Futbol Büyük hayal gerçek oldu
Paylaş
Büyük hayal gerçek oldu

Avrupa futbolunun patronu UEFA, EURO 2032’nin İtalyaTürkiye ortaklığı ile düzenlenmesini onayladı. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bir hayal gerçekleşti” derken, maçların oynanacağı statların daha sonra belirleneceğini söyledi.

Ve sonunda Avrupa Şampiyonası’na ev sahip başvurumuz kabul edildi. Dün İsviçre’de, “EURO 2032’ye ortak ev sahibi olmak istiyoruz” diyen Türkiye ve İtalya, UEFA yönetimine son sunumlarını yaptı. Türkiye’yi TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Başkan Vekili Mustafa Eröğüt, Genel Sekreter Kadir Kardaş ve futbol elçisi Volkan Demirel temsil etti. Başvurumuzun onaylandığını bizzat UEFA Başkanı Aleksander Ceferin açıkladı. Bu karar salonda büyük bir alkışa neden oldu.

Haberin Devamı

5’ER ŞEHİR BELİRLENECEK

İki ülke, maçların oynanacağı 5’er şehir belirleyecek. Açılış maçı bir ülkede, final maçı bir ülkede oynanacak şekilde paylaşılacak. Bunun kararlarını İtalya ve Türkiye Futbol Federasyonları verecek. Törende delegasyonumuzda TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik, 1. Başkan Vekili İbrahim Burkay, 2. Başkan Vekili Yalçın Orhan, Başkan Vekili Yusuf Günay, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Düşmez, Müslüm Özmen, Şafak Müderrisgil, Ramazan Üçdan ve Erman Kalkandelen de yer aldı.

EKONOMİYE DEV KATKI

EURO 2032 Türkiye ve İtalya ekonomisine de büyük kazanımlar getirecek. Ülkelere maçlar süresinde gelecek olan turistlerin bırakacağı döviz bir çok ülkenin bütçesini aşan rakamlara ulaşacak. Örneğin EURO 2016 Fransa’ya 1.9 milyar euro getirmişti. Buna karşılık gideri ise 1.1 milyar euro olmuştu. Euro 2024’ün ise Almanya ekonomisine 1.5 milyar euroluk bir katkı sağlaması bekleniyor.

Haberin Devamı

1 MİLYAR DOLAR BEKLİYORUZ

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, iki ülkeye 2 milyondan fazla seyirci beklendiğini, 6 milyar kişinin turnuvayı televizyondan izleyeceğini belirterek, “Ülkemize 1 milyar doların üstünde gelir bekliyoruz” dedi.

10 STATTAN 5’İ ELENECEK

TFF, kriterlere uyan 10 stadın ismini UEFA’ya bildirmişti. Bu statlar İstanbul Atatürk Olimpiyat (74 bin 753 kişilik), Rams Park (52 bin), Ülker (50 bin 530), Ankara 19 Mayıs (45 bin), Gaziantep Kalyon( 33 bin 502), Bursa (43 bin 361), Trabzon Papara Park (40 bin 782), Antalya Corendon (32 bin 539), Eskişehir Atatürk (32 bin 500) ve Konya (38 bin 656) olarak belirlemişti. Şimdi bu rakam bir şehirde 2 stat olmak üzere 5’e indirilecek.

FİNALİ ALMAK İSTEYEN 80 BİN KİŞİLİK STAT YAPSIN!

UEFA, finalin 80 bin kapasite ve üstü bir statta oynanmasını istiyor. Şu anda İtalya ve Türkiye’de bu kapasitede bir stat yok. 2026’nın sonuna kadar iki ülke bu stadı yaparsa finale de ev sahipliği yapacak. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Gönül ister ki finali İstanbul’da yapılım. İki ülke de bu şartı sağlarsa belki final yeri kura ile belirlenir” demişti.

