Futbol Büyük usta Halit Kıvanç yeni nesil spikerler üzerinde nasıl bir etki bıraktı?
Paylaş
Büyük usta Halit Kıvanç yeni nesil spikerler üzerinde nasıl bir etki bıraktı?

Türkiye'nin radyo ve televizyon yayıncılığı tarihinde önemli bir yeri olan, ilklerin sahibi, büyük usta Halit Kıvanç 97 yaşında aramızdan ayrıldı. 21 yaşında başladığı spor yazarlığı ve spikerliğinde sayısız isimle çalıştı ve kendisi gibi birçok duayen yetiştirdi. Halit Kıvanç yaşamının son dönemlerine kadar ekranlarda kaldı ve ayaklı ansiklopedi misali, sevdiği işi yaptı. 97 yıllık ömründe yüzlerce isimle çalışan büyük ustanın yeni nesil spikerler üzerindeki etkisini araştırdık ve sektördeki isimlerden onu dinledik.

Turcel Orman / Posta.com.tr - Radyo ve televizyon spikerliğinin mihenk taşı Halit Kıvanç 97 yaşında hayata veda etti. Dünya Kupası'nı Türkiye'ye anlatan ilk insan olan Kıvanç, başta Pele ve Puskas röportajları olmak üzere, yaptığı işlerle alanında çığır açmıştı. Sayısız yaşanmışlık, yetiştirdiği yüzlerce meslektaşı ve Türk sporuna katkılarıyla hatırlanacak olan büyük usta Halit Kıvanç'ı yeni nesil spikerler anlattı. Posta.com.tr olarak ulaştığımız isimlerin büyük usta için söyledikleri şöyle:

Haberin Devamı

Alp Özgen: Ben futbolu onunla sevdim

Halit Kıvanç için "Dünya Kupası anlatımlarıyla bana futbolu sevdiren insandır" diyen spor spikeri Alp Özgen, "Onunla hiç beraber çalışamadım ancak 1998 yılında TRT'de diksiyon eğitimi aldığımda derslerime girmişti. Anılarını anlatır, tavsiyelerde bulunurdu. Spor Yazarları Derneği'nde de denk gelip yine tecrübelerinden faydalandığım oldu. Üzerimde emeği çoktur" dedi.

Ezgi Toper: Tanışamasak da çok şey öğrendim

Spiker ve moderatör Ezgi Toper, Halit Kıvanç'ı çocuk yaşlarından beri bildiğini söyledi. Toper, "Ortaokul öğrencisiyken kitabını okumuş; anlattıklarından, anılarından ve hayata bakış açısından çok etkilenmiştim. Çocukluğumdan beri diksiyon ve anlatım konusunda hep ona kulak verdim. Tanışamasak da ondan çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim. Böyle duayen bir ismi kaybetmek çok çok üzücü" dedi.

Haberin Devamı

Eren Yazıcıoğlu: Egodan tamamen arınmış bir insan

Halit Kıvanç'ı "rol model" olarak tanımlayan spiker ve yayın yönetmeni Eren Yazıcıoğlu, usta ismin tüm yaşına ve tecrübesine rağmen hiç ego sahibi olmamasına dikkat çekti. Yazıcıoğlu, "2014 yılında kendisiyle tanışma fırsatına eriştim. O dönem Ahmet Çakır ile yaptığımız programda Halit Kıvanç'ı ağırlamıştık. Tam da anlatıldığı gibiydi: Mütevazi, içten ve muhabbeti hoştu. Yaşına ve tüm tecrübesine rağmen egodan tamamen arınmış biriydi" dedi.



