Futbol Deniz Çoban açıkladı: Josef'in kırmızı kartının iptali mümkün değil
Paylaş
Deniz Çoban açıkladı: Josef'in kırmızı kartının iptali mümkün değil

MKE Ankaragücü - Beşiktaş maçında sahaya atlayan bir holigan, Beşiktaş'ın oyuncularına saldırmıştı. Kaptan Josef de Souza ise saldırganı uzaklaştırmak için hamle yapmış ve hakemden kırmızı kart görmüştü. Josef'in cezasının kaldırılma ihtimali konuşulurken eski hakem Deniz Çoban, konuya açıklık getirdi.

Ankaragücü - Beşiktaş maçında yaşananların ardından Josef de Souza'nın kırmızı kartının iptaline dair birçok söylenti çıktı. Beşiktaş da resmen başvuru yaparak kartın iptalini etti. Fanatik yazarı ve beIN Sports yorumcusu Deniz Çoban, kuralın detaylarını Fanatik'teki köşesinde anlattı. İşte Çoban'ın 7 soru - 7 cevap yazısı.

Haberin Devamı

"Hakem Josef’i görmezden gelemez miydi?

Tahrik ne kadar ağır olursa olsun hakem oyun kurallarını uygulamak zorundadır. Duygusal davranamaz.

Josef’in gördüğü kırmızı kartın iptali mümkün mü?

Disiplin Talimatı’nın 86.maddesi açık. Disiplin Kurulu müsabaka esnasında meydana gelen olaylarla ilgili hakem kararını değiştiremez, bozamaz. Sarı ya da kırmızı kartların sonuçlarını ancak şahısta hata olması durumunda ortadan kaldırabilir. Dolayısıyla PFDK’nın kırmızı kartı iptal etmesi mümkün değil.

Ceza verilmemesi ya da cezanın ertelenmesi mümkün mü?

Disiplin Kurulu, oyuncunun eylemine uyan yaptırımlardan birini uygulamak zorundadır. Ceza vermemesi söz konusu olamaz. Ceza ertelense bile en az 1 maç cezası ertelenemez ve çekmek zorundadır.

Haberin Devamı

Josef dışında başka birinin ceza alması mümkün mü?

Maçın temsilcileri raporlarında bir başka kişinin ihlaline yer vermişlerse o kişi de cezalandırılır.

Cezalar verilirken kamera görüntüleri delil olur mu?

Disiplin talimatımıza göre VAR uygulanan maçlarda kamera görüntüleri delil olmaz.

Josef’in cezası ne kadar olur?

Talimat, şiddetli hareketten sevk yapılırsa 3-6 maç, saldırıdan sevk yapılırsa 5-10 maç ceza öngörüyor. Alt sınırdan ceza verilip 12. madde uygulanarak (Haksız Tahrik) ceza üçte birine indirilir. Bu şartlarda 1 maç en fazla iki maç ceza çıkar.

Ankaragücü takımına ne ceza verilir?

Ağır bir para cezası ile birlikte, saha kapama, seyircisiz oynama ya da blok kapama cezalarından birisi uygulanır. Sahaya atlayan seyirciye de stada girememe cezası verilir."