FUTBOLUN KALBİ TÜRKİYE’DE ATACAK

Haberin Devamı

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye’nin EURO 2032’ye ev sahipliği yapacağının açıklanmasının ardından açıklamalar yaptı. Bakan Bak, “2032’de futbolun kalbi Türkiye’de atacak. EURO 2032’ye dost ülke İtalya ile ev sahipliği yapacak olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Sportif yatırımlarla ilmek ilmek dokuduğumuz güzel ülkemizin 100. yılında attığımız adımların karşılığını almak gurur verici” ifadelerini kullandı.

EURO 2028 ADA’DA

Türkiye hem 2028 hem de 2032 Avrupa Şampiyonası’na aday olmuştu. 2028’de rakibimiz Birleşik Krallık (İngiltere, İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda) ve İrlanda Cumhuriyeti’nden oluşan 5 ülkeydi 2032’de ise rakip İtalya idi. İtalya bu süreçte, “EURO 2032’yi birlikte düzenleyelim” teklifi yapınca Türkiye 2028’den vazgeçti. Bu durumda 2028 ve 2032’de adaylar bire indi. Böylece UEFA karar vermekte zorlanmadı, son toplantı da formaliteden öteye gitmedi.

100. YILIMIZI TAÇLANDIRDIK

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Uzun çabalar sonrasında başvurumuz kabul edildi. 5 kez aday olup hayata geçiremediğimiz rüya gerçekleşti. Bugüne not düşmek gerek. Bunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Cumhuriyetin 100. yılını böylece taçlandırdık” dedi. Başkan Büyükekşi, heyecanlı ve grurlu olduğunu belirtirken, iki Akdeniz ülkesinin heyecan verici ve unutulmaz bir turnuva düzenleyeceğine inandığını ekledi.

Haberin Devamı

STATLAR BELİRLENECEK

Başkan Büyükekşi, başvuruda 10 stat belirlediklerini, İtalya ile yapılacak görüşmeler sonrasında stat sayısını 5’e indireceklerini söyledi. Büyükekşi şunları söyledi: “Şimdi stat sayısını karşılıklı olarak 5’e indireceğiz. Bunu seçerken zorlanacağız çünkü dünya kalitesinde statlarımız var. 2 yıl içinde müzakereler yaparak belirleyeceğiz. Açılış maçının bir, final maçının diğer ülkede olması planlanıyor.”

EŞİT DAĞITILACAK

Her iki ülkede aynı sayıda grup, son 16 turu, çeyrek ve yarı final maçı oynanması planlanıyor. UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardımcı, “Ev sahibi şehirlerin belirlenmesi için aceleye gerek yok. Görüşmeler sonrasında bunlar belirlenir. Daha 9 yıl var. Bu organizasyonu en iyi şekilde yapabilecek, konukseverliğimizi en iyi şekilde göstereceğimize inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

ELİMDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIM

EURO 2032’de Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceklerini söyleyen futbol elçisi Hatayspor Teknik Direktörü Volkan Demirel, “Bugün çok özel bir gün. Bugünü unutmayacağız. 2032 yılında ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz. Herkesin memnun kalacağı bir şampiyona olacak. İtalya ile beraber bu turnuvadan söz ettireceğiz. Bizim için futbol hayat demek. Ülkem adına elimden geleni yapmaya hazırım. Bu turnuva büyük değer katacaktır” diye konuştu.

BUFFON ÖZEL BİRİ

Volkan Demirel, İtalya’nın futbol elçisi Gianluigi Buffon ile tanıştığı için ayrıca mutlu olduğunu söyledi. Demirel, “Buffon ile ilk defa bu kadar samimi olduğum bir ortam oldu. Kaleciliğine zaten bütün dünya olarak hayrandık. Zaten bazı insanlar bir yerlere geliyorsa boşuna gelmiyor. Harika bir kişilik. Onu tanıdığıma çok sevindim” şeklinde konuştu.