Halit Kıvanç'ın iş disiplinine de değinen Yazıcıoğlu, "Bilgisi, çalışması, temposu, ezberi, notları ve o kadar bilgiyi paylaşabilmesi harikaydı. Hele bilgiye ulaşmanın çok da kolay olmadığı o dönemde bilgiyi toplaması ve istemesi örnek alınacak cinsten. Pele ile olan röportajı her şeyi özetliyor" cümlelerini kullandı.
Kıvanç'ın kendisi için "rol model" olduğunun altını çizen Yazıcıoğlu şunları söyledi:

Ana branş her zaman futboldu ama Halit Kıvanç o yıllarda bile tüm branşlara hak ettiği değeri verdi. Bu nedenle işine duyduğu saygı, işi sahiplenmesi ve işinin öncülüğünü yapması sebebiyle benim için rol model diyebilirim. Onun videolarını izlemekle, kitaplarından bazı bölümleri okumakla geçen bir dönemim de olmuştu.

Berke Kosova: Onun yolundan uzaklaşıyoruz

Yeni neslin genç spikerlerinden Berke Kosova, Halit Kıvanç'ın Türk spor medyasının ortaya çıkışında ve gelişimindeki rolüne dikkat çekti. Kosova, "Hepimiz spor medyasında iyi bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bugün Türk spor medyası bir noktaya geldiyse kuşkusuz Halit Kıvanç sayesindedir. İlk spor gazetesini çıkarması, Dünya Kupası'nı anlatan ilk Türk olması, Pele röportajı, olimpik sporlara yaptığı katkı ve başardığı nice ilkler Türk spor medyasının gelişiminde ve hatta ortaya çıkışında çok önemli. Bu mesleği hayal eden birçok gencin rol modelidir, onu kaybetmek çok üzücü" dedi.

Haberin Devamı

Kosova, Halit Kıvanç'ın taraflı-tarafsız herkes tarafından saygı görmesinin önemine şu sözlerle değindi.

Herkes maç anlatabilir, bu işin eğitimini alıp muhabirlik, spikerlik, gazetecilik yapabilir -Halit Kıvanç gibi olmasa da- ama asıl önemli olan şu: Halit Kıvanç bu işi yapıp bıraktıktan sonra herkes tarafından saygıyla anıldı. Futbol ve spor gibi, ne yazık ki çok ayrıştığımız bir konuda bu kadar naif ve saygın kalabilmesi çok kıymetli. Ancak maalesef onun yolundan ayrılıyoruz gibi hissediyorum. Ben elimden geldiğince o yolda kalacağım. Çünkü bu işi bıraktığınızda geride bıraktığınız mühim olan. Yetiştirdiği sayısız isim var ve bunlar tek bir nesil değil. İşin yetiştiricilik kısmında da büyük rol almış birinden söz ediyoruz. 

Haberin Devamı

Erdem Bitik: Üslubuna ve tavrına her zaman imrendim

Maç spikeri ve moderatör Erdem Bitik, "Halit Kıvanç'ın inşa ettiği mesleki değerleri anlamadan çalışmanız imkansız" diyerek şunları söyledi:

Onunla hiç çalışma fırsatım olmadı. Ancak bu mesleğin içindeyseniz onun adını duymadan; temsil ettiği değerleri bilmeden çalışmanız imkansız. Hep imrendiğim konulardan biri üslubu ve tavrı olmuştur. Artık değerini kaybeden "saygı" kavramını hepimiz Halit Kıvanç'tan öğrendik. Benim için 'Bu meslekte nasıl var olmalıyım' sorusunun cevabı Halit Kıvanç olmuştur.

"Gençlere hep güvenmiş"
Bitik, Halit Kıvanç'ın birçok meslektaş yetiştirdiğine ve gençlere fırsat yarattığına dikkat çekerek, "Halit Kıvanç şu anda başarılı olan birçok isme zamanında el vermiş biri. Gençlere her zaman güvenmiş. İşi kendisinden öğrenen duayenlerimiz hep anlatıyor ve bence bu ast-üst ilişkisi çok değerli. Yaşatmamız gereken miraslardan biri de bu olmalı bence. Ayrıca önceliği hiçbir zaman kendine değil, mesleğin değerlerine vermiş. Bunu her zaman aklımızda tutarak iş yapmamız gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

Son yolculuğuna uğurlandı

Büyük usta bugün son yolculuğuna uğurlandı. Kıvanç, Zincirlikuyu Camii'nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.