Yanal, Erol Bulut ve Emre Belözoğlu'nun ekibinde yardımcı antrenörlük yapmasının ardından yola tek başına devam etmeye karar vermiş ve Karagümrük ile teknik direktörlük kariyerine ilk adımı atmıştı.

Haberin Devamı

İlk teknik direktörlük macerasına başarılı bir şekilde başlayan Demirel, Karagümrük ile 24 maça çıkmış, söz konusu maçlarda 12 galibiyet elde ederek 1.71'lik maç başı puan ortalaması yakalamıştı. İstanbul ekibinden ayrıldıktan sonraki durağı Hatayspor olan 41 yaşındaki çalıştırıcı, ilk 6 maçında galibiyet alamayan takımın başına geçmiş, aldığı sonuçlar ile kısa sürede Hatayspor'a pozitif bir hava getirmeyi başarmıştı. Maalesef 6 şubatta ülkemizde yaşanan deprem felaketinden en çok etkilenen illerimizden biri olan Hatay'da ligden çekilme kararı alınması sonucunda sezona devam edemeyen Hatayspor ile toplamda 17 maça çıkan Demirel, bu süreçte 6 galibiyet elde etti.

Bu veriler göz önünde alındığında Volkan Demirel için hiç de fena olmayan bir kariyer başlangıcına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Genç teknik direktör bir gün mutlaka Fenerbahçe'yi çalıştıracaktır ancak bugün kendisinin Fenerbahçe'ye en uygun aday olduğunu söylemek için elimizde yeterince malzeme yok. Demirel'in Fenerbahçe teknik direktörlük görevi için tercih edilmesi halinde nasıl bir iş ortaya çıkaracağını hep birlikte göreceğiz. Ya Fenerbahçe ile birlikte büyüyen bir teknik direktör olacak ya da kariyeri boyunca vakitsiz geldiği için ileride pişmanlık duyacağı bir deneyime sahip olmuş olacak.

Sergen Yalçın ve Abdullah Avcı seçenekleri

'Camiayı iyi bilen' tanımına İsmail Kartal, Volkan Demirel ve Aykut Kocaman kadar uygun olmasa da Sergen Yalçın ve Abdullah Avcı'nın isimleri de gündeme geliyor. Fenerbahçe taraftarlarının önemli bir kısmı Sergen Yalçın'a da sıcak bakıyor. Abdullah Avcı ise olumlu yaklaşılmayan adaylar arasında en tepede yer almış gibi gözüküyor.

Futbolculuk yıllarında Fenerbahçe formasını da terletmiş olan Sergen Yalçın, oynattığı akıcı futbol ve yetenekli futbolcuları ön plana çıkarmayı sevmesi sebebiyle taraftarlar tarafından kabul görüyor. Takımda kalması halinde Arda Güler ve Ferdi Kadıoğlu'nun bambaşka bir seviyeye çıkması da oldukça yüksek ihtimal. Eline iyi malzeme verilirse başarılı olması sürpriz olmayacak olan Sergen Hoca için en önemli soru işareti ise genel kanı itibariyle 'sıkıntıya gelemeyen' teknik direktörün fazlasıyla stres yüklü bir camiada rahat bir çalışma ortamı bulup bulamayacak olması.

Fenerbahçe'deki ilk dönemlerinde Abdullah Avcı ile çalışmak istediği söylenen Ali Koç'un listesinde deneyimli teknik direktörün kendisine tekrar yer bulduğu biliniyor. Camiada soğuk bakılan Abdullah Avcı'nın ise CV'sine bakıldığında diğer adaylara göre çok daha fazla artısı olduğu göze çarpıyor.

2014-2019 yılları arasında Başakşehir ile tam 225 maça çıkıp 1.85'lik maç başı puan ortalaması yakalayan Abdullah Avcı, Başakşehir'i bir sistem takımı hüviyetine sokmuş ve şampiyonluk yarışında ben de varım diyen bir ekip haline getirmeyi başarmıştı. Trabzonspor'un yıllar sonra gelen şampiyonluğunda baş aktör olan 59 yaşındaki teknik direktör, yerli çalıştırıcı arayan Fenerbahçe için hiç de fena bir seçenek gibi gözükmüyor. Taraftarın düşüncesini de göz önünde bulunduracak gibi gözüken Ali Koç yönetiminin, tercihini Avcı'dan yana kullanması pek mümkün görünmese de söz konusu adaylar arasından Abdullah Avcı'nın daha mantıklı ve gerekçelendirilebilecek bir teknik direktör tercihi olduğu rahatlıkla söylenebilir.